Momentálně si naplno užíváme cuketové sezóny. Díky naší paní sousedce máme zásobu cuket rovnou z její zahrádky. A tak jedeme cuketu na všechny způsoby od sladkého, po polévky, zeleninovou směs s kuskusem, přílohu ke kuřecímu masu nebo právě chuťovku ve formě obalovaných cuketových řízků. Když k nim uvaříte i brambory, klidně je můžete podávat na víkendový oběd. Určitě se těšte na další recepty. Ingredience 500 g střední cukety 100 g strouhanky 30 g strouhaného parmazánu 2 vejce 2 lžíce mléka hladká mouka sůl, pepř olej (na smažení) dip 1 zakysaná smetana hrst lístků bazalky 2-3 stroužky česneku sůl, pepř Postup Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 8 mm kolečka. Důležité je, aby cuketa nebyla příliš stará a velká a neměla v sobě moc tvrdých semínek, jinak by bylo nutné semínka (střed) odstranit. Cuketové kolečka obalujeme v trojobale. Nejprve každé kolečko obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaným vejci s mlékem + solí + pepřem a nakonec ve strouhance smíchané s parmazánem. Smažíme na pánvi dozlatova. Usmažené kousky pokládáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej. Podáváme s připraveným česnekovo-bazalkovým dipem. Česnekovo-bazalkový dip Zakysanou smetanu smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými lístky bazalky. Dosolíme a dopepříme dle chuti. Já bazalku ve smetaně rozmixovala, ale připravte se, že mixováním se změní konzistence dipu na spíše přeliv, i tak ale velmi dobrý. Článek Obalovaná cuketa s česnekovo-bazalkovým dipem se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Jedna z nejoblíbenějších ryb u nás v rodině je právě losos. Pochutnáváme si na něm jak my dospělí, tak můj 9měsíční syn, kterému však kousek ryby připravuji dušením nad párou. Určitě doporučuji nekupovat lososa v mraženém stavu, ale pouze chlazeného a to
PONDĚLÍ 26.2.: polévka: Slepičí s jáhly (1, 3, 7, 9) hlavní jídlo: Hovězí kousky na tymiánu, dušená rýže, čaj šípkový s citrusy, ovocná šťáva, mléčný koktejl, voda (7) ÚTERÝ 27.2.: polévka: Boršč (1, 7) hlavní jídlo: Obalovaná treska v c
projít na článekDalší vynikající pokrm francouzské kuchyně je Ratatouille. Jídlo, které proslavil stejnojmenný animovaný film, kde malá myš dokáže, že vaření není jen výsada lidí, ale že vařit muže každý. Právě příprava Ratatouille byla zlatým hřebem tohoto filmu a zárov
Bylinkové bramboráky Potřebujeme asi 10 pěkných velkých brambor pro 4 osoby. Může být místo brambor i cuketa i z ní uděláme chutné bramboráčky. 2 ks vejce asi 2 skleničky hladké mouky 1 sklenka strouhanky sůl pepř nebo chilli malinko kdo nepepří kmín m
projít na článek