Zapečená brokolice

Brokolice má tvar růžic, které se vyznačují výrazným zeleným až modrozeleným odstínem a které jsou pevně uzavřené. Často se přirovnává ke květáku, protože ji lze i podobně upravovat. Chuť je však výraznější, místy brokolice připomíná svou chutí kedluben. Brokolici znali už naši předci, ale její zdravé účinky začaly být vyzdvihovány teprve v nedávné době.

projít na článek

Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou

1 brokolice 1,2 kg brambor vařených ve slupce 250 g ementálu (nebo jiného tvrdého sýru) 3-4 jarní cibulky sůl mletý pepř Bešamel: 1 smetana 33% 1,5 lžíce hladké mouky 50 g másla vývar z brokolice olej na vymazání pekáčku …

projít na článek

Brokolicový krém

Brokolicový krém je polévka uvařená z brokolice, která se rozmixuje. Brokolice je oblíbená zelenina z čeledi brukvovitých. Díky vysokému obsahu vitamínu C, minerálních látek, draslíku a vápníku, je výborným pomocníkem pro udržení našeho zdraví.

projít na článek

Luxusní variace na pastýřský koláč Shepards Pie

Pikantní směs z mletého masa se zeleninou, zapečená pod jemnou bramborovou kaší se sýrovými chipsy a čerstvou rozmarýnou.

projít na článek

Kapusta s bramborem

Kapusta s bramborem se může podávat jako příloha či samostatný pokrm, například jako zapečená. Jako příloha skvěle ladí k pečenému masu. Dušenou kapustu ovšem můžeme podávat i samostatně s chlebem nebo brambory.

projít na článek

Jednoduchý quiche

135 g hladké mouky 250 ml smetany zelenina podle chuti (např. brokolice) 2 vejce 60 g másla 1-2 špetky mořské soli s bylinkami (nebo koření) nastrouhaný sýr podle chuti šunka podle chuti sůl V míse smícháme mouku, sůl a…

projít na článek