Slaný koláč neboli také quiche [kiš] je jedním z typických francouzských pokrmů. Jeho kouzlo spočívá v úžasných obměnách, jelikož do náplně můžete použít prakticky cokoliv, co dům dá, od různých druhů sýrů, po zeleninové varianty s brokolicí, špenátem, až po ty masové se slaninou, uzeným či kuřecím masem. Je vynikající jak teplý, tak studený a pochutnáte si na něm při obědě, večeři, či jen tak při posezení s přáteli. Určitě neváhejte vyzkoušet! Ingredience Těsto 230 g hladké mouky 100 g másla 1 vejce 3 lžíce vlažné vody špetka soli Náplň 1 menší cuketa (250 g) 200 g sýra ricotta 1 smetana ke šlehání 31% 3 vejce 1 červená cibule 3 lžíce pažitky sůl, pepř Postup Nejprve si připravíme těsto. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo. Pokud máte máslo přímo vytažené z lednice, nastrouhejte ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla. Těsto se pak bude lépe zpracovávat. Přidáme vejce a rukama vše smícháme. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout. Těsto vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit a rozválíme. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce. Předpékáme v troubě na 180 °C 10 minut. Než se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. Smícháme vejce se smetanou a pomocí vidličky řádně rozkvedláme, aby nám vznikla jednolitá hmota. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka. Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut. Tip Pokud vaše trouba disponuje funkcí gril, zapněte ji na pár minut na samotný závěr pečení. Koláč pak dostane lepší barvu. Článek Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Klub NW Slaný, pořádá 26.5.procházku po Mlýechy a mlynářstvích na Unhošťsku. Draz v 7,30 u infocentra Slaný.
projít na článekDostat do mého syna syrovou zeleninu není zrovna lehký úkol. Možná to řada z vás taky zná a jednou z možností jsou právě různé zeleninové pomazánky, aneb zeleninu vlastně zakamufluju. Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na velmi jednoduchou ředkvi
Ingredience: 1 hrnek mouky 1 lžička prášku do pečiva 3/4 hrnku cukru 1 hrnek podmáslí kostka másla plechovka odkapaných broskví Detaily receptu: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, podmáslí a zformujte těsto. Rozpusťte máslo na pánvi. Máslo nalijte n
projít na článek