Thajská polévka z mořských plodů

Moře jako takové opravdu miluji a s tím se pojí i jeho veškeré dary. Ať už jsou to ryby samotné, které jím v tom nejčerstvějším stavu týden, co týden, ale také ostatní mořští živočichové, které bych mohl jíst opravdu každý den v téměř jakémkoliv stavu. Je určité nepsané pravidlo, že se u nás každý víkend vaří mořské plody - krevety, mušle, kalamáry či sépie. V Česku se již dnes dá vše koupit ve velmi pěkném stavu a nemusí to být vždy mermomocí úplně čerstvé. Většina supermarketů nabízí ve svém mraženém sortimentu i mražené mořské plody. Například kalamáry, které se shání velmi složitě v čerstvé podobě, nabízí téměř každý supermarket mezi mraženými surovinami, to samé platí také o krevetách, které dnes už jí v podstatě každý člověk a to i takoví, kteří normálně ryby nejí. Dnešní recept bude dary moře přímo nabitý a navíc, budete moci použít onu kari pastu, kterou jsme si připravovali minulý týden. Polévka z mořských plodů Doba přípravy: 50 min Celková doba přípravy: 1 hod 10 velkých krevet 2 velké kalamáry tuby, nakrájené na kroužky 200gr čerstvých mušlí, případně mražených, předvařených Na vývar 1 hrníček řapíkatého celeru 1 hrníček karotky 1 hrníček jarní cibulky 1 lžička kuliček pepře 1 stroužek česneku 1 šalotka, nakrájená najemno 1 galangal o velikosti nehtu nebo zázvor ½ citrónové trávy, nakrájené najemno 5 hub shitake nebo jiných sušených hub olivový olej rýžová nebo pšeničná mouka ⅓ hrníčku suchého bílého vína 3 lžičky kari pasty 3 lžičky rybí omáčky ½ limetky hrstka nasekaného čerstvého koriandru Veškeré zmražené mořské plody necháme v lednici přes noc rozmrazit (pokud jste si vzpomněli až ráno, vložte je do studené vody, kde se budou postupně rozmrazovat). Kalamáry pečlivě omyjte a nakrájejte na prstýnky o tloušťce malíčku.Veškerou zeleninu na vývar nakrájejte, vložte do hrnce se studenou vodou i s kalamárami a dejte vařit na silný plamen. V okamžiku, kdy vám vývar začne vařit, oheň ztlumte a vařte ještě 20 minut, dokud kalamáry nezměknou. V jiném kastrolu rozehřejte olivový olej a poprašte ho polévkovou lžíci rýžové mouky, kterou restujte dozlatova.Postupně přes sítko přidávejte vývar, opět přiveďte k varu a krátce povařte. Jemně osolte, opepřete a vypněte. Vznikne vám tzv. velouté omáčka, která bude jemně hustá a také kalná. Připravte si mirpoix na samotnou polévku. Najemno nakrájejte česnek, citrónovou trávu a šalotku. Zázvor a houby nechte vcelku, případně přepulte jen napůl. Na hlubší pánvi pár sekund orestujte mirpoix, přidejte 3 lžičky kari pasty a znovu nechte lehce orestovat.V zápětí přidejte krevety i se skořápkou a na mírném ohni je restujte z obou stran, dokud nezrůžoví.Deglazujte bílým vínem a přidejte mušle, pokud máte čerstvé. Na chvíli pánev přikryjte a duste, dokud se mušle neotevřou (2-3 minuty). Odkryjte pánev, oheň nastavte na mírný stupeň a lehce přimíchejte velouté omáčku. Přidejte uvařené kalamáry (původně ve vývaru), a pokud máte předvařené mušle, přidejte je až teď. Lehce prohřejte, ale nevařte dlouho, aby se mořské plody nevysušily.Nakonec „dosolte“ rybí omáčkou a přidejte šťávu z půlky limetky. Servírujte s rýžovými nudlemi nebo rýži, posypané čerstvým koriandrem, případně thajskou bazalkou. PS: Pokud se vám nepodaří sehnat veškeré suroviny, nezoufejte. Polévka bude dobrá i jen s mušlemi nebo krevetami a místo rybího vývaru si připravte jen zeleninový. Dnes jsem vybral kapelu, která si říká Radical Faces, tak prosím. https://www.youtube.com/watch?v=islTD6GQH38

projít na článek

Krevetová pomazánka

Garnáti a garnely jsou v podstatě synonymem pro krevety. Krevety žijí ve vodách po celém světě. Chov krevet za účelem pozdější konzumace je nejčastější v oblasti Tichého a Atlantského oceánu, u Mexického zálivu, Thajska a obecně u jihovýchodní Asie. V čes

projít na článek

Boršč z ryb a mořských plodů

Boršč je druh polévky z červené řepy a rajčat. Je to důležitá součást a historické jídlo ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku, Poba

projít na článek

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka je chuťově velmi zajímavá a ocení ji zajisté všichni gurmáni. Mrkvová polévka je vhodná jak pro malé děti, tak i pro nemocné se zažívacími potížemi.

projít na článek

Vánoční hrachová polévka od babičky

Štědrovečerní, vánoční hrachová polévka se podává všude tam, kde moc nechutná rybí ;). Hrachová polévka... Příspěvek Vánoční hrachová polévka od babičky pochází z Videorecepty

projít na článek

Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Brokolicová polévka podle Zdeňka Pohlreicha je krémová polévka, v níž skvěle zužitkujete i košťál. Měla by vynikat krásně svěží a sytou barvu, být ochucená pečeným česnekem a zahuštěná krémovým sýrem.

projít na článek