Jiří Vacek ... Nisargadatta také zná vědomí Já jsem jako naše božství, átman, Krista v nás. Nerozeznává však vědomí Já jsem absolutní a říká, že stupněm vědomí Já jsem musíme projít, ale neustrnout na něm a jít dál k nejvyšší Skutečnosti, kterou nepojmenovává. To vše vyplývá z knihy jeho přímé žačky Jean Dunnové „Prostě buďte.“ Pro hledající na stezce poznání tvrzení o překročení poznání Já jsem jsou jeho tvrzení rozhodně matoucí. Pro ně nejvyšší Skutečností i cílem, je Bůh Já jsem, vědomí Já jsem. Ta je podstatně shodná s vědomím Já jsem jedince, ale je větší. Další zmatek v pojmech učení mistra je, když jak říká, nejvyšší Skutečnost je brahman a parabrahman. Náplň obou pojmů však nerozlišuje. Tento zmatek není v indické duchovní literatuře vůbec nic nového. Poukazoval na něj již můj přítel, filosof Jirka Navrátil. Označoval tento způsob myšlení za „indické šlendriánství.“...
Když si všechno nezdravé zakážeme, jíme málo a hlavně zeleninu, začneme se hodně hýbat, tak je zhubnout pár kil docela snadné. Koho trápí nadváha delší dobu, tak má za sebou určitě aspoň 1 pokus, kdy zhubnul. Jenže potíž je váhu si trvale udržet. Můj přís
projít na článekZ běžné praxe i vlastní zkušenosti vím, že čokoláda a sladkosti přinášejí spoustě lidem příjemné pocity, dodávají pocit povzbuzení nebo naopak i uklidnění. Vy, kdo máte rádi sladké, není třeba se extrémně trápit tím, že mlsání potřebujete k životu, ale je
projít na článekPetro, v UOL pracuješ jako vedoucí segmentu Active. Co všechno tvoje práce obnáší? No dávám pozor, aby všechno fungovalo. Řeším složitější problémy, se kterými mají účetní potíž a pomáhám jim, kdykoliv potřebují. A v neposlední řadě samozřejmě hlídám v
projít na článekMagazín: Co Vás zajímáTajemná Sfinga se krvi pod trojicí nejvétšich pyramid v egyptské Gize jako jejich némy strážce. Není to tak dávno, co z písečných den čněla jen leji mohutná hlava s uraženým nosem. Údajné ho měli v roce 1798 ustřelit vojáci Napoleona
projít na článekŽe jsou bílkoviny důležitou složkou stravy, je všeobecně známo. Ale vybíráme si kvalitní bílkovinu? A co vlastně protein dělá “kvalitním”? Na kvalitu proteinu se můžeme podívat z více úhlů a mezi ty nejdůležitější patří biologická dostupnost a profil amin
projít na článek