Dnes jsem si pro vás připravila recept vařený v tlakovém hrnci neboli lidově papiňáku. Vaření v tlakovém hrnci, jak už sám název napovídá, probíhá za zvýšeného tlaku a tím i vyšší teplotě, než byste dosáhli v klasickém hrnci. Mezi lidmi panuje často strach z vaření tímto způsobem. Pamatuji si, když jsem prováděla průzkum na toto téma, setkávala jsem se s tím, že někdo znal někoho, komu papiňák v kuchyni tzv. bouchnul. Já sama, když jsem s ním začínala, měla jsem trochu obavy. Teď už se tomu jenom směju. Tlakové hrnce, které seženete v dnešní době v obchodech a zvlášť ty od známých značek, jsou opravdu bezpečné a pokud následujete instrukce (kontrola pohyblivé, většinou červené zátky), nehoda opravdu nehrozí. Proč vůbec vařit v papiňáku? Velká výhoda je určitě úspora času. Můžete ho využívat jak pro vaření příloh, např. brambory připravíte během chvilky, tak pro složitější a časově náročnější pokrmy jako guláše, vývary, Já sama papiňák občas použiji převážně pro přípravu jídel s hovězím masem, kdy úspora času je opravdu několikanásobná. Samozřejmě musím přiznat, že tradičním delším vařením dostanou některá jídla trochu jinou chuť (pro někoho lepší). Takové chuťové odlišnosti však většinou např. děti ani nerozeznají a čas, který ušetříte, můžete věnovat právě jim. Samozřejmě se najdou určitě i zarytí odpůrci tohoto tipu vaření, ti však recept mohou klidně připravit tradičním způsobem. Já sama kombinuju vaření v papiňáku a v hrnci podle časových možností a druhů jídel. Na závěr bych pak chtěla zmínit ještě jeden trend v přípravě jídel a tím je tzv. pomalé vaření v pomalém hrnci, které bych taky jednou ráda odzkoušela. To už je však na samostatnou kapitolu. Tak zase příště. Ingredience 350 g hovězí zadní 400 g krájených rajčat v plechovce 2 mrkve 1 velká cibule 1 batát 2 stroužky česneku 350 ml vody šalvěj, tymián, rozmarýn 3 lžíce olivového oleje sůl, pepř Postup Očistíme a nakrájíme jednotlivé suroviny. Mrkev a česnek na kolečka, cibuli nadrobno, batáty na malé kostičky a maso na kostičky cca 1,5 cm. V tlakovém hrnci (papiňáku) orestujeme na olivovém oleji nakrájenou zeleninu a maso. Poté přidáme bylinky, pepř, krájená rajčata, vodu a přiklopíme uzávěrem. Poté co z hrnce začne unikat pára, vaříme mírným varem cca 30 minut. Následně necháme papiňák trochu zchladnout a vypustíme přebytečnou páru pomocí speciálního ventilu. Teprve poté můžeme tlakový hrnec otevřít. Na závěr jídlo dosolíme. Vzhledem k tomu, že toto jídlo je oblíbené i u našeho 14měsíčního syna, solím vždy až ke konci, poté co mu porci odeberu. Samozřejmě pokud vaříte už pro větší děti či dospělé, můžete solit již na začátku a na závěr pak už jen případně dosolit dle chuti. Podáváme s těstovinami. Tip V letních měsících můžete nahradit rajčata z plechovky těmi čerstvými, nejlépe ze zahrádky. Stačí spařit, oloupat slupku a nakrájet. Článek Těstoviny s hovězím a rajčatovou omáčkou z papiňáku se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Co potřebujeme? 400 g těstovin tagliatelle, linguine, spaghetti sůl, pepř 1 ks Tradiční pomazánkové Jalapeños olej cibule 4 stroužky česneku chilli papričky petržel nebo jiné klíčky Postup Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi na oleji nech
projít na článekMám tu pro vás další z rychlých letních receptů. Tyto těstoviny si určitě zamilujete stejně jako já. S domácími rajčaty pak dostane tento pokrm úplně jiný rozměr. Já si na ty naše (od tchána) budu muset ještě nějakou tu chvíli počkat. Určitě pak ale neváh
Mám tu pro vás po několika dnech další recept, a i když se jedná o těstoviny, díky smetaně a kuřecímu masu určitě zasytí. Je to jedno z nejoblíbenějších jídel mého manžela a já se přiznám, že ho díky jeho jednoduchosti taky zbožňuju. Popravdě si ani nepam
Zítra nám oficiálně začíná léto a s ním samozřejmě období dovolených, koupání, slunění, grilování a prostě celkově většího odpočinku. Zvlášť když je venku krásně, málokomu se chce trávit hodiny u sporáku a přemýšlet, co uvařit. Dnes vám přináším první z ř