Podzim je podle tradiční čínské medicíny důvodem ke změně. Je potřeba ustát přechod z jangové energie do jinové pomalejší energie. Je potřeba tepleji se oblékat a samozřejmě se i jinak stravovat. Typicky podzimní potraviny budiž vám inspirací pro váš podzimní jídelníček. Jaké jsou typicky podzimní potraviny podle tradiční čínské medicíny? Na podzim vládne jin a je potřeba chránit se před chladem. Proto jsou vhodné syté a hřejivé potraviny. Ostrá a pikantní chuť potravin nám pomůže zbavit se hlenů. Kyselé potraviny, například kysané zelí, působí svíravě a zabraňují pronikání chladu dovnitř těla. K podzimním blahodárně působícím potravinám patří kysané zelí, nakládaná zelenina, zázvor, česnek, ředkev, květák, pórek, dýně, jablka, hrušky, švestky, ořechy, neloupaná rýže, jáhly a další. Na podzim do jídelníčku zařazujeme mnohem více masa. Jídla na podzim tepelně upravujeme mnohem delší dobu než v létě. Oproti létu už se snažíme vyhýbat studené přípravě a lehčím jídlům. Naopak sázíme na teplé a hutné polévky a vydatná jídla. Hřejivá dýňová polévka se zázvorem Dýně je u tradiční čínské medicíny nejoblíbenější zeleninou podzimu. Plod je kulatý a symbolizuje nikdy nekončící koloběh života. Má zahřívací charakter, což je ideální v době, kdy nastupuje ohrožující vlhko a chlad. Připravit si můžete hutnou dýňovou polévku se zázvorem. Připravte si: jeden kilogram očištěné dýně (klidně se slupkou) jednu cibuli 2 mrkve 4 stroužky česneku kousek čerstvého zázvoru jeden litr vývaru (masového nebo zeleninového) máslo nebo olej na restování cibulky na dochucení smetanu ke šlehání sůl pepř kari koření ozdobou mohou být pražená dýňová semínka Jaký je postup? Na másle nebo na oleji orestujte cibulku. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni a zázvor. Chvilku zeleninu restujte, poté ji zalijte vývarem. Ochuťte dle libosti a vařte dalších 15 minut do změknutí. Polévku pak rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte smetnu. Polévku pak ozdobte orestovanými dýňovými semínky. Další tipy na dýňové recepty najdete v článku – „Jak zpracovat dýni nejen v kuchyni“. Zdroj: Freepik.com Vydatná jáhlová kaše se švestkami Podle tradiční čínské medicíny si podzim žádá výživnější potraviny, aby se tělo připravilo na nadcházející zimu a lépe odolávalo vnějšímu chladu a nepohodě. Na snídani si proto můžete připravit teplou kaši z jáhel a se švestkami – tedy s dalšími surovinami, které TČM miluje. Víte, že jáhly dokážou z těla odvést vlhkost a rozvádějí energii čchi po těle? Připravte si: jáhly mléko med máslo špetku soli švestky a ořechy Jaký je postup? Jáhly propláchneme horkou vodou a nasypeme je do mléka. Přidáme kousek másla, špetku soli a jáhly vaříme asi 15 minut. Do téměř hotové kaše přidáme med nebo jiné sladidlo dle libosti. Kaši dáme na talíř, ozdobíme švestkami, ořechy a případně i skořicí. Fazolové rizoto Tradiční čínská medicína se na fazole obrací při problémech s cukrovkou, otoky, při neschopnosti se vymočit nebo při slabosti. Podle TČM fazole z těla odvádějí přebytečné vlhko, posilují nedostatečnou krev i nedostatečnou jinovou energii. Připravit si můžete fazolové rizoto, na které potřebujete: 200 g fazolí (můžete namíchat fazole červené i bílé) 250 g rýže (může být hnědá, kterou TČM miluje, protože pomáhá rozproudit energii čchi do celého těla) jednu cibuli sterilovanou kukuřici na dochucení sůl, pepř, muškátový oříšek Jaký je postup? Přes noc namočené fazole uvařte do měkka a osolte je. Zvlášť uvařte rýži. Poté na oleji začněte restovat cibulku. Přidejte rýži, fazole, kukuřici a celou směs dobře promíchejte. Rizoto dochuťte podle chuti a ještě 20 minut zapékejte v troubě. Servírujte se salátem. Dobrou chuť. Tip: V naší zdravé online kuchařce najdete mnoho receptů, které vás zahřejí a zachutnají každému. Článek Recepty pro posílení a zahřátí těla se nejdříve objevil na ČasNaZdraví.cz.
Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a jako konzervant nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako přípravek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacíc
projít na článekKaždý den je lidské tělo vystaveno útokům. Nepřátelé jsou sice neviditelní, ale o to nebezpečnější. Znečišťující látky, plísně, bakterie a viry pronikají do těla, kde mohou způsobit vážná onemocnění. Bez ochrany a obrany jsme bezmocně zranitelní vůči tako
projít na článekV některých případech rakoviny prostaty je nevyhnutelná operace. Je velice důležité, aby se pacient dozvěděl o operaci rakoviny prostaty tolik, že bude vědět, co od operace může očekávat a jak se má na operaci prostaty připravit. V našem článku se dozvíte
projít na článekMenstruace je opakující se krvácení v rámci menstruačního cyklu. Když vaječníky ženy začnou produkovat vajíčka (každý měsíc jedno – střídají se) a vajíčko není oplodněno spermií, musí z těla pryč. A z těla se dostává v podobě krve.
projít na článekDetox neboli očista organismu se praktikuje v kulturních společnostech po celém světě již po staletí. Detoxikace pomáhá chránit naše tělo před onemocněním a udržuje optimální zdraví. Detoxikace těla pročistí a nastartuje organismus ke správné funkci.
projít na článek