Špaldová mouka

Špaldová mouka se mele ze špaldy. Lidový název je špalda. Je to prastarý druh nešlechtěné pšenice. Zrnko obsahuje tři části: jádro, klíček a otruby. Celé zrnko, ať už špaldové, pšeničné, případně žitné, je přirozeně zdraví prospěšné. Bílá mouka vzniká rozemletím takzvaného obroušení zrna, což je zrno zbavené vrchní obalové části, takzvaných otrub a klíčku. Bílá mouka je proto značně ochuzena o významnou část vitamínů, minerálních látek, neobsahuje vlákninu, a proto má tendenci lepit se na stěny střev a může způsobovat zácpu.

projít na článek

Javorový koláč z lístkového těsta

Pletenec s lístkového těsta javorovým sirupem Přísady: lístkové těsto (může být i mražené), javorový sirup, ořechy, mléko, máslo, cukr (nejlepší by byl javorový), polohrubá mouka, voda. Nádivka: 1 sklenice vody ½ sklenice másla nebo margarínu 10 ml javoro

projít na článek

Jednoduchá bábovka

PŘÍPRAVA 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka 1 hrnek moučkového cukru 1 prášek do pečiva 2 vejce ½ hrnku oleje kakao, podle chuti, ale nešetříme, jinak bude bábovkové mramorování příliš světlé olejový spre

projít na článek

Holandský řízek s bramborovocelerovou kaší

PŘÍPRAVA (čtyři porce) Na holandské řízky: 600 g mletého masa mix (hovězí a vepřové) 100 g eidamu 1 vejce sůl, pepř 2 lžíce nasekané petrželky vejce, mouka a strouhanka na trojobal ole(4 porce)j na smažení Na bramborovou kaši: 1 kg brambor 15

projít na článek

Pečeme chléb

Chystáte se upéct doma chleba? Pak nezapomeňte pořídit opravdu kvalitní mouku a dodržujte postup., jedině tak bude pečivo dokonalé. Základní je, že mouka musí být čerstvá. To platí zejméína pro celozrnnou mouku, která občas žlukne. Takže rozhodně věnujte

projít na článek

Bábovka jako součást vyvážené stravy nic nelogické

Bábovka jako součást vyvážené stravy nic nelogické V poradenské praxi se pravděpodobně i vám stává, že vaši klienti

projít na článek