Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém. Stejný recept, jiný vjem. Žižkovské čufty | Variace Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní. Porce2 osoby Doba přípravy10 minut Doba vaření60 minut Suroviny 350g hovězího mletého masa 3 šalotky 1/2lžíce sladké mleté papriky sůl 2plátky toastového chleba mléko olej– preferuji řepkový 100g másla 2lžíce hladké mouky 1 pálivou papriku– nakrájíme na nudličky 1 zelenou papriku– nakrájíme na nudličky 4 sterilované okurky– nakrájíme na kostičky 1plechovku krájených rajčat– 400 g 130g tomatové pasty 140g hrášku nové koření celý černý pepř 1lístky bobkového listu 500ml hovězího vývaru petrželku Pokyny Masové koule Nakrájíme nadrobno šalotku. Na oleji rozpustíme máslo. Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět. Odstavíme. Necháme chvíli chladnout. Připravíme si toastový chléb a mléko. Chléb namočíme. Základ se šalotkou smícháme s mletým masem. Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme. Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb. Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu. Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp. Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut. Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou. Omáčka Nakrájíme cibuli. Nachystáme zeleninu. Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky. Zelenina je připravena. Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte. Přidáme hladkou mouku. Stačí 2 lžíce. Vytvoříme jíšku. Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme. Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme. Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme. Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu. Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut. Omáčku přecedíme a propasírujeme. Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem. Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina. Finále Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme. Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály. Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme. Podáváme zdobené petrželkou. Poznámky k receptu Eliche vrtule Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů. Těstoviny eliche Příspěvek Žižkovské čufty | Variace pochází z mojetara.cz
Tenhle recept je tak trochu kvůli příloze. Plný recept najdete tady. Pak už stačí jen uvařit rýži a je hotovo. Žižkovské čufty | Variace v bílém Je to skvělé jídlo, ať u
projít na článekČíst tzv. klasiku už dávno vyšlo z módy a její předkládání čtenáři (potažmo posluchači) už je dnes zřejmě mnohem víc vedeno účelem pomoci při plnění školních povinností než nějakým větším zájmem. Jistě se není čemu divit, protože málokterý text přežije sv
projít na článekČivava je plemeno psa, které pochází z Mexika. Je to jedno z nejstarších psích plemen na americkém kontinentu a zároveň je to nejmenší pes na světě.Původ čivavy je ve státě Chihuahua (Čiuaua). Nicméně, na rozdíl od toho, co mnozí věří, to není důvod pro j
projít na článekCo to vlastně jsou kanapky? Jednoduše řečeno, je to luxusnější variace chlebíčků a jednohubek. Kanapky mohou být jednoduché, jako například šunkové nebo sýrové, nebo složitější, s různými druhy náplní a příchutí. Jsou oblíbenou součástí rychlých jídel,
projít na článek„Letíme do Kolumbie,“ oznámila jsem jednoho rána kamarádce, která se před pár dny vrátila z Kostariky do Brazilské kitesurfové riviéry Ilha do Guajiru, kde jsem já strávila poslední 3 týdny. Vítr však již začal opadávat, a tak jsme dumaly, co si počít. Zd
projít na článek