Salát z mini okurek

Tak jsem si už říkal, že přestanu držet bobříka mlčení a tu a tam se opět pustím do nějakého toho psaní. Koneckonců, za těch pár let mlčení se toho odehrálo dost na to, abych se mohl opět nadechnout a něco napsat. Nebudu vám lhát, měl jsem a možná ještě částečně mám pocit, že na internetu už bylo vše řečeno a já už nemám moc co nabídnout. I když mi po celou tu dobu lidé psali, ať opět začnu přispívat, za což jim hrozně děkuji, tak stále jsem neměl chuť znovu začít. Ostatně, mám pocit, že na internetu je již více blogů než opravdu seriózních stránek. Nedávno jsem však objevil jak surovinu, tak i zajímavý recept, který je jednoduchý, ale zároveň dost zajímavý na to, abych ho zde zmínil. Kousek od mého domu máme Albert a teda ne že bych byl fanouškem podobných supermarketů, ale občas se tam zastavím a tu a tam se tam objeví i něco zajímavého. A právě takto náhodně jsem tam narazil na delikátní okurky, které nesou velice „akční“ název Okurky Mini. Vzal jsem si několik balíčků na kvašení, které teď jede v zimním šíleném tempu. Tyto okurky přišly původně z Iránu, proto se jim často říká Perské nebo také Baby. Mají mnohem intenzivnější chuť, jsou sladší a mají pevnější strukturu. Když jsem se poohlížel po nějakém receptu, napadlo mne, že bych mohl udělat asijský salát a tak jsem zkusil zajímavou kombinaci chutí. Pro někoho možná odvážné, ale když recept vyzkoušíte, určitě budete příjemně překvapeni. Co se týče zálivky, budete potřebovat (jak je u mě známo) suroviny, které sice nejsou pro českou domácnost úplně běžné, ale rozhodně je nevyhodíte a časem opět použijete. Salát z miniokurek se Sambalovou omáčkou 1 balení mini okurek 1 čajová lžička chilli pasty Sambala oelek 1 čajová lžička Srirachi 2 čajové lžičky praženého sezamového oleje 1 čajová lžička Tamari omáčky 1 čajová lžička sladidla (med, palmový cukr, hnědý cukr...) 2 čajové lžičky rýžového octa 100gr opražených kešu ořechů 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého koriandru sůl Nejprve nakrájejte mini okurky šikmo tak, aby vám vyšly 4-5 tence nakrájené dílky z jednoho kusu okurky. Ty poté nasolte cca 1 čajovou lžičkou a nechte na chvilinku uležet. Mezitím si připravíme zálivku. Smíchejte Sambalu, Srirachu, sezamový olej, Tamari, cukr a rýžový ocet tak, aby vám vznikla tmavě hnědá hustá emulze. Na pánvičce bez oleje opražte kešu ořechy ze všech stran a následně jemně rozmixujte nebo rozsekejte nožem a polovinu přidejte do zálivky. Poté smíchejte jak okurky, tak i zálivku s oříšky a naservírujte na talíř. Na závěr posypte zbylými oříšky a nasekaným čerstvým koriandrem. PS:Pro ty, kterým přijde zálivka příliš ostrá, použijte třeba jen poloviční množství chilli omáček. PS: Pokud neseženete mini okurky, můžete použít i klasické salátové, které splní svůj účel, i když nebudou tak delikátní jako ty perské. A dnešní výběr písně padl na můj nový objev: Moby Rich – Yoko Onohttps://www.youtube.com/watch?v=9VwNjBcufg0

projít na článek

Okurkový salát

Okurkový salát se připravuje ze salátových okurek, které se strouhají a dochucují kořením a mohou se přidat i další ingredience.

projít na článek

Pěstování okurek

Žádná letní zahrada se neobejde bez okurek. Velmi snadno se pěstují a jsou velmi plodné. Pokud se vysazují v části zahrady, která je plná slunce a má rovnoměrně vlhkou, úrodnou půdu, úspěch při pěstování okurek ze semínek je téměř zaručen.

projít na článek

Zavařování okurek v troubě

Zavařování okurek má v našich zeměpisných šířkách dlouholetou a bezkonkurenční tradici. Vždyť vyhlášené Znojemské okurky jsou ceněny jako delikatesa. Okurky ze Znojma mají podobou reputaci třeba jako pivo z Plzně nebo syrečky z Olomouce. Zavařování okurek

projít na článek

Lehký bramborový salát s kapary

600 g brambor 300 g majonézy 250 g sterilovaná paprika červená 50 g kaparů 5 kyselých okurek 1 kelímek zakysané smetany (200 g) 1 červená cibule sůl mletý pepř Den předem oloupeme brambory, uvaříme do měkka a necháme přes…

projít na článek

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát je velmi snadný na přípravu, při dodržení surovin na něm v podstatě není co zkazit. Vajíčkový salát patří do skupiny evergreenů české studené kuchyně. Každý z vás zná určitě ten nejlepší recept na vajíčkový salát. Co rodina, to jiná chuť,

projít na článek