Ovoce Amalaki nejbohatší zdroj vitamínu C na Zemi

Amalaki (Emblica officinalis, synonymický Amla, Amala nebo indický angrešt) je nízký strom rostoucí v Asii. Jeho plody o průměru 3-5 cm obsahují vysoký podíl vitamínu C, vitamínu B1, vitaminu B2 a aminokyselin, hlavně kyselinu glutamovou, asparagovou, alanin a prolin. Dále obsahují cukry a minerály, hlavně chrom, zinek a měď. Jde o nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C na světě obsahuje 20 až 30-krát více vitamínu C než pomeranč. Pro srovnání 100 g plodů Amalaki má stejný obsah vitamínu C než 15 kg jablek nebo 2 kg pomerančů nebo 6 kg banánů. Obsah vitaminu C se v plodech uchovává i při jejich sušení. V tradičním východním léčitelství se využívají plody, listy, semínka, ale i kořen a květiny. Amalaki patří pro svůj bohatý obsah antioxidantů v ajurvédské medicíně mezi nejdůležitější plody používané k regeneraci, detoxikaci a posílení organismu. Používá se jako jedna ze tří složek detoxikační ovocné směsi Triphala, která kromě Amalaki obsahuje Vibhitaki (Terminalia belerica) a Haritaki (Terminalia chebula). Kromě detoxikačních směsí se Amalaki používá i jako součást bylinných směsí na hubnutí a regulaci metabolismu. Doporučená denní dávka plodů Amalaki je pro dospělého 250 500 mg. Doporučenou denní dávku splňují všechny ajurvédské produkty obsahující Amalaki, které máme v našem e-shopu. Jde zejména o čisté bylinné tobolky Amalaki a sušené plody Amalaki. Dále zmíněnou detoxikační směs v podobě bylinných kapslí Triphala, detoxikačního čaje Triphala i bylinné kávové směsi Triphala. Amalaki se rovněž používá i na regeneraci a výživu vlasů a vlasové pokožky. Přírodní látky v plodech zlepšují vstřebávání vápníku do těla, který je důležitý nejen pro růst kostí a zubů, ale i pro hezké vlasy a nehty. Pro své blahodárné účinky se přidává prakticky do všech přírodních šampónů, ne jen těch ajurvédských. The post Ovoce Amalaki nejbohatší zdroj vitamínu C na Zemi appeared first on AyurShop.cz.

projít na článek

Zavařování kysaného zelí

Kysané zelí obsahuje řadu vitamínů a zdraví prospěšných látek. V minulosti bylo využíváno jako dostupný zdroj vitamínu C v období zimy, kdy byl nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Domácí kysané zelí se s tím z obchodu nedá srovnat ani v chuti, ani v ob

projít na článek

Blumy

Blumy patří k druhu ovoce, které je nejbohatší na odrůdy na světě. Všechny modré plody obsahují druhotné rostlinné látky, jež jsou uloženy právě ve zbarvení. Těmto rostlinným látkám se připisuje mnoho ochranných funkcí, které pomáhají tělu bojovat s infek

projít na článek

Triphala unikátní kombinace bylin

Triphala, tři ovoce, je tradiční ayurvédská bylinná směs složená ze tří druhů plodů indického subkontinentu: Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia belerica) a Haritaki (Terminalia chebula). Triphala známá také jako triphala churna, je jedna

projít na článek

Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Povidla jsou potravina kašovité konzistence. Vyrábí se ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek, jablek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyráběla bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původn

projít na článek

Strouhaný křen

Křen je kořen, který má sice nevzhledný tvar, ale o to více vitamínů a minerálů. Asi vás překvapí, že co se vitamínu C týče, je dokonce srovnatelný s citrusovými plody. Navíc je zdrojem vitamínu B, draslíku, vápníku, ale i železa, má antibiotické a posilu

projít na článek