Káva jako lahodný nápoj plný chutí a vůní. Co vlastně obsahuje a jak působí na náš organizmus? Toto téma je často diskutováno s určitou kontroverzí. Na jedné straně stojí varování před negativními účinky konzumace kávy, oproti tomu jsou vyzdvihovány její přínosy pro lidský organizmus. Káva obsahuje přes tisíc různých složek, v různých množstvích a poměrech v závislosti na druhu kávy, podmínkách růstu, metodách zpracování apod. Kávové zrno obsahuje zejména sacharidy, tuky, proteiny, vlákninu a vodu. Kromě toho jsou v malých množstvích zastoupeny kyseliny, alkaloidy (včetně kofeinu), minerály, vitamíny atd. Každé kávové zrno obsahuje 1 % až 2,5 % kofeinu. 125 ml šálek filtrované kávy obsahuje mezi 60-135 mg kofeinu. Obecně až dvakrát více kofeinu obsahuje káva robusta oproti arabice. Velmi vysoké dávky kofeinu jsou toxické pro lidský organizmus. Podle zprávy European Food Safety Authority (EFSA) o bezpečnosti kofeinu, příjem až do 400mg kofeinu rozložený do jednoho dne, je pro zdravého dospělého člověka neškodný. Aby mohli pít kávu bez obav i ženy v těhotenství nebo lidé, kteří reagují na kofein obsažený v kávě citlivě, lze ji kofeinu zbavit. Děje se to zcela neškodným přírodním postupem, který nemá žádný vliv na aroma kávy. Bezkofeinová káva má nejvýše 0,1 % kofeinu. Zpravidla bývá tato hodnota ještě nižší. Vliv kofeinu na člověka může být velmi individuální, nicméně pro zdravého člověka a při umírněné konzumaci, v sobě ukrývá kávové zrno mnoho benefitů pro lidské zdraví. KÁVA A JEJÍ VLIV TRÁVENÍ A METABOLISMUSKáva podporuje trávení vlivem účinku kofeinu, kyselin, taninu a dalších hořkých součástí, které obsahuje. Přesto někteří lidé mohou reagovat citlivě, zejména, pokud je káva konzumována na lačno. Pokud přidáme do kávy mléko, mléčný tuk sníží rychlost vstřebávání kofeinu a zároveň i jeho celkový účinek. Kofein obsažený v kávě podporuje metabolismus, působí na zvýšení energie a výkonu, pokud je konzumována umírněně. Mezi negativní vedlejší efekty vyšší konzumace kávy patří neklid, krátkodobé poškození jemné motoriky, ovlivnění délky a kvality spánku. KÁVA A JEJÍ VLIV NA KARDIOVASKULÁRNÍ A NERVOVÝ SYSTÉMÚčinek kávy na kardiovaskulární a nervový systém závisí na různých faktorech, jako je věk, pohlaví, váha, genetické dispozice. Velmi důležitý faktor je, jak rychle je tělo kofeinu vystaveno. Podle dosavadních znalostí umírněná konzumace kávy obecně nezvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Některé studie ukazují, že může mít dokonce preventivní efekt. Kofein působí stimulačně také na nervový systém, zvyšuje koncentraci, paměť a bdělost. POZITIVNÍ VLIV ANTIOXIDANTŮ OBSAŽENÝCH V KÁVĚKáva obsahuje relativně velký podíl antioxidantů také ve srovnání s jinými nápoji jako je zelený čaj nebo kakao. Vědecké studie ukazují, že antioxidanty obsažené v kávě „chytají“ volné radikály, které vznikají v lidském těle. Umírněná konzumace kávy může do určitého stupně snižovat riziko vzniku podmínek pro chronická a degenerativní onemocnění. Předpokládá se také, že další látky obsažené v kávě, jako polyfenoly a vláknina, mají ochranný efekt nebo působí synergicky v kombinaci s kofeinem. KÁVA A DEHYDRATACEJak je to s obecně rozšířeným názorem, že káva dehydratuje? Zcela jistě konzumace kávy má diuretický účinek. Na druhou stranu si pravidelní konzumenti zvyknou na kofein a dehydratační účinek je u nich nižší. Konzumaci kávy se doporučuje v každém případě zohlednit při denním příjmu tekutin.
V oblasti kávy pracuje více než sto milionů lidí. Z toho přibližně dvacet pět milionů rolníků se stará o obdělávání půdy, pěstování rostlin a sklizeň kávy. Světová produkce kávy se pohybuje kolem 125 milionů pytlů. Pro statistická hodnocení se počítá na j
projít na článekDomácí pražení kávy Jednoduchý způsob pražení kávy v domácích podmínkách je proces pražení kávy ze zelených kávových zrn v malém měřítku pro osobní spotřebu. Domácí pražení kávy se praktikuje po staletí pomocí jednoduchých metod, jako je pražení v litino
V nabídce káv Blasercafé naleznete špičkové kávy věrné tradici italského espressa i avatgardní kávové směsi představující mezinárodní kulturu kávy na nejvyšší úrovni. Ať si vyberete jakoukoliv ze zrnkových káv, můžete očekávat stabilní vysokou kvalitu. Ká
projít na článekModerní příprava kávy s nerezovým filtrem na kávu. Šetřete peníze a chraňte životní prostředí. Kávové filtry z nerezové oceli jako bezpapírová alternativa pro nejlepší chuť filtrované kávy. Příprava aromatické kávy jakkoliv silné, úspora peněz a ochran
Moka Express konvička na přípravu kávy je jedinečná na výrobu espresso kávy v italském duchu. Stručný popis a příběh Moka Espresso konvičky na kávu. Příběh moka konvičky a její velkolepý úspěch začal v roce 1933 konvičkou Moka Express od společnosti B