Skořice celá 8 cm

Celá skořice se používá do svařeného vína, punče, čajů, případně na nakládání ovoce a zeleniny. Je také oblíbená jako dekorace nebo jako součást vonných směsí (pot pourri). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 20 g.......................26 Kč Kořenka 80 ml - 20 g.................................................42 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 200 g..................134 Kč Kořenka 600 ml - 200 g............................................184 Kč Celofán.....................................................................28 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení Jiné názvy: skořice cejlonská Anglický název: cinnamon Latinské jméno: Cinnamomum zeylanicum Používaná část rostliny: kůra Chuť a vůně: velmi aromatická, nasládlá Zeměpisný původ: Srí Lanka Použití: Když se řekne skořice, většina lidí si představí jablečný závin, jablkové koláče, perníky a samozřejmě vánoční cukroví. Představa skořice na kuřecím mase nebo s rybou je pro středoevropany velice zvláštní. To v zemích, odkud skořice pochází (Jihovýchodní Asie), ji dokážou přidat do nejširší palety jídel. Například indická směs Garam másala obsahující skořici se přidává do luštěnin, zeleninových omáček nebo ke kuřecímu masu. Jihočínská směs pěti vůní, která obsahuje kromě skořice také sečuánský pepř, badyán, fenykl a hřebíček, se používá na kuřecí nebo kachní maso. V Indonésii a Thajsku je často součástí ostrých karí past, bez kterých by zdejší kuchaři nemohli existovat. Historie: Skořici zná lidstvo skoro 4000 let, ale ještě poměrně nedávno (ve 14. století) získávali skořici domorodci z divoce rostoucích stromů v pralese. Potom ale přišli Evropané a začali vysazovat první plantáže skořicovníků. Skořice je vlastně kůra sloupnutá převážně z tříletých větviček, které jsou zbaveny všech postraních větévek a listů. Dále je kůra zbavena hořké vnější vrstvy a zbytků vnitřního lýka. Pak jsou pásy kůry sušeny na přímém slunci, kde získávají svoji typicky hnědočervenou barvu a hlavně se kroutí do úhledných roliček. Po usušení se třídí podle barvy a tloušťky a je nařezána na exportní délku 8 – 100 cm. Nesouměrné kousky a zlomky se prodávají zvlášť na semletí. K tomu ale odchází již většinou v Evropě, stejně jako u jiného koření. Pěstování a zpracování: Přestože botanici znají více než 150 druhů skořicovníku, pro potravinářské účely se používají tři. Skořicovník pravý nebo cejlonský, Skořicovník burmanův nebo indonéský a Skořicovník čínský. Za nejkvalitnější je považována skořice cejlonská, má největší obsah vonných silic a má jemnou chuť i vůni a tvoří krásné pravidelné svitky. Do Evropy se dlouho dovážela jen tato cejlonská skořice, kterou ale v poslední době začíná nahrazovat skořice indonéská. Rozdíl mezi těmito skořicemi poznají pouze uznávaní odborníci, ale nižší cenu této skořice ocení všichni. Poslední jmenovaná skořice čínská se také nazývá kasia (nebo cassia). Nemá takovou uhlazenou chuť jako cejlonská a netvoří pravidelné svitky. Nejčastěji ji můžeme najít v asijských kořenících směsích nebo v mleté formě.

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Skořice mletá

Skořice se nejčastěji používá při pečení perníků, čajového pečiva a jiných moučníků. Špetku skořice můžeme přidat i do masových směsí nebo omáček (rajská). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml - 38 g....

projít na článek

Thajská olejová masáž

Postup při thajské olejové masáži Thajská olejová masáž se provádí na masážním stole a nemáte při ní na sobě žádný oděv, pouze ručník. V tom je první rozdíl od tradiční thajské masáže. Další rozdíl spočívá v samotné technice. Využívá se olejů a masáž tedy

projít na článek

Perník

Klasická směs na pečení perníku a vánočních perníčků. Na 1 kg těsta dáváme 2 lžíce koření do perníku. Složení: skořice, nové koření, anýz, koriandr, pomeranč, badyán. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 25 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml

projít na článek

Zimní čaj s kořením

Zimní čaj s kořením Bylinný čaj aromatizovaný porcovaný v nálevových sáčcích. Složení: ibišek květ skořice kůra (15 %) ostružina list jablko plod (11 %) zázvor kořen aroma lékořice kořen čekanka kořen pomerančová kůra (3 %) přírodní pomeran

projít na článek

Koření pěti vůní - sáček 60 ml

Tradiční čínská směs koření se sladko pálivou chutí. Používá se na minutky z kuřecího, vepřového a rybího masa a do zeleninových směsí. Složení: hřebíček, badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.............

projít na článek