Strouhaný křen

Křen je kořen, který má sice nevzhledný tvar, ale o to více vitamínů a minerálů. Asi vás překvapí, že co se vitamínu C týče, je dokonce srovnatelný s citrusovými plody. Navíc je zdrojem vitamínu B, draslíku, vápníku, ale i železa, má antibiotické a posilující účinky. Ale čím vás asi zaujme nejvíce, je jeho nenahraditelná vůně a chuť. Aby byl křen poživatelný, je potřeba ho zbavit nečistot, okrájet slupku a nastrouhat, nasekat nebo namlít. Pak už je jen na vás, zda ho budete konzumovat čerstvý, nebo jej budete chtít uskladnit.

projít na článek

Křen

Křen je zelenina typické vůně a ostré až palčivé chuti. Je velmi bohatý na vitamín C, proto se také používá jako podpůrný prostředek při nachlazení. Pomáhá nejen na kašel a chrapot, ale i při vodnatelnosti a žaludečních poruchách.

projít na článek

DOMÁCÍ KŘENEX

300 g křen200 g převařená voda100 ml ocet15 g ocet20 g cukr8 g sůl Křen očistíme, nastrouháme na struhadle s malými slzami, pak rozmixujeme s ostatními ingrediencemi, plníme do uzavíratelných sklenic a uchováváme v lednici. The post DOMÁCÍ

projít na článek

Zemřel uznávaný historik Jan Křen, specialista na česko-německé vztahy

Ve věku 89 let zemřel uznávaný historik a pedagog Jan Křen, specializující se na česko-německé vztahy, mimo jiné autor knihy Dvě století střední Evropy, oceněné v roce 2006 Magnesií Literou v kategorii naučné literatury. Jan Křen věnoval soužití Čechů a

projít na článek

Speciální nabídky

od 27. ledna do vyprodání sortimentu Polévka Silný zvěřinový vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky 55 Kč Hlavní jídla 200g Zvěřinový guláš s houskovým knedlíkem, cibulka, křen 165 Kč 200g Šťavnaté zvěřinové biftečky s houbami, bramborová kaše 175

projít na článek

Recepty na fazolovou polévku

Fazolová polévka je sytá, proto ji zařazujeme před méně sytý hlavní chod nebo jako přesnídávkovou polévku, kdy ji podáváme s pečivem. Měkké fazole s vývarem lze připravovat mnoha způsoby. Při vaření fazolí na polévku se osvědčuje přidat kousek uzeného mas

projít na článek