Už jste zkusili batáty? Nenechte se mýlit, i když se jim díky nasládlé chuti přezdívá sladké brambory, s těmi opravdovými toho nemají až tak společného. Přesto však stejně jako ony pochází původem z Ameriky. Dnes už se nimi běžně setkáme na pultech našich obchodů. Batáty mají různé tvary, velikosti ale i barvu a právě díky různému obsahu betakarotenu může být barva slupky i dužiny různá, od světlé až po načervenalou v rozmanitých kombinacích. Já sama mám zkušenosti s batáty s oranžovou dužninou, které jsem použila v následujícím receptu i se žlutou dužninou (používám do bábovky). Batáty jsou významným zdrojem škrobu a obsahují i určité množství cukru a právě díky typicky nasládlé chuti jsou velmi oblíbené především u dětí. Sladkost jednotlivých druhů batátů se liší. Jsou vhodné pro slané i sladké použití. V kuchyni je můžete vařit, péct, smažit a vynikající jsou např. pečené v alobalu, jako součást salátu, polévek, či jako příloha, ať už vařené kousky nebo ve formě batátové kaše. Ingredience pro 2 porce 2 větší batáty 50 g balkánského sýra 30 g plátkové anglické slaniny 1 jarní cibulka 1 lžíce olivového oleje 3 lístky šalvěje Postup Batáty uvaříme ve slupce doměkka (cca 35 minut záleží na velikosti batátů). Poté rozkrojíme na půlku a vydlabeme prostředek. Vydlabanou část použijeme do náplně. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka včetně zelené natě, přidáme nasekané lístky šalvěje a vše orestujeme na lžíci olivového oleje. Vydlabanou batátovou dužinu smícháme s rozdrobeným balkánským sýrem a orestovanou směsí. Batátové půlky potřeme z vnějšku trochou olivového oleje a plníme připravenou směsí. Dáme na 10 minut zapéct do trouby při 225 °C. Tip Pokud chcete dát tomuto pokrmu trochu pikantnější nádech, potřete vydlabané půlky směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Článek Plněné batáty se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Batáty jsem se naučila v kuchyni používat až s příchodem nejstaršího syna. Jejich sladká chuť je u dětí velmi oblíbená a je možné je použít už do prvních příkrmů miminek. Postupně jsem objevila jejich kouzlo i pro nás dospělé a vznikly recepty jako batáto
Tentokrát jsem si pro vás připravila batáty ve vyloženě sladkém receptu. Bábovek je nespočet druhů od těch třených, kynutých, ořechových, citronových až po mrkvové či bramborové. Proč tedy nezkusit třeba batátovou. Výhoda je ta, že batáty jsou samy o sobě
Plněné buchty Z Gruntu pro vás vyrábějí Vltavotýnské lahůdky. Ve všech prodejnách Trefa si můžete vybrat buď povidlové, makové nebo tvarohové. Dobrou chuť.
projít na článekLosos je ryba, která patří u nás doma k těm nejoblíbenějším. Ať už v syrovém stavu ve formě tataráku, klasicky pečená či v polívce. Byla to také první ryba, kterou ochutnal náš malý a musím říct, že si ji ihned oblíbil. Výhodou kupovaných filetů je absenc
Máme zde úplně nejrychlejší oběd. Stačí vám, když si nejdříve dáte vařit vodu v hrnci na sporák. Připravte si mísu, do ní dejte jeden tvaroh ve vaničce, jedno vejce, 2 lžíce oleje a půl kila polohrubé mouky. Toto vše zamícháte, vždy si utrhnete trochu
projít na článek