Penízovka sametonohá (enoki): výtečná houba, kterou lze sbírat i přes zimu

Penízovka sametonohá neboli enoki je výtečná jedlá houba, která kladně působí také na zdraví. Navíc si ji můžete nasbírat i v průběhu zimních měsíců. Výskyt: penízovka sametonohá je poměrně rozšířenou houbou. Vyskytuje se na severní polokouli v mírném klimatickém pásu, ale také v Austrálii. Popis a účinné látky: tato houba z čeledi čirůvkovitých roste na kmenech stromů (zejména tlejících), a to téměř výhradně v trsech. Její klobouk má žlutooranžovou či oranžovou barvu a může být široký až 8 cm. Třeň, který dosahuje výšky i 10 cm, je nejprve medově žlutý, ale později se zabarví do černohněda. Penízovka sametonohá přitom obsahuje flammulin, glykoproteiny, polysacharidy a další účinné látky. Užitečné části: využívána je celá plodnice. Léčivé účinky penízovky sametonohé Penízovka sametonohá, které se v Japonsku říká enoki, je součástí tradiční čínské medicíny a v léčitelství je využívána i v dalších zemích (nejen asijských). Bývá považována za účinné přírodní antibiotikum, takže může účinkovat proti některým škodlivým mikroorganismům. Zmínit musíme antibakteriální účinky, přičemž údajně může působit i proti stafylokokům. Penízovka sametonohá obsahuje také látky, které mohou pomoci snižovat krevní tlak a zároveň hladinu cholesterolu, což je rovněž velmi důležitá vlastnost. Navíc pozitivně působí na žaludeční vředy a posiluje slinivku břišní. Podle některých informací by navíc měla tato houba kladně účinkovat i při některých závažných chorobách. Hovoří se např. o rakovině a HIV. Enoki v kuchyni Penízovka sametonohá je výtečná jedlá houba, která je v gastronomii známá především pod svým japonským názvem, tedy enoki, pod nímž ji naleznete i v českých obchodech a restauracích. V kuchyni se přitom používá jako ingredience v nudlových a zeleninových pokrmech, hodí se do polévek či ke kuřecímu masu. Můžete ji ale i jen tak osmažit nebo orestovat. Tuto houbu si je možné u nás obvykle pořídit v 100g a 200g baleních. Pokud jste je ovšem doposud neviděli, dejte si pozor, abyste je v obchodě nepřehlédli. Kvůli malým hlavičkám a dlouhým úzkým nohám je totiž lze na první pohled zaměnit např. s těstovinami. V kuchyni jsou v každém případě výtečné se sójovou omáčkou, ale při jejich přípravě pochopitelně můžete použít i mnohé další ingredience. Kdy a kde si penízovku nasbírat? Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni tedy vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu. Tato skutečnost navíc nemá vliv na kvalitu dužniny, takže je stále výtečná. Díky enoki si proto můžete prodloužit si houbařskou sezónu. Tip na závěr: v České republice jsou stále oblíbenější i další houby, které byly dříve populární především na Dálném východě. Jedná se např. o shiitake (houževnatec jedlý), reishi (lesklokorku lesklou) nebo o housenici čínskou, jež je dokonce v oblasti svého původu považována za všelék.

projít na článek

Jak sbírat a uchovávat semena rajčat

Naučte se sbírat a uchovávat vlastní semena rajčat. The post Jak sbírat a uchovávat semena rajčat appeared first on SvětEkoZahrad.

projít na článek

Korálovec ježatý: velmi vzácná a bizarně vyhlížející houba. Najdete ji i u nás

Korálovec ježatý je vzácná houba atypického vzhledu, která roste i v ČR. Obsahuje přitom mnoho účinných látek a zároveň zaujme delikátní chutí. Výskyt: tato houba roste v Evropě a Asii, a to dosti vzácně. Objevuje se na podzim na dřevu listnatých strom

projít na článek

HOUBA na nádobí PROFIL MAX

Materiál:molitan+textilní abrasivum.Balení 1ks.

projít na článek

Jakou odrůdu vinného moštu vybrat?

Současná nabídka v obchodech je velmi rozsáhlá a bohatá na nejrůznější pochutiny a nápoje, často neznámých názvů i obsahů. Po lákavém obalu nás však mnohdy překvapí ne příliš výtečná chuť, vůně či struktura, a pak litujeme peněz, které jsme na to vynaloži

projít na článek

Prožijte podzim a zimu ve zdraví

The post Prožijte podzim a zimu ve zdraví appeared first on Mgr. Irena Kubicová.

projít na článek