Recept: Lahodná chlebíčková veka, pomalu kynutá

Jaké je české národní oslavové jídlo? Obložené chlebíčky! Jsou mým oblíbeným jídlem, něco jako tuzemská verze španělských jednohubek tapas. Základem lahodných chlebíčků je pořádná veka. Jenže ta „tuková“ z obchodu mi moc nechutná. A protože jsem doposud neobjevil nějaký dobrý recept, postavil jsem svůj. Do receptu jsem zakomponoval své poznatky z pečení francouzského i italského pečiva spojené s delší fermentací těsta. Vyzkoušejte. Už ten název „tuková“ veka je, alespoň pro mě, docela odpuzující. Když si čtu složení běžné veky z krámu, přechází mě chuť úplně. Kromě základních surovin, jako je mouka, voda, olej, droždí a sůl, je v ní ještě navíc třeba stearoyl-2-mléčnan sodný (asi místo mléka), ječný sladový extrakt, kyselina L-askorbová, octan vápenatý. Chápu to. Zákazník chce nízkou cenu, výrobce zase vydělat a veku vyrobit rychle. Chlebíčky – základ české oslavy. Myslím, že doma vyrobíte veku ještě levněji. Ale chvíli to zabere. Abych nemusel používat nějaké náhražky, zesilovače chuti a urychlovadla, připravuju veku v klídku, hezky na pohodu. Na vůni i chuti pečiva je to opravdu hodně znát. Pomáhá tomu i menší obsah kvasnic, které pak nejsou z veky vůbec cítit. Upečené chlebíčkové veky. Jediné, co vám nemusí úplně vyhovovat, jsou občas větší „oka“ ve střídě. Rovnoměrnost ok by se ještě asi dala doladit lepší technikou překládání a delším zpracováním. Proč si to však ztěžovat? Aspoň se do nich vejde víc pomazánky! Tak pojďme na to. Souhrn receptu na veku Používám jen pár základních surovin: pšeničnou hladkou mouku, ale můžete použít i pšeničnou vysokolepkovou hladkou mouku nebo italskou světlou hladkou mouku. Chcete-li mít ve vece trošku víc vlákniny, zvolte pšeničnou hladkou chlebovou mouku. Místo vody do těsta dávám studené mléko. Jelikož kravské mléko nepiju, používám sojové nebo jiné rostlinné mléko. Dále přidávám vhodné množství soli, sušené droždí a nějaký tuk. Klidně tam dejte máslo, já volím extra panenský olivový olej. V nouzi by šel použít i slunečnicový či řepkový. Domácí veka na chebíčky. Vše smíchám, uhnětu těsto, vložím do mísy, zakryju fólií a nechám hezky v chladu fermentovat přes noc. To je důležitý krok, aby se krásně rozvinuly vůně a chutě. Druhý den se těsto ohřeje na pokojovou teplotu, naporcuju, smotám, položím na pečicí papír a přikryté ponechám trochu dokynout. Upeču a veky jsou hotové. Tak teď ještě jednou a podrobněji. Suroviny na 3 větší veky Soupis surovin stačí na 3 větší veky. Klasická veka z obchodu mívá 360 gramů. Já jsem je ještě nevážil, časem kdyžtak množství surovin upřesním. 770 g – pšeničná hladká mouka, případně pšeničná hladká vysokolepková mouka nebo pšeničná hladká chlebová mouka 500 ml (gramů) – studené mléko, kravské či rostlinné 15 g – jemná sůl s jódem nebo bez jódu (cca 5 zarovnaných čajových lžiček) 5 g – sušené droždí (cca 2 zarovnané čajové lžičky) 50 g – olivový olej nebo slunečnicový, řepkový, anebo máslo 1 rozšlehané vajíčko na potření a sezamová semínka na posyp Upečené veky. Postup přípravy veky První den 1) Zadělejte na těsto Do větší mísy prosejte pšeničnou hladkou mouku. Do mísy k okraji nalijte studené mléko. Do mléka přisypte sůl, promíchejte s mlékem. Na mouku nasypte sušené droždí, promíchejte s moukou. Vše smíchejte. Přilijte olivový či jiný olej. Smíchejte. Hněťte těsto alespoň 5–7 minut, dejte mu pořádnou nakládačku, ať se lepek hezky aktivuje. Každá mouka funguje trochu jinak. Můžete hníst buď přímo v míse nebo na válu, případně vám s tím pomůže robot. Pořád hodně lepí? Nechte těsto 10 minut odpočinout a pak to zkuste znovu. To by mohlo pomoci. Mísu vymažte olejem a vložte do ní zpracované těsto. Přikryjte fólií a dejte do chladu hezky odpočinout, ideálně přes noc. Těsto můžete nechat fermentovat na studené chodbě nebo dole v ledničce. Druhý den 2) Vyjměte mísu s těstem z chladu, nechte zakrytou 2–3 hodiny v pokojové teplotě vytemperovat. 3) Připravte si dva plechy, položte na ně pečicí papír. Můžete jej trochu posypat kukuřičnou moukou nebo semolinovou krupicí, ale není to úplně nutné. 4) Posypte si vál pšeničnou hladkou moukou a těsto na něj z mísy vyklopte. Mísa je vymazaná olejem, mělo by to jít docela dobře. Hodí se pekařská stěrka. Aby se stěrka k těstu tolik nelepila, namočte si ji do ledové vody. 5) Roztáhněte těsto do obdélníku o rozměru asi 20 × 30 cm. Zbytečně jej nemačkejte. Pokud se lepí k válu, podsypejte ještě trochou mouky. 6) Pomocí pekařské stěrky naporcujte na 3 díly. Dělení těsta – veka na chlebíčky. 7) Přeložte těsto podle obrázku, trochu uválejte a konce zamáčkněte dovnitř. Skládání těsta – chlebíčková veka. 8) Opatrně přeneste na pečicí papír na plech. Možná se vám vejdou všechny 3 veky vedle sebe, záleží na velikosti plechu a trouby. Nechte mezi nimi mezery, aby se k sobě v troubě nepřilepily. Veky na chlebíčky před pečením. 9) Přikryjte fólií a nechte ještě asi hodinku nebo dvě v pokojové teplotě dokynout. 10) Mezitím si rozpalte troubu na 250 °C. 11) Potřete veky rozšlehaným vajíčkem a posypejte sezamovými semínky, pokud chcete. Veku můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. 12) Vložte plech do vyhřáté trouby, teplotu snižte, nastavte na 200 °C. Můžete do spodní části trouby do rendlíku nalít 2 dcl horké vody, avšak není to nutné. Vajíčko kůrku vek hezky zvláční i tak. 13) Pečte 20–25 minut. Kontrolujte. Až začnou veky zlátnout, vyndejte je ven. Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, můžete v polovině pečení plech z trouby vyjmout, otočit, vložit zpět a dopéct. 14) Po vyjmutí z trouby veky umístěte na chladicí mřížku. Jednu veku chyťte do utěrky, poklepejte na ni zespodu, Zní dutě? Je upečená. Obložené chlebíčky s farmářským pikantním sýrem. 15) Nechte na chladicí mřížce vychladnout ideálně hodinu. Dobrou chuť! The post Recept: Lahodná chlebíčková veka, pomalu kynutá appeared first on Zevsi.cz.

