Znáte historii elektronických kláves?

Je až s podivem, jak dlouho tu s námi jsou klávesové hudební nástroje. Nejstarším doloženým klávesovým nástrojem jsou varhany, které spatřily světlo světa před více než dvěma tisíci lety. Tyto varhany byly sestavené pouze z několika píšťal a k jejich ovládání byly určené páky, se kterými se manipulovalo ručně. Obliba tohoto hudebního nástroje vedla k jeho stálé modernizaci. Ta spočívala ve zvýšení počtu kláves a zároveň jejich zmenšení. Dalšími klávesovými nástroji, ze kterých se postupem času vyvinul klavír, jsou cembalo a klavichord. Postupně se přidávaly další tóny, a nakonec se kombinace ustálila na sedmi bílých a pěti černých kláves pro jednu oktávu. Jak šel čas s klávesami V současné době si pod pojmem klávesy představíme elektronický hudební nástroj. Také ten za dobu své existence radikálně změnil svůj vzhled. S prvními elektronickými klávesami by asi dnes na vystoupení žádný hudebník příliš nechtěl. První nástroje z konce devatenáctého století vážily dvě stě tun a zabraly plochu o velikosti 18 m². Byly to pochopitelně první krůčky na cestě za dnes známými klávesami, pro které nepotřebujete ani jeřáb a ani dostatečně vypracované svaly. Ke zlomu ve vývoji kláves došlo na začátku 70. let, kdy se funkce tohoto hudebního nástroje zdokonalují a zároveň se stává subtilnějším. Elektronické klávesy se stávají samozřejmostí především v oblasti populární hudby. Díky klávesovým nástrojům začaly vznikat nové hudební žánry a měnila se hudební estetika. Na konci 70. let přechází hudební svět od analogové éry k éře digitální. Tento trend vydržel přibližně dvacet let a ve druhé polovině devadesátých let se svět hudby opět pokorně vrací k osvědčeným analogům. A to především z toho důvodu, že je kladen důraz na samotný zvuk. Digitální nástroje měly příliš chladný projev. Současná doba nabízí klávesy v mnoha podobách. Kromě přenosných stage pian, klávesových setů či klasických pianin, můžete mít v elektronické podobě také akordeony nebo varhany. Článek Znáte historii elektronických kláves? se nejdříve objevil na Dictum.

  • Web: Dictum
  • Aktualizace: 25.9.2024
projít na článek

Znáte Pou?

Pravděpodobně mnozí z Vás byli v dětství svědky epochálního fenoménu pod názvem Tamagoči. Novinka, jmenující se Pou je v podstatě The post Znáte Pou? first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Vypnutí klávesových zkratek herní režim

S příchodem Windows 10 mi přijde, že přibylo pár dalších klávesových zkratek (v kombinaci s windows klávesou) a tak při hraní her se mi podařilo si hru minimalizovat, přepnout do okna, nebo dokonce nějakou klávesovou zkratkou si hru úplně vypnout. Napříkl

projít na článek

Tři je více než pět!

Samohrajky vs. živá hudba Kapela Aura nepouští žádné umělé podklady a už vůbec ne z keyboardu/kláves! Je to nešvar, který se velmi rozmohl. Uznejte sami. Není zvláštní, že klávesák pouští ze svého nástroje basu, bicí, dechy, kytaru a další? Kvalitativně..

projít na článek

Plní si sny a přepisuje historii.

Dvacetiletý bowler Lukáš Jelínek opět přepsal historii českého sportovního bowlingu. V rámci devátého turnaje elitní série Prestige Tour zahrál skvěle a vytvořil nový český rekord na šest her.

projít na článek

SETKÁNÍ NAD A S BIBLÍ JAK JI ZNÁTE A JAK JI NEZNÁME

Zveme vás na pravidelný měsíční WORKSHOP každé druhé úterý v měsíci s tématem: SETKÁNÍ NAD A S BIBLÍ JAK JI ZNÁTE A JAK JI NEZNÁME Těšíme se na podněty, příspěvky a texty. Další setkání (není podmíněno účastí na předchozím) proběhne: úterý 8. března 201

projít na článek