Polévka miso, tuňák : Jiří Stift Stephen Senewiratne

Polévka miso, tuňák, soba nudle, tofu (4 porce) Miso polévka patří k základům japonské kuchyně. Podává se jak k snídani, tak jako součást oběda či večeře; má podpořit chuť k jídlu a zlepšit trávení díky enzymům obsaženým ve fermentované sójové pastě miso. Musím přiznat, že jsme se trochu provinili proti tradičnímu postupu. Jelikož jsme chtěli dosáhnout silné chuti a zároveň čirého vývaru, rozhodli jsme se v tomto receptu hotovou miso polévku scedit a odstranit tak typický kal, který je způsoben rozmícháním miso pasty. Jako vložku do polévky jsme vedle typických surovin, kterými jsou třeba tofu, wakame a edememe, použili plátek syrového tuňáka, který polévku velmi vhodně doplňuje. Vždyť i při přípravě dashi, které je základem na miso polévku, se používají hoblinky ze sušeného tuňáka. [caption id="attachment_1315" align="aligncenter" width="680"] Jiří Stift & Stephen Senewiratne : Mandarin Oriental Prague[/caption] Polévka miso 1,2 l vody 6 g sušených plátků tuňáka bonito 1/2 šálku wakame a nori řasy 150 g miso pasty 2 lžíce sójové omáčky Kikkoman Vodu uvedeme do varu, stáhneme ji z tepla a přidáme sušené wakame, nori řasy a tuňáka bonito. Necháme cca 5 minut vylouhovat. Poté vmícháme miso pastu a podle potřeby dochutíme sójovou omáčkou. Polévku necháme překapat přes cedník vyložený utěrkou, abychom dosáhli silného čistého vývaru. Před podáváním polévku zahřejeme, ale nevaříme. Podávání 120 g čerstvého filetu z tuňáka 1/3 balení soba nudlí 12 kusů houby enoki 150 g tofu 100 g nakládané ředkve takuan 1 lžíce sušené řasy wakame 8 lusků čerstvé edemame (sójové boby) sezam [caption id="attachment_1316" align="aligncenter" width="680"] Polévka miso, tuňák, soba nudle, tofu : Jiří Stift & Stephen Senewiratne[/caption] Do vhodných misek na polévku rozdělíme opečené, na kostičky nakrájené tofu, vařené soba nudle, namočené wakame řasy, oloupané edemame a na nudličky nakrájenou nakládanou ředkev. Vše ozdobíme sezamem, plátky tuňáka a houbami enoki. Na stole zalijeme polévkou miso.

projít na článek

Mušle tataki, květákové pyré a miso : Stephen Senewiratne

Mušle svatého Jakuba 8 očištěných mušlí svatého Jakuba 1 lžíce mletého černého pepře 1 lžíce pražených a drcených černých a bílých sezamových semínek 1 lžíce citronové kůry máslo na opékání, sůl Smíchejte pepř, sezamová semínka a citronovou kůru. M

projít na článek

Miso - tradiční součást japonské kuchyně

Co je to Miso? Miso je tradiční japonská kořenící pasta vyráběná již od 6. století nl. fermentací (kvašením) základní suroviny sóji (samotné nebo dle druhu misa), mořské soli a houby Aspergillus oryzae (Koji). Jedná se o 100% přírodní produkt.

projít na článek

Krásný nový rok 2023

Spoustu pohody a odpočinku Vám přeje tým Hotelu Sen.  Těšíme se na vás v novém roce. Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka: Čtvr

projít na článek

VÁNOČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA

Jsme tu pro Vás i během vánočních svátků, pouze s upravenou otevírací dobou. Těšíme se na Vás! Pondělí Polévka: Úterý Polévka: Středa Polévka:

projít na článek

Silvestrovský pobyt

Přivítejte nový rok velkolepě.  Prožijte magickou noc se silvestrovskou zábavou, skvělým jídlem a neomezenou relaxací v našem wellness. Více informací najdete tady. Bude to kouzelné, to nám věřte.   Pondělí Polévka:

projít na článek