Vitamín A: důležitá látka (nejen) pro zrak

Vitamín A patří mezi důležité mikronutrienty. Ačkoli se o něm mluví především v souvislosti se zrakem, má kladný vliv i na další soustavy lidského organismu. Vitamín A patří mezi vitamíny, které jsou rozpustné v tucích. Důležitější však je skutečnost, že má významný vliv na lidské zdraví, a to v pozitivním i negativním smyslu. Nejprve však trocha teorie. Vitamín A se odborně nazývá axeroftol a přirozeně se vyskytuje ve dvou formách – jako vitamín A1 (retinol) a A2 (3,4-dehydroretin). Pro vás však budou jistě zajímavější informace, v jakých potravinách se vyskytuje, jak konkrétně působí na naše zdraví a zaměříme se i na rizika, jež jsou s ním spojena. V jakých potravinách se vitamín A vyskytuje? Možná vás překvapí, že vitamín A jako takový se vyskytuje pouze v živočišných produktech. To však neznamená, že jej lze získat pouze z masa (hlavně z jater či rybího tuku), vajec (žloutku) a v menším množství i z mléka. Rostliny totiž obsahují tzv. provitamín A, jenž si organismus umí metabolicky přeměnit na samotný vitamín. Nejvýznamnější je přitom beta-karoten. V rostlinné říši je zdrojem (pro)vitamínu A barevná, a to zejména oranžová a tmavě zelená zelenina jako např. mrkev, dýně, batáty, kapusta, špenát či brokolice. Větší množství se ovšem vyskytuje rovněž v některém ovoci, mezi které patří zejména meruňky, papája či mango. Účinky vitamínu A na lidské zdraví Tvrzení, že je mrkev důležitá pro zrak, rozhodně nepatří mezi mýty. Vitamín A se totiž skutečně podílí na tvorbě rodopsinu, tzn. zrakového pigmentu, jenž je využíván za zhoršených světelných podmínek. Celkově pak působí kladně na kvalitu zraku, ale třeba také kostí, kůže, buněk a trávicího ústrojí. Vyzkoušet jej navíc lze i během nachlazení a zároveň jde o důležitý antioxidant. Vitamín A by do svého jídelníčku měli zařadit rovněž fyzicky aktivní lidé, neboť těm může pomoci s výkonností. Činí totiž organismus odolnější vůči infekcím (i po sportovním výkonu), a tím pomáhá s regenerací svalů. Kladný vliv má navíc i na bílé a červené krvinky, což je nepochybně rovněž velmi důležité pro lepší zdatnost sportovců. Nedostatek vitamínu A? Pozor, nebezpečný může být i nadbytek! Při nedostatku vitamínu A (tzv. avitaminóze) je asi největším problémem šeroslepost, a to díky snížené tvorbě výše zmíněného rodopsinu. Menší množství ve stravě se ovšem může projevit i ve zpomalení růstu, snížení pohlavní aktivity, potence či imunity anebo větší šancí k zánětům a infekcím. Navíc může dojít i k tzv. hypervitaminóze, tedy k předávkování! Vitamín A (stejně jako ostatní v tucích rozpustné vitamíny) se ukládá v játrech a při nadměrném množství působí na tento párový orgán toxicky, což může způsobit i otravu. Nebezpečí přitom hrozí především v průběhu těhotenství, neboť existuje riziko ohrožení plodu. Pro klid duše však musíme doplnit, že při konzumaci rostlinných produktů hypervitaminóza A nehrozí. Upozorňujeme: pro lidské zdraví jsou pochopitelně důležité i další vitamíny. Ačkoli se nejedná o makronutrienty (bílkoviny, sacharidy, tuky), takže jich nepotřebujeme větší množství, jejich pravidelný příjem byste přesto neměli podceňovat. Avitaminóza se totiž týká i dalších látek z této skupiny.

projít na článek

Jaká látka je nejlepší pro noční košilku?

Jen málo lidí věnuje pozornost tzv. hygieně spánku. Měli bychom dávat pozor nejen na to, kolik času spíme a jestli spíme dost, ale také na to, v čem spíme. Správný střih pyžama nebo nočních košil má výrazný dopad na kvalitu spánku a dobře zvolená látka je

projít na článek

V ziimě potřebujeme mnoho vitamínů

Dopřejte si vitamín B 12, pokud máte jeho možný deficit, postihne vás rakovina. B 12 je totiž vitamín, který brání rozvoji rakoviny, umí ji vymýtit. Vitamín B 12 je kobalamin, je jedním z vitamínu B komplexu. Obsahuje atom kobaltu. Potřebujeme ho jen ma

projít na článek

Kešu

Krémově namleté nepražené kešu ořechy. Bohaté na vitamín B1, vitamín B6, vitamín K, železo, hořčík, mangan a fosfor. Přirozeně sladké a vhodné k přímé spotřebě. Ideální do zdravých zákusků, ale i k zahušťování teplých zeleninových pokrmů anebo jako náhrad

projít na článek

Petržel

Petržel obsahuje silice flavonoidy provitamín A vitamín B vitamín C vitamín E draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a fosfor Vlastnosti petržele blahodárně působí na ledviny a cévní soustavu používá se při léčbě zánětů močových cest napomáhá při tráve

projít na článek

Houby

Houby obsahují vlákninu provitamín A vitamín B vitamín D draslík, vápník, hořčík, železo chitin Vlastnosti hub preventivně působí proti rakovině tlustého střeva napomáhají trávení snižují hladinu cholesterolu a cukru Houby

projít na článek