4 oblasti kde cukr škodí

Většina z nás si, alespoň doufám, uvědomuje negativní efekt cukru na naše zdraví a že jíst mnoho cukru pro nás není dobré. Zároveň je dost možné, že ho přesto spousta lidí konzumuje víc než je potřeba. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by náš denní příjem cukru neměl překročit 50g (cca 10 čajových lžiček), ideálně bychom se ale měli držet spíše pod 25g cukru (5 čajových lžiček). Roční spotřeba by tak neměla překročit 20kg cukru. Průměrný Čech však spotřebuje 38kg cukru, téměř dvojnásobek doporučeného limitu. Většina z nás se bude držet hluboko pod tímhle průměrem, ale i tak je dobré dávat pozor, kolik cukru do sebe dostaneme. Slazené nápoje, sladké pečivo, doslazované mléčné produkty jsou hlavní zdroje, ve kterých se skrývá přidaný cukr. Ten ale můžeme najít i tam, kde bychom to tolik nečekali “slané” pečivo, kečup nebo proteinové tyčinky obsahují přidaný cukr. Jednoduše se pak stane, že sníme cukru víc než jsme si vůbec mysleli. A aby to nebylo tak snadné, na etiketách se cukr často maskuje jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr atd. Ať už je název jakýkoli, cukr je cukr a může mít negativní vliv na náš organismus v celé řadě oblastí. O vlivu cukru na hubnutí/nabírání se všeobecně ví. Tady je pár dalších: Mozek Konzumace cukru vede k uvolnění dopaminu. Dopamin je látka, která způsobuje pocit štěstí a radosti a zlepšuje naši náladu. Naší přirozenou reakcí tak je, že chceme víc dopaminu, tedy víc sladkého. Jde v podstatě o stejný princip jako v případě závislosti na tabáku, alkoholu nebo drogách. Není potom divu, že čokoláda a víno jsou chybně využívány jako hlavní zbraně proti stresu. Nálada Kousek čokolády čas od času může sloužit jako nakopnutí, když cítíme, že máme málo energie. To je způsobeno rychlým zvýšením hladiny cukru v krvi. Častá konzumace většího množství sladkého potom ale způsobuje velké výkyvy hladiny cukru (vysoká hladina těsně po konzumaci, velmi nízká hladina po absorpci cukru), které způsobují stejně velké výkyvy energie a naší nálady.  Zuby Maminka měla pravdu, když nám říkala, že sladkosti jsou pro naše zuby škodlivé. Bakterie, které způsobují zubní kazy totiž mají cukr moc rády. Klouby Pokud nás bolí klouby, je to o důvod víc proč omezit cukr. Ukazuje se, že konzumace sladkého zhoršuje bolestivost kloubů, protože má prozánětlivý vliv. Navíc studie odhalily, že větší příjem cukru může zvýšit riziko vzniku revmatoidní artritidy.  Abych to shrnul: sacharidy jsou pro nás důležité, ale cukru bychom se měli cíleně vyhýbat. PS: To ale neznamená, že si nemůžeme sem tam dát nějakou dobrotu Cvičíš, ale už se nezlepšuješ a nudí tě rutina? Nebo cítíš, že se sebou potřebuješ něco začít dělat, ale přesně nevíš co pro tebe bude nejlepší? Domluv si s námi nezávaznou 15ti minutovou konzultaci a společně probereme, jak začít a co pro tebe bude nejlepší. Chci začít The post 4 oblasti kde cukr škodí appeared first on CrossFit Pardubice.

projít na článek

Škodlivý bílý cukr - s přednáškou Anny Strunecké

Cukr, to je název pro celosvětový problém, představte si, že byste ho vůbec neznali. Z toho by vyplívalo, že většina obyvatel by byla zdravá, bez problémů cukrovky, bez problémů pohybové soustavy, bez rakovin, plísní apod., ano za toto vše může cukr. P

projít na článek

Všeho moc škodí

M te r di ervenou? Pokud se chyst te malovat, pak v zte, frac34;e erven je vhodn do ob frac12;vac ho pokoje nebo lo frac34;nice. Mal i pokoj praha tvrd , frac34;e zde p sob dokonce povzbudiv v sexu ln oblasti. Nem li byste to s n

projít na článek

Kdy rychlost škodí … 2 videá na dnes

Určitě největší výhodou zázračný plotu je rychlost jeho růstu. Ale, někdy je důležité, abychom byli trpělivý a trošku přibrzdily. Určitě se mnou souhlasíte, že málokdy někoho požádají o ruku hned po první rande a ze známostí, které v první noc skončí v po

projít na článek

Jak vyzrát na cukr (nejen o Vánocích)

Základní klasickou surovinou pro pečení je dnes bílý rafinovaný cukr. Každý druhý recept na 500 g těsta jej obsahuje minimálně 100-125g! Během procesu trávení bílého cukru organismus spotřebovává vitamíny skupiny B a některé minerální látky (vápník, hoř

projít na článek

Je to opravdu „bílý zabiják“?

Sladit bychom opravdu měli mnohem méně. Nárůst obezity obyvatel je vidět na výsledcích výzkumů i na ulicích. A s tou je spojeno mnoho onemocnění v čele s cukrovkou. Ale když si chceme přeci jen občas osladit, co použít? Osladíme si naši oblíbenou kávičku

projít na článek