V jaké formě nejlépe přijímat hořčík?

Hořčík patří mezi minerály, bez kterých se naše tělo rozhodně neobejde a jeho nedostatek nám může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Jak ho správně doplňovat? Denně bychom měli přijmout 300 až 400 miligramů hořčíku, abychom pokryli základní potřebu těla. Je to však jen orientační údaj, protože potřeba tohoto minerálu je u každého individuální. Ovlivňuje ji mnoho faktorů, fyzické i psychické vytížení, nemoc, únava nebo životní prostředí. Negativní vliv má i špatný životní styl, konzumace sladkých jídel, přemíra tuků a alkohol, což může mít za následek snížené vstřebávání hořčíku. Do svého jídelníčku bychom tak měli zařadit potraviny, které hořčík obsahují, jako jsou ořechy, listová zelenina, luštěniny, ryby, kuřecí maso. banány či avokádo. Zajistit hořčík v dostatečné dávce nám pomohou také výživové doplňky. U nich je vhodné zaměřit se především na složení. Naše tělo vstřebává nejlépe hořčík ve spojení s citráty, organickými kyselinami. Čistá hmotnost hořčíku, označovaná jako elementární hořčík, je proto velmi důležitým údajem, protože každá forma hořčíku je sloučeninou. U dicitrátu je podíl elementárního hořčíku vyšší, znamená to, že proto, abychom přijmuli stejné množství hořčíku, nám stačí méně produktu a jeho doplňování je tak efektivnější. Na to, že máme nedostatek hořčíku, nás tělo většinou upozorní nočními křečemi v nohách, což ale není jediný příznak. Objevit se mohou také únava, brnění svalů, podrážděnost, změny nálad nebo bolesti hlavy. Hořčík se totiž podílí na stovkách enzymatických reakcí, zajišťuje správné fungování nervového systému i svalů a ovlivňuje neurologické funkce. Pokud ho máme málo, naše tělo strádá a objevují se zdravotní problémy a různé nepříjemnosti. Měli bychom dbát na dostatečné doplňování hořčíku a zdravý životní styl a nečekat na to, až nás v noci probudí křeče v nohách.The post V jaké formě nejlépe přijímat hořčík? first appeared on IN Články.Článek V jaké formě nejlépe přijímat hořčík? se nejdříve objevil na IN Články.

projít na článek

Seznam běžných potravin obsahujících hořčík: Tyto jsou ho plné. Vy se nejspíš cpete prášky zcela zbytečně

Hořčík neboli magnesium je tak trochu přehlížená živina. Jenže pokud si jí nebudete hledět, může vám její nedostatek nadělat v těle paseku. A hořčíku by nemělo být ani moc. Přečtěte si, jakými potravinami ho můžete dostat do těla během stravování.

projít na článek

Nedostatek hořčíku může vést k předčasnému úmrtí. Jak to poznat a v jaké formě ho do těla dodat?

Nedostatek hořčíku je často přehlíženým tématem. Přesto se hypomagnezémie může projevovat fyzickými i psychickými komplikacemi a v některých případech způsobit i smrt. Jak ji poznat a jak hladinu hořčíku doplnit?

projít na článek

Svislé pruhy nemusí vždy zeštíhlovat

V běžném povědomí lidí je, že svislými proužky na oděvu se jejich postava zeštíhlí, vodorovné pruhy naopak jejich postavu rozšíří. Nemusí tomu však vždy být, jak vidíme u moderátorky počasí Taťáně Míkové. Zdroj: Youtube Například u svislých pruhů je velm

projít na článek

Recepty s červenou řepou

Červená řepa je známá tuzemská kořenová zelenina. Ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících

projít na článek

Co je to šungit

Prazvláštní, tajemný název minerálu je ve skutečnosti z chemického hlediska prvkem, obsaženým v našem těle, který patří k nejhojněji se vyskytujícím v přírodě. Jedná se o formu uhlíku, a jak známo uhlíkové modifikace udivují mnohé z nás svými jedinečnými

projít na článek