Salaka jedlá (salak): „hadí ovoce“, které chutná a pomáhá s trávením i hubnutím

Salak neboli „hadí ovoce“ zaujme na první pohled svým zajímavým vzhledem. Plody jsou ale také chutné a zároveň působí pozitivně na naše zdraví. Výskyt: jedná se o palmu, jejíž původní domovinou jsou tropické oblasti Asie. V současné době je přitom nejrozšířenější ze všech druhů rodu salaka. Popis a účinné látky: salaka jedlá je silně ostnitá palma z čeledi arekovitých. Její listy mohou být dlouhé až 6 m. Každý má přitom až 2 m dlouhý řapík s až 15 cm dlouhými ostny. Plody jsou díky specifickému vzezření nazývány „hadí ovoce“. Mají totiž červenohnědou šupinatou slupku. Dužina je jedlá a nacházejí se v ní 1 až 3 nejedlá semena. Plody obsahují vitamíny B či C a minerály (např. železo, sodík nebo draslík), vlákninu, bílkoviny či pektin, což je polysacharid, který se mj. nachází i v citrusových plodech. Užitečné části: využívány jsou právě plody. Salak a léčivé účinky „Hadí ovoce může člověku pomoci v mnoha ohledech. Pozitivně působí např. na trávicí soustavu, neboť i díky vysokému obsahu vlákniny účinkuje proti zácpě i průjmům a pomoci může také při pálení žáhy. Kladný vliv má rovněž na redukci tělesné hmotnosti, protože se plody ve střevech vstřebávají pomaleji, takže tělo zásobují makronutrienty i mikronutrienty postupně. Mezi pozitivními účinky salaku bývá uváděna i pomoc při problémech s hemoroidy. „Hadí ovoce“ také podporuje mozek a nervovou soustavu, když např. zlepšuje koncentraci a paměť, a to díky vysokému obsahu draslíku a pektinu. Zároveň má kladný vliv na oči. V tomto ohledu bývala dříve vyzdvihována především mrkev, dnes ale můžete využít právě toto ovoce. „Hadí ovoce“ v kuchyni Salak má sladkokyselou chuť a vůní trošku připomíná ananas. Ovšem pozor! Chutné jsou pouze opravdu zralé plody. Před konzumací je nutné odstranit stonek a oloupat slupku, čímž se dostanete k bílé dužině, která může být celkem tvrdá. Lze je konzumovat samotné, můžete jej ale rovněž použít k výrobě džemů či kompotů, využít ho lze jako ingredienci do koláčů a připravit si z něj můžete i sirup. Dané ovoce sice neseženete v každém obchodě, koupit se ovšem dá. Měli byste ale pamatovat, že nezralé plody mají kyselou svíravou chuť. Na druhou druhou stranu je můžete naložit jako zeleninu, tzn. do octového nálevu. Doplňme, že se salak snadno loupe, měli byste ovšem mít rukavice, abyste se neporanili. Zralé plody si lze dát v kombinaci s dalšími exotickým ovocem, tedy třeba s papájou. Pěstování v našich podmínkách Jak už jsme zmínili výše, dužina obsahuje nejedlá semena. I ta ovšem můžete využít, neboť si lze vypěstovat vlastní rostlinky. Vzhledem k tomu, že se jejich původní domovina nachází v tropických oblastech, lze je pěstovat jako pokojovou rostliny, případně ve skleníku. Tato palma potřebuje k růstu slunná stanoviště a dostatek vláhy. V letních měsících ji přitom můžete umístit na zahradu či na balkon. Pozor ovšem na ostny! Doporučujeme: v současné době lze v českých obchodech narazit i na další exotické ovoce, které vás může zaujmout svou chutí a pozitivními účinky na zdraví. Jedná se např. o lucumu, noni, graviolu nebo o Buddhovu roku, která obsahuje velké množství vitamínu C.

projít na článek

Co je to salak a jaké je jeho využití?

Salak, známý také jako hadí ovoce (Snake Fruit), je exotický plod pocházející z jihovýchodní Asie, který si získává stále větší oblibu díky své jedinečné chuti. Toto zajímavé ovoce s charakteristickou šupinatou slupkou nabízí mnoho způsobů využití v kuchy

projít na článek

Pozvánka na Jak chutná podzim 2021

Český zahrádkářský svaz Lubojaty pořádá v NEDĚLI 3.10.2021 od 14:00 hodin v Klubovně zahrádkářů tradiční výstavu Jak chutná podzim Na téma VŮNĚ KÁVOVÝCH ZRN Na akci uvidíte květiny, ovoce a zeleninu ze zahrádek, obrázky a výrobky dětí naší

projít na článek

Nejčastější mýty o veganské stravě - díl 3. - veganská strava není chutná a nenasytí

Od masojedlíků to slýcháváme neustále: nemohl bych být bez masa , co vy vegani jíte? , maso mi chutná, nechci se ho vzdát , případně smířlivější: maso bych omezit dokázal, ale sýrů se nevzdám a spousty dalších argumentů, které vždy ústí k závěru, že

projít na článek

Clove - Hřebíček

Hřebíček Hřebíček je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Používá se na kožní infekce, problémy s trávením, na střevní parazity a na bolesti zubů. Hřebíček pomáhá vytahovat infekci z tkání, můžeme ho použít při kolitidě, bronchitidě, cystitidě, při průjm

projít na článek

Víte, kde koupit kvalitní konzervované ovoce i zeleninu nejen pro restaurace?

Kvalitní restaurace i jiné gastro zařízení, které připravují pokrmy zákazníkům, se vždy snaží používat jen nejlepší suroviny, z nichž je radost připravovat lahodná jídla. Pokud patříte k těm, kterým na chuti, vůni i vzhledu potravin záleží, vsaďte na prod

projít na článek