Vánoční pekanové cukroví spolevou

Co ještě upéct během adventu? Ořechového cukroví není nikdy dost! A pekany patří mezi naše oblíbené. Nejen během Vánoc. Klasické máslové těsto znáte. Ale už jste někdy zkoušeli cukroví připravit z „zhnědlého“ másla? To se povaří tak, aby získalo oříškovou chuť. Nechá zchladnout a pak se utře s dalšími ingrediencemi. Do těsta i na polevu se přidává mořská sůl a pokud máte rádi javorový sirup, nahraďte jím med. Tradice milujeme, ale i změna má své kouzlo. Pekanové cukroví na 2 plechy příprava: 1,5 hodiny + odležení těsta přes noc Co na cukroví? 210 g másla 100 g moučkového cukru (používáme třtinový od Zdraveorechy.cz) ½ lžičky jemné mořské soli 1 žloutek 300 g hladké mouky + na pomoučnění plochy 60 g pekanové mouky (koupíte na Zdraveorechy.cz) + na podsypání pekanové ořechy, nasekané, na ozdobu (koupíte na Zdraveorechy.cz) Co na polevu? 100 g moučkového cukru 1 lžíce medu 1 lžíce šťávy z citronu špetka mořské soli 3-4 lžíce teplé vody Jak na to? Odvaž si studené máslo, přendej ho do rendlíku, přiveď k varu, stáhni na střední teplotu a za pravidelného míchání (tak, aby se ti dole nepřipálilo) vař, dokud máslo nezačne hnědnout (potrvá to asi 7 minut). Pozor nepřepal! Odstav a nech vychladnout, sem tam promíchej lžící. Pak ještě na chvíli dej máslo do ledničky nebo ven (pokud je tam zima) a nech ztuhnout. Jen tak, aby bylo roztíratelné. Máslo přendej do mísy od robota. Přidej moučkový cukr, sůl a žloutek. Pomocí metly ve tvaru „K“ při středních otáčkách vypracuj hladký krém. Poté postupně přidávej pekanovou mouku a hladkou mouku a vypracuj hladké těsto. Chvilku to potrvá, mělo by se oddělovat od krajů misí, ale i tak bude ještě trošku lepivé. Na lehce pomoučněné ploše (já přidávám i trošku pekanové mouky) ještě propracuj rukama těsto, rozděl ho na dvě stejné části a vytvaruj z nich menší koule. Každou zabal do potravinářské fólie a nech ideálně přes noc v ledničce odpočívat. Troubu předehřej na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plechy vylož pečicím papírem. Vyndej první část těsta a nech ho při pokojové teplotě povolit. Vyválej ho na plát silný asi 2 mm. Vykrájej libovolné tvary, přendej na plech kousek od sebe. Peč lehce „dorůžova“ asi 20 minut. Poté nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Mezitím upeč cukroví z druhé části těsta. Nech vychladnout. Připrav si polevu. V misce pomocí lžíce utři cukr s medem, šťávou z citronu, solí a postupně přidávej teplou vodu. Utři jemnou polevu, která nesmí být moc hustá ani tekutá. Ozdob upečené (vychladlé) cukroví polevou, a ještě posyp nasekanými pekanovými ořechy. Nech zcela ztuhnout. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní. Článek Vánoční pekanové cukroví s polevou se nejdříve objevil na SLEPIČÁRNA.

projít na článek

Vánoční cukroví

Nestíháte péct, umíte nejlepší bramborový salát na světě, ale cukroví nevypadá, jako cukroví? Nezoufejte, pokud jste z Hradce Králové, můžete si v Ternu koupit vánoční cukroví od regionálního dodavatele Triton mix za 999 Kč za 1 kg.

projít na článek

5 receptů na vánoční cukroví s povidly

Vyzkoušejte povidlové cukroví ?. Nasbírali jsme pro Vás rovnou 5 lahodných receptů.

projít na článek

Jedlý dárek: Slané vánoční cukroví ze sýrů

Co ještě dobrého dát jako dárek pod stromeček, když sladkého je plno na sváteční tabuli? Sýrové cukroví. Stačí vám pár ingrediencí, vykrajovátka a uzavíratelná sklenice. Sýrové cukroví se hodí nejen na Vánoce. Upečete si ho i na Silvestra jako slané pohoš

projít na článek

Vánoční přání

Dříve se posílaly pohlednice, dnes dostáváme a posíláme vánoční přání spíše v elektronické podobě. Tradice zůstává, jen trochu změnila podobu. V článku se dozvíte, jakou má vánoční přání historii, a načerpáte inspiraci na letošní přáníčka pro vaše blízké.

projít na článek

Vánoční dárky pro ženy

Je tu vánoční speciálka určená něžnému pohlaví. Dnes Vám dáme hned několik super tipů na vánoční dárky pro ženy, kterými jim určitě uděláte radost!

projít na článek