Proč suplementovat vitamín D?

Vitamínu D se také někdy hovorově přezdívá vitamín slunce. Z toho vyplývá, že vitamín D čerpáme především ze slunečních paprsků. V zimním období a s úbytkem slunečního svitu bychom měli zařadit suplementaci vitamínu D. Proč je vitamín D důležitý? Vápník a fosfor Vitamín D hraje významnou roli právě s těmito dvěma minerály. Jednak udržuje hladinu vápníku a fosforu v krvi, ale také hraje roli při absorpci vápníku do kostí. Díky vitamínu D budete mít pevnější a silnější kosti. Je důležitý zejména u dětí a zdravý vývoj kostí. Bojuje také proti osteoporóze, což je onemocnění spíše u starších lidí a projevuje se rozpadem kostí. Kromě kostí vitamín D také podporuje zdraví našich zubů. Rakovina a jiné nemoci Vitamín D je důležitý také jako prevence proti nemocem. Hraje významnou roli zejména při prevenci u rakoviny prsa nebo prostaty. Podporuje také náš kardiovaskulární systém. Nízká hladina vitamínu D nasvědčuje větší možnosti infarktu či jinému srdečnímu onemocnění. Nejenže vitamín D pomáhá s prevenci proti těmto i jiným závažným nemocem, je také skvělý na naši imunitu. S přicházející zimou, kdy je každý druhý nemocný, bychom zvláště měli dbát na kvalitní příjem vitamínů a minerálu, tedy i vitamínu D a zabránit tak onemocnění. Jak poznat nedostatek vitamínu D? Rozpoznat na svém těle, že máte nízký obsah vitamínu D, je velmi složité. Můžete si nechat udělat krevní testy, které vás vyjdou dráže. Cena se pohybuje okolo dvou tisíc. Proto je rozumnější dbát na dostatek příjmu tohoto vitamínu a zabránit tak jeho nedostatku. Pokud se obáváte předávkování, tak se není čeho bát. Existuje řada doplňku stravy, kde máte jednak předepsanou denní dávku a i pokud byste doporučené dávkování překročili, nic se vám stát nemůže. Samozřejmě se tu teď bavíme o překročení pár kapslí. Zařazení vitamínu D byste měli rozhodně zvážit, čerpání ze stravy je velmi složité a existuje pouze pár potravin obsahující tento vitamín. Naleznete ho například v lososu, mečounovi či jiným mastných rybách. Dále ve vaječném žloutku či hovězích játrech. Všechny tyto potraviny obsahují pouze malé množství, proto pokud není možnost se vystavovat slunci, je vhodná suplementace. The post Proč suplementovat vitamín D? appeared first on Zdravotní rádce.

projít na článek

Kapusta s vepřovým masem

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. V dnešní době je rozšířená po celém světě, avšak v Evropě nejvíce. Kapustu lze připravovat na mnoho způsobů, například ji můžeme vařit, smažit, dusit, zapékat a podobně

projít na článek

Špenátový krém se škvarky

Hutné krémové polévky zasytí a v zimě i příjemně zahřejí. Zkuste třeba špenátovou. Tato čím dál tím oblíbenější listová zelenina je právem označovaná za superpotravinu, má totiž celou řadu skvělých vlastností a je neuvěřitelně zdravá. Vláknina špenátu, kt

projít na článek

VITAMIN.ENERGY, neperlivý ochucený nápoj, 515 ml

Unikátní spojení vitamínů a energie Vás povzbudí každý den. Vysoká dávka kofeinu zajistí dostatek koncentrace a vitamín C, D, E, zinek, hořčík spolu s vitamíny skupiny B se postarají o správné fungování Vašeho těla i imunity. Díky nízkému obsahu cukru si

projít na článek

Kapustová polévka

Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Známe hned několik druhů kapusty, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou, takzvaným kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – k

projít na článek

Energy bar 50 g vanilka

Tyčinka, která dokáže víc, než jen dodat energii. Díky vanilkové příchuti zažene chuť na sladké a podpoří Vaši imunitu. Je totiž obohacena o 10 vitamínů a hořčík. Rychle tak naberete energii na všechno, co potřebujete. Skladovací podmínky: v suchu, chráni

projít na článek