Není nad domácí džem a marmeládu

Přesto, že dnes koupíme kvalitní potraviny, některé i v bio kvalitě, nejspíš budou nejzdravější a nejchutnější ty, které si vyrobíme doma sami. Chléb namazaný domácí marmeládou, džemem nebo ovocnou pomazánkou, nám bude určitě chutnat víc, než s marmeládou kupovanou. Tím není myšleno, že kupované marmelády nejsou dostatečně chutné. Možná by nás, ale překvapilo, jak malé množství ovoce mohou, některé tyto výrobky obsahovat. Dříve se marmelády doma vyráběly s naprostou samozřejmostí, dnes se k produktům vyrobeným doma, zase pomalu vracíme. Je pravda, že chceme-li si vyrobit kvalitní džem doma, bude nás to stát trochu více úsilí a času. Na druhou stranu, ale budete přesně vědět, kolik jste do svého produktu použili ovoce.  Zvláště v létě, když použijete ovoce, které opravdu dozrálo na slunci a ještě je z vašich vlastních zdrojů, vám dává jistotu kvalitního výrobku. Chuť a vůně domácí zavařeniny, bude s tou kupovanou nesrovnatelná. Navíc při výrobě domácího džemu, se nekladou meze vaší fantazii. Kromě klasických marmelád, můžete vyrobit i ovocnou pomazánku z méně tradičního ovoce.Výjimkou nejsou ani džemy z rakytníku, banánů, citrusů, fíků a překvapivě i z rajčat nebo cibule. Zkrátka chuti se meze nekladou. Ovoce můžete libovolně kombinovat nebo konečný produkt ochutit koňakem, pravou vanilkou a třeba špetkou skořice. Nemusíte se bránit ani přidání chia semínek nebo, jako náhražku cukru, použít stévii.Při výrobě těchto produktů, nemusíte používat žádná éčka ani jiná chemická dochucovadla, sladidla nebo konzervanty.Nalijete-li ovocný výrobek do hezké sklenice nebo keramické nádoby, může se taková domácí marmeláda stát hezkým a užitečným dárkem. Domácí zavařeniny jsou výborné, ale to neznamená, že musíme zatracovat ty kupované. Najdou se mezi nimi i opravdu kvalitní výrobky, s vysokým podílem ovoce. Článek Není nad domácí džem a marmeládu se nejdříve objevil na Eldo CL.

  • Web: Eldo CL
  • Aktualizace: 19.5.2023
projít na článek

Marmeláda s láskou dělaná

Výroba domácího džemu nebo marmelády není žádná věda. Stačí se držet jednoduchého postupu a osvědčených rad. Čistota základem všeho Základem dobré a kvalitní marmelády kromě čerstvého ovoce, jsou dobře umyté sklenice, které před samotným použitím ještě pr

projít na článek

Recept č.1 - PORTUGALSKÝ DÝŇOVÝ DŽEM

Portugalský dýňový džem Ingredience: 1,2 kg netto dýně hokkaido nebo máslové špetka soli 1 000 g až 1 200 g bílého cukru šťáva z jednoho citrónu šťáva z 1/2 malého pomeranče asi 5 větších kusů celé skořice 6 lžiček mleté skořice Postup: Dýni oloupejte a o

projít na článek

Francouzský jablečný koláč

Dostali jsme před časem přepravku jablek, a protože s nějakým dlouhodobým skladováním je u nás problém, začala jablečná mánie. Vyráběla jsem malému přesnídávky, sušila křížaly a samozřejmě i pekla. Jedním z našich oblíbených moučníků je právě jablečný kol

projít na článek

Domácí prací prášek

Stačí jen pár surovin a můžete si vyrobit domácí prací prášek a možná si pročtěte, co obsahuje váš normální prací prášek. RECEPT NA DOMÁCÍ PRACÍ PRÁŠEK CO OBSAHUJÍ PRACÍ PRÁŠKY? NEKUPUJTE ZAJÍCE V PYTLI! DOMÁCÍ TABLETY DO MYČKY RECEPT a pokud chcete jít

projít na článek

Ořechové měsíčky

Pokud máte rádi ořechové cukroví, určitě nezapomeňte vyzkoušet tento recept na ořechové měsíčky. U nás je každé Vánoce pekla moje prababička, po které jsem tuto štafetu převzala. Džem doporučuji nějaký pikantnější a kyselejší např. rybízový. Ingredienc

projít na článek