Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko- i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují zejména jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energetickou hodnotou než například tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat.
Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Vyjádření glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 100 má právě glu
projít na článekVitamin je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitaminy získáváme především potravou, protože většinu z nich si naše tělo samo nedokáže vyrobit. Vitaminy se podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků
projít na článekJiž dávno před objevem chlorofylu a fotosyntézy byly zelené části rostlin ceněny jako přírodní léčiva. Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití. Chlorofyl je p
projít na článekPlak je lepivý bezbarvý film bakterií, který se tvoří na zubech. Způsobuje pocit drsného jazyka, nejpatrnější je při čištění zubů. Tvorbu plaku podporují sacharidy obsažené v potravinách (cukry a škroby), například v mléce, nealkoholických nápojích, rozin
projít na článekBrambory jsou pro zdraví prospěšné a oloupat je můžete opravdu bleskurychle. Říkali jste si někdy, že je loupání brambor velká otrava? Pokud je loupete jenom pro sebe nebo pro partnera, dá se těch pár brambor oloupat hned. Co ale ve chvíli, kdy jich loupe