Blahodárný účinek česneku na lidský organizmus

(autor: Jiri J., Osobní Fitness Trenér, Masér, Výživový poradce) Česnek (Allium Sativum) pochází ze západní Asie. Původní předchůdce česneku planý česnek Allium longicuspis rostl v Mongolsku a Kyrgyzské stepi odkud se rozšířil do Číny. Česnek se stal velice oblíbenou rostlinou Egypťanů, Řeků a Římanů. V těchto dobách se považoval česnek jako všelék na mnohé nemoci. Zabraňoval např. mnohým infekcím, a Hippocrates údajně doporučoval česnek ženám s rakovinou dělohy. Za první a druhé světové války byl vojáky používán česnek proti gangréně. Česnek má své typické aroma, které je způsobeno silicí zvanou aliin. Česnek má protibakteriální, protivirové a protiplísňové účinky. Mnohé studie potvrdili, že česnek ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá srdci, pročišťuje cévy a působí proti kornatění tepen, čímž napomáhá v prevenci proti infarktu. Česnek pomáhá při některých trávicích problémech jako je nadýmání a také ničí vnitřní parazity v těle. Česnek se také používá proti běžnému nachlazení. V jedné studii během měsíců listopadu až února, které jsou typické pro nachlazení skupina, která používala česnek se vůbec nenachladila nebo neměla chřipku, a pokud ano, tak se rychleji uzdravila, než skupina, která používala placebo. Ve studii 41.000 žen středního věku, která proběhla ve státě Iowě v USA, se zjistilo, že ženy používající česnek, ovoce a zeleninu měli o 35% nižší výskyt rakoviny tlustého střeva. Česnek je bohatý na vitamíny: A, B, C, a minerální látky: selen, vápník, jód. Česnek se dá přidávat drcený nebo krájený do jídla, v tinkturách, v oleji apod. I přesto, že mnoho lidí ví, jaké jsou výhody česneku, tak díky jeho zápachu z úst nebo potu, se jeho účinkům vyhýbá. V dnešní době se na trhu objevily výrobky, které tyto nepříjemnosti odstranili, bez snížení efektu síly česneku. Produkt, který splňuje tyto podmínky jsem objevil zde. Tags: Články - výživa (všeobecné), Výživa - články

projít na článek

Topinambur

Topinambur - Heliánthus tuberosus - Obsahuje škrob z kterého se uvolní až 96% ovocného cukru, z něhož může lidský organismus zužitkovat 30-80 g denně. Kromě toho obsahuje více vlákniny než brambory. Tím tlumí vstřebávání uhlohydrátů ve střevech, zvyšuje p

projít na článek

Vitaminy

Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích praktick

projít na článek

Voda

Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství

projít na článek

Recept 17

Luštěninový salát suroviny: čočka sterilovaná cizrna sterilovaná černé olivy sterilované 4 rajčata 1 okurka uvařené těstoviny (cca 300 g) 4 uvařená vejce 100 g nastrouhaného sýra 1 uzené tofu 2 cibule 1 velká mrkev 1/2 cukety 3 stružky česneku zelená petr

projít na článek

Recept 4

Labužnický králík suroviny: 1 králík 100 g slaniny 5 stroužků česneku 1 cibule 1 zelená paprika 1 červená paprika nálev: 2 dcl vody 1 a1/2 dcl oleje 2 lžičky soli 1/2 lžičky pepře 1 lžička paprika 2 lžíce kečupu 2 lžíce hořčice postup: Králíka rozporcujem

projít na článek