Jaro je tady a s ním přichází také období kopřiv. Je to taková typická česká travina, která se hojně zpracovávala hlavně v dřívějších časech a jsem rád, že se pomalu vrací také do dnešních kuchyní. Nicméně, stále jsou zde přece jen menší rezervy a dnes bych se rád podělil o jeden z mých oblíbených receptů s již tradičním menším povídáním - dnes tedy o kopřivách. Jelikož jsem vyrůstal ve velice chudé řecké rodině, tak mnoho surovin, ze kterých se u nás vařilo, jsme si buď sami vypěstovali nebo nasbírali v jesenických kopcích. V kuchyni jsme využívali snad opravdu vše, co jen začalo růst. Ať už to byly pampeliškové listy, ze kterých se dělala ,Chorta (dušený salát) nebo právě ony kopřivy, ze kterých se vařilo četné množství jídel. Jedno z velmi oblíbených bylo ,Spanakorízo (špenát, v tomto případě kopřivy s rýži) nebo Tsouknidospanaki (špenát z kopřiv). Ideální doba pro sběr kopřiv je právě brzký začátek jara, dokud jsou rostliny ještě čerstvé a málo dřevnaté. Později velmi zesílí, vyrostou a zdřevnatí, takové kopřivy se nám už moc nehodí. Nesbírejte je úplně u půdy, ale pokud možno jen špičky kopřiv nebo samotné listy. Výhodou nasbíraných čerstvých kopřiv je jejich trvanlivost, v sáčku vám v lednici vydrží i týden před zpracováním. Tsouknidospanaki (špenát z kopřiv) Doba přípravy: 15 min Celková doba vařeni: 1 hod 30 min plný větší kastrol kopřiv 6 velkých masitých rajčat (spařených a zbavených slupek) 1 šalotka 2 stroužky česneku 1 dcl vinného octa 2 lžičky rajčatového protlaku 1 dcl olivového oleje sůl, pepř Připravíme si ,,mise en place (nadrobno nakrájejte cibulku, česnek zbavte klíčku a nakrájejte na plátky, spařená rajčata zbavte slupky a nakrájejte nadrobno, kopřivy nakrájejte na menší kousky) a předehřejte troubu na 200 stupňů.V litinovém nebo jiném hrnci, který můžete použít do trouby, si na olivovém oleji orestujte šalotku, poté jen na chvilku vložte česnek, následně kopřivy, promíchejte a hned spařte vinným octem.Vše opatrně smíchejte a restujte tak dlouho, dokud se veškerý ocet nevypaří. Do hrnce přidejte nakrájená rajčata, protlak, zbytek olivového oleje, špetku soli, čerstvě namletý pepř a vše zalijte horkou vodou ze spařených rajčat tak, aby voda byla zároveň s kopřivami. Nechte přivést k varu, pak přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Kopřivy v troubě duste 30 minut a poté pokličku odstraňte. Duste tak dlouho, dokud se nám většina vody nevypaří (cca 30 minut), ale pozor - nespalte. Kopřivy můžete v troubě dusit klidně i s masem či rybou, jen případně přilijte horkou vodu, pokud bude třeba. Takto se v Řecku často dusí celá jídla, prostě jídlo z kastrola. PS: Co se týče octa, používám hlavně ,krétský vinný ocet. Mám jich několik druhů - na ,běžné používání a pak vyzrálejší, který jsem použil i ,zde. PS: Kopřivový špenát se výborně hodí k masům, rýži nebo luštěninám. Ke kopřivám obecně se výborně hodí čerstvý kozí sýr nebo feta. PS: Nebojte se, že byste kopřivy nějak utrápily, tak jako by se to stalo u špenátu, kopřivy snesou poměrně dost. A zde je můj oblíbený interpret, který si říká Woodkid. Dlouho jsem od něho nic nového neslyšel, proto jsem se rozhodl přidat jeho novinku, navíc jeho klipy jsou vždy velmi zajímavé:https://www.youtube.com/watch?v=5tEfYvY3bAg
Špenát patří mezi listovou zeleninu. Pěstují se různé odrůdy, které se liší hlavně svými listy. Sklízí se na jaře a na podzim. Špenát je velmi prospěšná zelenina, která obsahuje velké množství stopových prvků a minerálních látek.
projít na článekListový špenát se v poslední době řadí mezi velmi populární zeleninu, která má navíc opravdu blahodárné účinky na náš organismus.
projít na článekŠpenát je rostlina, která obsahuje množství velmi důležitých vitamínů a minerálních látek, mimo jiné i jód, vápník a železo, ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, což není vhodné pro jedince s onemocněním ledvin. Špenát patří mezi naše nejrozšířenější ze
projít na článekKyselina mravenčí má chemický vzorec HCOOH (latinský název je acidum formicicum) a někdy se také nazývá methanová kyselina. V přírodě se vyskytuje v žahavých částech kopřiv a je vylučována některými druhy mravenců při podráždění. Vyrábí se adicí hydroxidu
projít na článekSalát ze zeleniny, tuňáka a vařeného vejce je lehké a zároveň syté jídlo, které je ideální do teplejších dnů. Zeleninu si můžete namíchat podle svého gusta (např. ředkvičky, cuketa, paprika, mrkev, fenykl, baby špenát, rukola, polníček…) ale já se v tomto
projít na článek