Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. V dnešní době je rozšířená po celém světě, avšak v Evropě nejvíce. Kapustu lze připravovat na mnoho způsobů, například ji můžeme vařit, smažit, dusit, zapékat a podobně. Syrová se však nejí. Může se použít i do studených salátů, ale před přidáním do pokrmu se musí povařit ve vroucí vodě. Kapusta obsahuje vitamín B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Známe hned několik druhů kapusty, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou, takzvaným kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – k
projít na článekJedná se o dušené jídlo, tudíž na něj nemůžeme příliš spěchat a musíme si ho zpočátku trochu odpracovat. Počáteční práce spočívá především v tom, že je třeba důkladně opéct maso na trošce másla v kastrolu. Cílem není, aby maso změklo, nýbrž aby dostalo co
projít na článekJe jen málo podobných zelenin, které jsou tak zdravé, někteří dokonce kapustu považují za přírodní zázrak. Její blahodárné účinky znali už v Mezopotámii. V dnešní době trh nabízí tuto listovou zeleninu hned v několika typech. Od křehké rané přes kadeřavou
projít na článekKapusta s bramborem se může podávat jako příloha či samostatný pokrm, například jako zapečená. Jako příloha skvěle ladí k pečenému masu. Dušenou kapustu ovšem můžeme podávat i samostatně s chlebem nebo brambory.
projít na článekVyzkoušejte těstoviny s mletým hovězím masem a určitě si pochutnáte. Nejlépe uděláte, když koupíte čerstvé libové hovězí a sami si ho doma umelete. Jako těstoviny můžete zvolit kolínka, špagety, vrtulky nebo třeba penne. Mleté maso [...] Příspěvek Těstovi
projít na článek