mojetara.cz | Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.

Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.

projít na web

Opravdové lečo Svenkovskými špekáčky

Mám tu lečo maďarské i pražské, ale na to opravdové dozrál čas teď. Není to zase žádná věda. Nakrájíme, opečeme, podusíme a spojíme vajíčkem. Opravdové lečo |S venkovskými špekáčky

projít na článek

Zapečená rajčata smozzarellou Letní pohlazení

Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd. Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení

projít na článek

Buřtguláš Ještě trochu jinak

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle

projít na článek

Pórková polévka Proč ne?

Asi je to odvážné sem přidávat polévku, který umí asi každý. Je to ale můj první pokus, a kdyby náhodou byla potřeba, tak ji tady zase najdu. Jsou vlastně dvě varianty. Vývarová a smetanová. Takže si dáme tu první.

projít na článek

Okurkový salát Tak obyčejný, ale proč ne?

Klasika, které kolegyně říkají polévka, když si ji připravuji v redakci v parném létě. Dělávám ho i doma, když je chuť. Nějak mi ještě nejde pod fousy strouhaná okurka, ale třeba ji také vezmu na milost. Pamatuji si totiž právě takový salát ze školní jíde

projít na článek

Pečené kuře sčesnekem, špenátem abramborami Kouzelný pekáč

Tak s tímhle kuřetem jsem měl obrovský úspěch. Tolik neslýchané chvály už mi dlouho nikdo nevysekl. Prý mám vařit už jenom tohle. Jenomže to by se brzo přejedlo, znáte to. A když máte svůj kuřecí vývar, který najdete i tady, pak je to skvělá záležitost.

projít na článek

Fasolada Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už

projít na článek

Hrachová kaše Už je naše

Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil. Hrachová kaše | Už je naše

projít na článek

Frankfurtská polévka Spárkem abramborami

Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě. Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami

projít na článek

Žižkovské čufty Variace vbílém

Tenhle recept je tak trochu kvůli příloze. Plný recept najdete tady. Pak už stačí jen uvařit rýži a je hotovo. Žižkovské čufty | Variace v bílém Je to skvělé jídlo, ať u

projít na článek

Žižkovské čufty Variace

Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém. Stejný recept, jiný vjem

projít na článek

Mušle na víně Slávky jako vŘecku, udělejte si doma pecku

Tenhle recept se vám objeví hned dvakrát. Ve verzi, kdy jsem si osahával wordpress a třídil recepty jinak a teď. Pro lepší přehlednost si to ještě zopakujeme. Mušle na víně |Slávky jako v Řecku, u

projít na článek

Sendvič na tři doby Rychlá záchrana

Když jste náhle zaskočeni nějakou chutí, nebo potřebujete rychlou večeři či svačinu, hodí se sendvič na tři doby. Obecně víme, že sendvič (anglicky: sandwich) je druh pokrmu sestávajícího ze dvou plátků chleba, mezi které je vložen jeden či více druhů náp

projít na článek

Novoroční čočka Tradice je tradice

Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé a novoroční čočku už tu máme a hne

projít na článek

Dušené červené zelí Nejen khuse, ase sladkým tajemstvím

Někdy stačí náhoda a narazíte na recept, který je zajímavý víc než ostatní. Takže na mě najedou vyskočil recept šéfkuchaře Milana Hořejše na červené zelí s huse. Ať už svatomartinské nebo vánoční na Štěpána. Můžete použít syrové zelí nebo si usnadněte prá

projít na článek