Existuje mnoho možností přípravy kávy a každý kávový gurmán si vybere. Od espressa a klasických italských kávových nápojů přes velký šálek café creme, filtrační metody, moka nebo třeba tureckou kávu. ESPRESSO je koncentrovaný kávový nápoj, který obsahuje maximum chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které se v kávových zrnech nacházejí. Typická je oříškově hnědá barva s načervenalými odlesky. Dobrá extrakce dodá hustou cremu na povrchu. Espresso je základem téměř všech italských speciálních příprav kávy. Pět parametrů přípravy espressa: teplota (88-95 °C), tlak 9 barů, množství 7-9 g jemně mleté kávy, čas přípravy 20-30 sec, objem v šálku 25-35 ml. V závislosti na druhu kávy a stupni pražení se může optimální množství kávy pro dokonalé espresso lišit (například některé jednodruhové arabiky vyžadují až 10 g kávy). Espresso servírujeme do předehřátého silnostěnného šálku na espresso, aby se uchovala optimální teplota nápoje. RISTRETTO je vlastně redukované espresso. Doba extrakce je asi 18 sec. Připravuje se se dvěma třetinami obvyklého množství vody pro espresso. Objem v šálku je cca 20ml. Zajímavostí je, že ristretto obsahuje minimum kofeinu; ten se totiž uvolňuje v maximální míře až kolem 25 vteřiny extrakce. CAPPUCCINO je tradiční italský kávový nápoj se skládá z 1/3 espressa, 1/3 horkého mléka a 1/3 mléčné pěny. Povrch je často posypán kakaovým práškem. Dnes se setkáváme i s přípravou pouze z espressa a jemné mikropěny. Celkový objem nápoje je 150-180 ml. Příprava: Jedno připravené espresso, 100-150 ml mléka. Do předehřátého šálku na cappuccino připravíme espresso. Zalijeme plnotučným mlékem teplým maximálně 65 stupňů Celsia. Doplníme mléčnou pěnou (1-2 cm). Na závěr posypeme kakaovým práškem. CAFE MACCHIATO je káva s kapucí z mléčné pěny Příprava: Jedno připravené espresso, trochu mléčné pěny. Espresso v nahřátém šálku doplníme malou čepicí mléčné pěny. LATE MACCHIATO je velký kávový nápoj o objemu až 300ml složený z espressa, mléka a mléčné pěny. Příprava: Do velké sklenice nalejeme horké napěněné mléko (o teplotě do 65 °C) asi do dvou třetin sklenice. Mléčnou pěnou necháme pomalu prokapávat espresso. Variantou je CAFE LATE, které připravujeme do velkého šálku. CAFÉ CREME je velký šálek kávy patří mezi nejčastěji připravované kávové nápoje. Automatické kávovary ji připraví stisknutím tlačítka. Příprava: Asi 9 g jemně mleté kávy, 120-130 ml horké vody, teplota 88-93 stupňů Celsia, předehřátý šálek, mléko nebo smetana podle přání. AROMA SIRUPOVÁ KÁVA tato příprava kávy je stále oblíbenější. Káva se mísí se sirupem. Sirupy jsou k dispozici v mnoha příchutích, například vanilka, karamel, amaretto, lískové ořechy, čokoláda, skořice, pistácie a další. Příprava: Jedno připravené espresso, 10 ml aromatického sirupu, 200 ml napěněného mléka. Sirup nalejeme do sklenice, přidáme napěněné mléko a espresso jako u latte. CAFÉ LUNGO káva je pripravovaná s väčším množstvom vody ako espresso, je teda chuťovo slabšia. Príprava: jedno espresso, 55 ml horúcej vody (88-93 stupňov Celzia), predhriaty espresso šálok. Espresso doplníme horúcou vodou. CAFÉ MÉLANGE je švajčiarska špecialita, pripravená z tradičnej kávy a samostatne podávaného mlieka. príprava Jeden šálik kávy (filtrovaná, café creme), 1 dl šľahačky v samostatnej nádobe. TURECKÁ KÁVA podáva sa v malej nádobe - džezvě, spolu s vodou, cukrom a korením (napríklad so škoricou alebo kardamómom). Všetky ingrediencie sa zvaria dohromady. Príprava: Džezva, jedna lyžička veľmi jemne mletej kávy Mocca, jedna lyžička cukru, jeden šálik vody. Do vriacej vody pridáme kávový prášok a cukor, zmes premiešame až prášok klesne ku dnu. Akonáhle sa hladina zmesi začne dvíhať, zoženieme nádobu z varnej dosky. Tento postup opakujeme dvakrát až trikrát. Pri nalievaní kávy do šálky pohybujeme nádobou hore a dole, aby sa v šálke vytvorila pena. FRENCH PRESS je veľmi jednoduchá a obľúbená metóda prípravy kávy vo Francúzsku, Švajčiarsku alebo Nemecku. Káva v šálke je hutná a dáva vyniknúť aromatickým a chuťovým vlastnostiam kávových zŕn. Príprava: Množstvo kávy 60 g na 1 l vody, hrubšie mletie 0,3 – 0,5 mm, teplota vody 88 – 93 °C, doba lúhovania (počas ktorej je káva v kontakte s vodou) by sa nemala predlžovať nad 3 minúty. Tieto všeobecné pravidlá na prípravu platia aj pre ďalšie filtračné metódy a prekvapkanú kávu.
Domácí pražení kávy Jednoduchý způsob pražení kávy v domácích podmínkách je proces pražení kávy ze zelených kávových zrn v malém měřítku pro osobní spotřebu. Domácí pražení kávy se praktikuje po staletí pomocí jednoduchých metod, jako je pražení v litino
Ochucené kávové speciality zvyšují spotřebu kávy. Káva může být upravována na nepřeberné množství způsobů. Záleží pouze na fantazii a co kdo snese. Někteří lidé si pochutnávají na tradičním espressu nebo do espressa přidají horkou vodu a připraví si tak
Moderní příprava kávy s nerezovým filtrem na kávu. Šetřete peníze a chraňte životní prostředí. Kávové filtry z nerezové oceli jako bezpapírová alternativa pro nejlepší chuť filtrované kávy. Příprava aromatické kávy jakkoliv silné, úspora peněz a ochran
Jedna z původních metod přípravy kávy vznikla podle legendy ve francouzském Provence. Jistý muž si ve svém rodném kraji připravoval kávu obvyklým způsobem. Namletou kávu zalil horkou vodou. Jednoho dne to ale udělal naopak, nalil nejprve vodu do šálku, a
projít na článekV nabídce káv Blasercafé naleznete špičkové kávy věrné tradici italského espressa i avatgardní kávové směsi představující mezinárodní kulturu kávy na nejvyšší úrovni. Ať si vyberete jakoukoliv ze zrnkových káv, můžete očekávat stabilní vysokou kvalitu. Ká
projít na článek