(Recept připravila Jana Florentýna Zatloukalová) Počet porcí: 4 Čas přípravy: 2 hod Ingredience Na těsto: 250 g hladké mouky 10 g čerstvého droždí 60 g pískového cukru 80 g másla 100 ml vlažného (!) mléka 2 vajíčka špetka soli půl lžičky strouhané citronové kůry špetka muškátového květu Na krém: 750 ml plnotučného mléka 7 žloutků z opravdu velkých vajec (ideálně domácích nebo bio vajec) 4 lžíce cukru 1 vanilkový lusk Příprava 1. Droždí posypte jednou lžičkou cukru a s pomocí vidličky rozmíchejte na tekutou kašičku. Přidejte lžíci mouky, trochu mléka, znovu rozmíchejte a nechte při normální pokojové teplotě zpěnit na kvásek. 2. Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní cukr, sůl, kůru, květ, kvásek, vajíčka, téměř všechno rozpuštěné (ale ne horké) máslo a vlažné mléko. Zadělejte na těsto takové konzistence, aby nebylo ani příliš řídké, ani drolivé, a dalo se hníst. V případě potřeby si vypomozte další moukou nebo mlékem. Hněťte, i když je to docela nuda, aspoň deset minut, až bude těsto nelepivé, hebké a sametově jemné. Uložte ho do mísy a nechte aspoň hodinu nerušeně v teple kynout. 3. Pekáček vymažte částí zbývajícího másla. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, a znovu krátce prohněťte. Rozdělte na dva nebo na tři díly, vyválejte z nich válečky a ty rozkrájejte na menší kousky. Naskládejte je do pekáčku, tak aby mezi sebou měly malé rozestupy, potřete je ze všech stran posledním zbytkem másla a upečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů, trvá to asi 25-30 minut. 4. Mezitím, co se buchtičky pečou, rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj do mléka semínka, přihoďte k nim i vyprázdněné slupky a dvě lžíce cukru a přiveďte vše k varu. Vypněte přívod tepla a nechte na horké plotýnce 15 minut louhovat. Poté vše přeceďte do džbánku. 5. Žloutky velmi důkladně rozmíchejte se zbylým cukrem a za stálého šlehání k nim pomalu (!) postupně přilijte ještě poměrně horké mléko. Tuto směs vraťte zpět do kastrůlku a pozvolna zahřívejte. Stále míchejte vařečkou, dokud vše nezačne houstout a ulpívat na vařečce (když po ní přejedete prstem, uděláte v krému naprosto zřetelnou stopu). Vydržte nepřetržitě míchat další dvě minuty, krém totiž ještě zlehka zhoustne, v žádném případě mu ale nedovolte přijít k varu, žloutky by se začaly srážet. Práce s vařečkou zabere celkem přinejmenším deset minut, ale vyplatí se – až ochutnáte, pochopíte, o co s kupovaným práškovým řídkým pudinkem přicházíte. Takhle nějak totiž vypadá labužnický luxus… 6. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a přelijte horkým krémem. Podávejte obratem, beztak už všichni kvůli té nádherné vůni sedí u stolu. slot online link slot gacor slot deposit pulsa link slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan situs slot gacor slot online Kreditgratis Joker123 Savaya303 slot pulsa slot deposit pulsa Pragmatic Play Slot88 slot online Joker123 gaming slot pulsa slot deposit pulsa Pragmatic Play
4 PORCIE príprava: 70 minút 10 rožkov 500 ml mlieka 4 vajcia 100 g práškového cukru 2 vanilkové cukry 250 g ríbezľového džemu 250 g hrudkovitého tvarohu POSÝPKA 40 g masla + na vymastenie 40 g kryštálového cukru 80 g hrubej múky strúhanka na vysypanie Ro
projít na článekVanilkový extrakt se používá na stejné účely jako vanilkový cukr. Výhodou extraktu je, že není sladký a hlavně, že se vyrábí z pravé přírodní vanilky. Vanilinový cukr se vyrábí ze syntetického ethylvanilinu. Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít ext
projít na článekZpozoruje to i leckterý laik. Kouká na pejska, který si hraje na sněhu, a vidí, že pes nezatěžuje všechny čtyři nohy stejnou měrou. Různě poskakuje, natáčí se. Po člověčí řeči pajdá. Zvláště v zimním období jsou různá mechanická poranění našich psích ka
Stejně jako stromek nebo kapr, tak i cukroví je pevně spjato s Vánocemi. Je ho spousty druhů, ale i v rámci jednoho druhu existují různé variace. Jaké vánoční cukroví je oblíbené mezi Kuboušky? A jaké recepty si oblíbili naši zákazníci? Vyb
projít na článek