Tacos, tradiční pokrm mexické kuchyně, který zevšedněl v mnoha dalších zemích. Většinou jsou tacos servírovány jako součást menu s dalšími tex-mex specialitami, jako nachos, enchiladas, burritos a další. Je možné je podávat “jen” s přílohami jako rýže nebo fazole. Jsou oblíbenou volbou nejen v mexických restauracích a jsou také často připravovány doma jako rychlý a chutný pokrm. Každá rodina nebo region má svůj vlastní způsob přípravy. Základem tacos jsou kukuřičné tortily. Co se masa týče, možnosti jsou nepřeberné. Mleté hovězí, vepřové, ale i kuřecí či mořské plody. Výjimkou není ani maso trhané. Maso se může grilovat, smažit nebo vařit, často s různými kořeními. Pro tacos se používají směsi s různými přísadami, jako je mletý kmín, mletá paprika, česnek, cibule, oregano, chilli a další. Krom toho se do tacos přidávájí různé druhy zeleniny jako cibule, koriandr, rajčata, ledový salát nebo avokádo (guacamole). K dochucení se používají různé omáčky, jako je pikantní salsa, zelená omáčka (salsa verde), kysaná smetana nebo limetky pro kyselou chuť. Tip: Tortily před použitím zahřejte na pánvi nebo grilu, aby změkly a získaly větší pružnost. Pro 4 mlsouny: 500 g hovězího mletého masa rostlinný olej 1 větší červená cibule2 stroužky česneku, jemně nasekané sůl a pepř podle chuti 8-10 tortil čerstvý koriandr, nasekaný 200 g strouhaného sýra (cheddar, gouda) rajčatazakysaná smetana limetky na dochucení Na rozpálené pánvi na oleji otestujte nakrájenou červenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a restujte, dokud není propečené. Přidejte kmín, papriku, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte a nechte vařit ještě asi 5 minut, aby se všechny přísady propojily. Na suché pánvičce si ohřejte kukuřičné tortily z obou stran, aby se zahřály a změkly. Na každou tortilu dejte trochu směsi s mletým masem a cibulí. Posypte sýrem a přidejte rajčata, dochuťte limetkou a koriandrem. K tacos můžete přidat také lžíci kysané nebo zakysané smetany pro zvýraznění chuti. Máte-li rádi pálivé, přidejte i jalapeňos. foto: foodiesfeed.com Související články:PicadilloRybí tacos jednoduché a moc dobréMleté hovězí se zeleninou zdravé jídlo z jedné pánveŠpízy z vepřové pečeně s rajčatovým dipemFajita
26.1 0. 2018 jsem měla opět tu čest být v porotě finále soutěže Školní jídelna chutně a zdravě, kterou pořádá Magistrát hl. města Prahy a Asociace zřizovatelů školních jídelen, z.s. Velký respekt před všemi finalisty, zaměstnanci školních jídelen, za jeji
projít na článekCuketa není pouze veganskou stravou. Receptů je celá řada. Cuketa se přidává do jídel, vaří se z ní i hlavní pokrmy, a co je velmi originální, i chutné polévky. Dnešní článek se zaměřuje právě na tyto netypické, ale velmi chutné polévky, které mohou oboha
projít na článekLetní období je ideálním časem k pěstování nejrůznějších chutných plodin – od bylin přes zeleninu až po ovoce. Ať už očekáváte jakoukoliv úrodu, nesmíte si nechat ujít několik vychytávek. Jakých? Chraňte svou úrodu před ptáky Nebudeme si nic nalhávat – na
projít na článekPalačinky chutnají nejen dětem, ale i dospělým, a mají ještě jedno velké plus. Patří mezi poměrně rychle připravená jídla, takže jimi snadno vyřešíte problém, co narychlo k večeři. Potřebujete jen mouku, mléko, sůl a vejce a to vše míváte většinou doma v
projít na článekMleté maso připravujeme bezprostředně před přípravou pokrmů, a to z toho důvodu, že podléhá rychlé zkáze. Pokrmy z mletých mas jsou velmi chutné a záleží jen na tvořivosti toho, kdo je připravuje, co je z nich schopen vykouzlit. Hrubost mletí volíme podle
projít na článek