Ratatouille

Další vynikající pokrm francouzské kuchyně je Ratatouille. Jídlo, které proslavil stejnojmenný animovaný film, kde malá myš dokáže, že vaření není jen výsada lidí, ale že vařit muže každý. Právě příprava Ratatouille byla zlatým hřebem tohoto filmu a zároveň také našeho dnešního oběda. Tato delikatesa se skládá z několika druhů zeleniny a osloví nejednoho příznivce bezmasé kuchyně. Způsoby přípravy však mohou být odlišné a i výsledná forma pokrmu se v různých domácnostech liší. Já zvolila vlastní výrobu omáčky a klasické pečení. Ingredience 1 menší lilek 1 malá cuketa 1 červená paprika 1 žlutá paprika olivový olej sůl Omáčka: 1 plechovka krájených rajčat (400 g) 2 menší cibule 2 stroužky česneku 1 lžíce olivového oleje tymián, bazalka sůl Postup Nejprve si připravíme omáčku. Nakrájíme nadrobno cibulku, česnek a vše orestujeme na lžíci olivového oleje. Poté přidáme plechovku rajčat, tymián, sůl a cca 5 minut povaříme. Hotovou omáčku rozmixujeme mixérem (menší kousky nevadí), přidáme nasekanou bazalku a nalijeme do zapékací nádoby. Připravíme si zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme v cedníku 15 minut tzv. vypotit (pustí vodu, kterou osušíme ubrouskem). Taktéž ostatní zeleninu nakrájíme na kolečka. Do zapékací nádoby na vrstvu omáčky klademe za sebe jednotlivé kousky zeleniny. Já dávala střídavě: lilek, půl kolečka žluté papriky, cuketa, půl kolečka červené papriky a znovu lilek, Pokud vám na konci stejně jako mně bude nějaká ta zelenina přebývat např. cuketa, klidně ji někam napasujte, výsledný efekt bude i tak úžasný a barevný. Zeleninu potřeme svrchu trochou olivového oleje a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme cca 40 minut Tip Podávejte s opečenou bagetou a kozím sýrem nebo jako přílohu k masu. Článek Ratatouille se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Jídelníček 26.2. 1.3.

PONDĚLÍ 26.2.: polévka: Slepičí s jáhly (1, 3, 7, 9) hlavní jídlo: Hovězí kousky na tymiánu, dušená rýže, čaj šípkový s citrusy, ovocná šťáva, mléčný koktejl, voda (7) ÚTERÝ 27.2.: polévka: Boršč (1, 7) hlavní jídlo: Obalovaná treska v c

projít na článek

Animovaní hrdinové

Animované americké pohádky jsou velmi oblíbené, a i když jsou tvořeny spíše pro děti, dívají se na ně s oblibou i dospělí. A taky aby ne. Humor v nich použitý totiž občas můžou pochopit především dospělí. A když je ještě máme předabované do našeho krásnéh

projít na článek

Všechno zlé je pro něco dobré

Myslíte si občas, že jste jediní, kterým se něco nedaří? Že když na vás sedne smůla, tak to stojí za to? Že tohle se může stát jedině vám? Tak to vás možná za chvilku vyvedu z omylu. Občas na nás všechny sedne smůla, mne nevyjímaje Máte-li c

projít na článek

Menu

PŘEDKRMY 100g Pošírované filátko ze pstruha s vinnou pěnou a řeřichou 1,3,4,7   95,-100g Salát Caprese s balsamico kaviárem 1,7,8   75,-80g Hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem 1,7,8   120,- 100g Gratinovaný kozí sýr s vlašskými ořechy, švestko

projít na článek