Máme pro vás další tip na grilování, tentokrát z vepřového masa. Vepřová panenka ve vinagretě s grilovanou zeleninou Jednou z hlavních předností vepřové panenky je jednoduchá příprava. V podstatě stačí maso očistit a osolit, případně dochutit jednoduchou zálivkou a pár minut grilovat. Jako přílohu podávejte grilovanou zeleninu a samozřejmě i červené víno, například odrůdy Rulandské modré, které v ústech vytvoří dokonalou souhru. Už také vidíte obdivné pohledy vašich hostů? Ingredience Celá vepřová panenka (ohřátá na pokojovou teplotu) 3 papriky 2 lilky Česnek Cibule Vinagreta (octová zálivka) 1 lžíce vinného octa 2 lžíce olivového oleje extra virgin Špetka soli Postup Nejprve si rozpálíme gril. Pro tento pokrm je nejvhodnější použít dřevěné brikety. Nachystáme si vinagretu (octovou zálivku). V misce smícháme vinný ocet, extra panenský olivový olej anbsp;špetku soli. Vepřovou panenku odblaníme, ze všech stran osolíme a potřeme vinagretou, ponecháváme v celku. Takto připravenou panenku vložíme do alobalu, znovu pokapeme zálivkou, zabalíme a necháme temperovat poblíž ohně. „Temperováním se panenka postupně prohřeje a neutrpí teplotní šok poté, co ji vložíme na gril. Povrch, na kterém necháte panenku temperovat, by měl být dostatečně teplý, ale ne žhavý, ideálně tak, že na něj položíte ruku a napočítáte do pěti. Ideální doba temperování je okolo hodiny,“ říká Hugo Hromas. Na gril s plápolajícím ohněm poklademe papriky a lilky, kousek dál od plamenů celý neloupaný česnek a neloupanou cibuli. Grilujeme tak dlouho, až je slupka paprik a lilků spálená ze všech stran a lilek je měkký. Cibule a česnek musejí být měkké uvnitř. Hotovou zeleninu sejmeme z grilu a sloupneme spálenou slupku. Papriku a cibuli nakrájíme na proužky, lilek zbavený slupky rozsekáme nožem (nepoužívejte mixér) a smícháme s rozsekaným česnekem. Zeleninu můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu. Temperované maso vybalíme z alobalu a zprudka na dobře rozpáleném grilu opečeme. Při grilování celého masa myslete na to, aby bylo dobře opečené ze všech stran, proto ho otáčejte vždy zhruba po 4- 5 minutách. Opečené maso sejmeme z grilu a necháme asi 3 minuty odpočinout. Poté nakrájíme na plátky. Uvnitř by měla zůstat růžová. Vinagretu můžeme na závěr vylepšit nakrájenou zeleninou, například čerstvou paprikou nebo bylinkami, a přelít s ní maso a zeleninu. Tip sommeliera: Ke grilované vepřové panence v nepříliš pikantní úpravě bych doporučil Selection Barrique Rulandské Modré Víno Mikulov Sommelier Club. Toto víno zrálo v dubových sudech barrique, které mu propůjčily typickou eleganci a hladkost. Je šťavnaté, středně plné s příjemnou tříslovinou, která krásně doplní chuť masa. Víno má krásnou rubínovou barvu a elegantní vůni s tóny lesního ovoce a hořké čokolády. V pozadí ucítíme jemný nádech kouře a vanilky. Podávejte vychlazené o teplotě 16°C. The post Připravte se na grilovací sezonu II. appeared first on Víno Mikulov.
Překvapte hosty grilování sladkou tečkou v podobě originálního koláče „Far breton“, rovněž připraveného na ohni. Je velmi jednoduchý, kromě ingrediencí budete potřebovat litinový hrnec nebo starší pánev s pokličkou, pečící papír a dřevěné uhlí. Výsledek c
Připravte své jezírko na jaro - projděte si 5 rad pro odzimování jezírka ...
projít na článekPřipravte se na vánoční sezónu 2023 včas s naším přehledem termínů.
projít na článekChystáte se letos grilovat a hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás tip na šťavnaté masíčko na grilu. Pokud si už opékání neumíte představit bez sklenky vychlazeného vína, nechte se inspirovat radou sommeliera. Steak z vysokého roštěnce s chlebovým sa
Nakoupit do zásoby, pojistit si kapacitu přepravců a nabrat posily, to by měly být vaše priority na letošní sezonu.
projít na článek