Slaný koláč scuketou, ricottou ačervenou cibulkou

Slaný koláč neboli také quiche [kiš] je jedním z typických francouzských pokrmů. Jeho kouzlo spočívá v úžasných obměnách, jelikož do náplně můžete použít prakticky cokoliv, co dům dá, od různých druhů sýrů, po zeleninové varianty s brokolicí, špenátem, až po ty masové se slaninou, uzeným či kuřecím masem. Je vynikající jak teplý, tak studený a pochutnáte si na něm při obědě, večeři, či jen tak při posezení s přáteli. Určitě neváhejte vyzkoušet! Ingredience Těsto 230 g hladké mouky 100 g másla 1 vejce 3 lžíce vlažné vody špetka soli Náplň 1 menší cuketa (250 g) 200 g sýra ricotta 1 smetana ke šlehání 31% 3 vejce 1 červená cibule 3 lžíce pažitky sůl, pepř Postup Nejprve si připravíme těsto. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo. Pokud máte máslo přímo vytažené z lednice, nastrouhejte ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla. Těsto se pak bude lépe zpracovávat. Přidáme vejce a rukama vše smícháme. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout. Těsto vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit a rozválíme. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce. Předpékáme v troubě na 180 °C 10 minut. Než se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. Smícháme vejce se smetanou a pomocí vidličky řádně rozkvedláme, aby nám vznikla jednolitá hmota. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka. Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut. Tip Pokud vaše trouba disponuje funkcí gril, zapněte ji na pár minut na samotný závěr pečení. Koláč pak dostane lepší barvu. Článek Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

26.5. Mlýny a mlynářství na Unhošťsku

Klub NW Slaný, pořádá 26.5.procházku po Mlýechy a mlynářstvích na Unhošťsku. Draz v 7,30 u infocentra Slaný.

projít na článek

Ředkvičková pomazánka sricottou apažitkou

Dostat do mého syna syrovou zeleninu není zrovna lehký úkol. Možná to řada z vás taky zná a jednou z možností jsou právě různé zeleninové pomazánky, aneb zeleninu vlastně zakamufluju. Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na velmi jednoduchou ředkvi

projít na článek

25.1.2024

25.1.2024 Denní nabídka Polévka Hovězí vývar s masem a nudlemi 45Kč Fr

projít na článek

24.1.2024

24.1.2024 Denní nabídka Polévka Hovězí vývar s masem a nudlemi 45Kč Ža

projít na článek

Broskvový koláč

Ingredience: 1 hrnek mouky 1 lžička prášku do pečiva 3/4 hrnku cukru 1 hrnek podmáslí kostka másla plechovka odkapaných broskví Detaily receptu: Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, podmáslí a zformujte těsto. Rozpusťte máslo na pánvi. Máslo nalijte n

projít na článek