projít na článek

16.říjen je Světový den chleba. Co svátek znamená?

16. říjen je každoročně mezinárodním svátkem pekařů – Světový den chleba. Pekaři i cukráři po celém světě pořádají workshopy, přednášky, šíří osvětu. Proč a kdy tento významný den vznikl? Čtěte dál. Po II. světové měli lidé hlad. Budiž chléb Po

projít na článek

Recept na čaj z rýmovníku

Rýmovník je dužnatá rostlina se stříbrnými chloupky s intenzivní vůní, připomínající směsici máty, meduňky a eukalyptu. Vonné silice rýmovníku se užívají ve chvíli, kdy zjistíte, že na vás jde nachlazení. Stačí jen odtrhnout list, zlomit ho, promnout v pr

projít na článek

Domácí recept na nápoj z aloe vera

Dotaz: Dobrý den, mám prosbu, potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe. Mám metabolický syndrom, to znamená vysoký tlak, cukrovku a cholesterol. Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný. Děkuji za recept.

projít na článek

Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Dotaz: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné účinně předcházet rýmě a nachlazení a také, zda je možné rychle se vyléčit? Existuje nějaký osvědčený recept? V práci se kolem mne pohybuje většina nastydlých kolegů a já se nemohu rýmy zbavit už druhý

projít na článek

Recept na zázvorový sirup

I když nepochází z našich krajů je zázvor neocenitelným pomocníkem při léčbě nachlazení a dalších souvisejících nemocí. Nejčastěji ho známe v podobě zázvorového čaje, ale recept na zázvorový sirup není také vůbec složitý, a za vaši námahu vás odmění snadn

projít na článek