Švestkový kakaový moučník

Sladké je můj velký hřích a málokdy se u nás o víkendu stane, že nemáme nějakou tu homemade dobrotu. Tentokrát nám kromě našeho kamaráda z Německa dělal společnost i tento tmavý moučník. Vynikající nejen k odpolední kávě, ale kluci si ho dávali i jako sladkou tečku ke snídani. Sušené švestky, kakao, čokoláda a perníkové koření je kombinace, která k sobě úžasně pasuje. Sušené ovoce mám moc ráda, zvlášť v době, kdy ještě není sezóna a švestky či např. meruňky byste na pultech obchodů našli jen ve formě kompotu. V tu chvíli sáhnu raději po sušené variantě. Buď je konzumuji přímo, nebo je používám při pečení moučníků a sušenek. Letos jsem si taky oblíbila sušený ananas, ale v neslazené podobě, ta se totiž se svou slazenou variantou nedá chuťově vůbec srovnat. Ingredience 300 g hladké mouky 220 g cukr krupice 220 ml mléka 150 ml oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do pečiva 2 vrchovaté lžíce kakaa 1 zarovnaná lžička perníkového koření 100 g sušených švestek + 2-3 lžíce rumu povidla čokoládová poleva: 1 tabulková čokoláda na vaření + 1 vrchovatá lžíce másla + 1 lžíce vody plátky mandlí na ozdobu (popř. kokos, ořechy,) Postup Švestky zalijeme rumem a necháme namáčet klidně několik hodin (pokud nestíháte, tak aspoň půl hodinky). Mouku smícháme s kypřícím práškem, kořením a kakaem. Přidáme cukr, olej, mléko, vejce a vše pořádně promícháme. Do tekuté směsi vmícháme švestky namočené v rumu. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26 cm) a pečeme při 180 °C cca 30 minut (upečenost ověřte špejlí). Vychladlý moučník jednou prořízneme a promažeme povidly. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme plátky mandlí. Obvykle používám na čokoládovou polevu 100% tuk, tentokrát jsem ho bohužel neměla, tak jsem si vystačila s máslem. Článek Švestkový kakaový moučník se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Kokosový moučník sananasem

Kombinace kokosu a ananasu ve mě vyvolávají vzpomínky na Piña Coladu. Nejprve jsem takto chtěla tento moučník nazvat, ale přeci jen mu chybí jedna z hlavních surovin, a to rum. Každopádně si určitě pochutnáte. Díky smetaně, kterou se hotový moučník po upe

projít na článek

Panna cotta z bílé čokolády a rozmarýnu, švestkový kompot, sušenky amaretti, pistácie : Marco Pilloni Petr Kunc

(6 porcí) Panna cotta 400 g 48% smetany 100 g bílé čokolády 50 g cukru 1 snítka rozmarýnu 1 plát želatiny 1 vanilkový lusk Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Přiveďte k varu smetanu, cukr, rozmarýn a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu

projít na článek

Švestky, mák a povidla

Už opět přichází sladké dobroty v podobě švestek, povidel a máku, které nám zpříjemní chladná rána. Přijďte ochutnat sváteční koláč se švestkami, mrkvový rohlíček s povidly nebo malinový tvarožník s vynikající kávou, která Vás zahřeje. A mnoho dalšího ...

projít na článek

Nové zboží: Bonne Maman tartaletky s čokoládou a karamelem

Francouzský moučník košíček z křehkého lineckého těsta s čokoládovou (27%) a karamelovou náplní (20%). Francouzská značka Bonne Maman Dobrá máma patří již více než 45 let mezi světovou špičku ve výrobě sladkého pečiva a džemů. Balení obsahuje 9 kusů

projít na článek

Banánový moučník skaramelovým salkem

Tento úžasně chutný dezert jsem připravovala již před nějakou dobou do práce pro svého manžela, když se na delší dobu loučil s kolegy. Odnášel si celý plech a domu ho nesl prázdný. Všem moc chutnalo i těm, kteří sladké příliš nemusí. Pokud neznáte, určitě

projít na článek