Calvados Baba, kořeněný jablečný kompot, krém chantilly : Marco Pilloni Petr Kunc

(10 porcí) Baba 375 ml plnotučného mléka 60 g čerstvého droždí 10 g soli 125 g cukru 7 vajec 750 g chlebové hladké pšeničné mouky 175 g měkkého másla Droždí rozpusťte v malém množství mléka, přidejte trochu mouky, promíchejte a nechte nakynout. Vykynutý kvásek smíchejte se zbytkem ingrediencí a připravte těsto. Vložte do máslem vymazaných pečicích forem, nechte vykynout a pečte při 180 °C, dokud se těsto řádně nepropeče. Calvados Baba sirup 250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith) 100 g hnědého cukru 50 g calvadosu 2 citronové trávy 2 limetky Smíchejte všechny ingredience kromě calvadosu a připravte cukrový rozvar. Nakonec přidejte calvados a přeceďte. Rozvar na marinování 250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith) 25 g citronové šťávy 25 g cukru 20 g kukuřičného škrobu Rozpusťte kukuřičný škrob s trochou vody. Smíchejte se zbytkem ingrediencí a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Před podáváním přidejte upečenou Babu a nechte marinovat v rozvaru 10 až 15 minut. Kořeněný jablečný kompot 75 g másla 100 g cukru demerara 4 jablka (Granny Smith) 1/4 lžičky mletého zázvoru 1/4 lžičky mleté skořice 1/4 lžičky muškátového oříšku Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo a cukr nechte rozpustit, přidejte jablka, koření a vařte do poloměkka na požadovanou konzistenci. Krém chantilly 500 g 48% smetany 80 g moučkového cukru 1 vanilkový lusk Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou.

projít na článek

Panna cotta z bílé čokolády a rozmarýnu, švestkový kompot, sušenky amaretti, pistácie : Marco Pilloni Petr Kunc

(6 porcí) Panna cotta 400 g 48% smetany 100 g bílé čokolády 50 g cukru 1 snítka rozmarýnu 1 plát želatiny 1 vanilkový lusk Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Přiveďte k varu smetanu, cukr, rozmarýn a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu

projít na článek

Citronový koláč, lékořicová zmrzlina : Marco Pilloni Petr Kunc

Dobrých cukrářů je dnes opravdu málo, ale to jsme probírali již v předešlém příspěvku. Jen připomínám, jestli jednoho máte, važte si ho. V opačném případě hledejte konzultaci profesionála, který může přinést do vašich dezertů novou energii. Stejně jako

projít na článek

Mrkvový dort, citronový krém, mascarpono-citronová zmrzlina, presované plátky mrkve : Marco Pilloni Petr Kunc

(15 porcí) Mrkvový dort 175 g světlého cukru muscovado 3 vejce 140 g nastrouhané mrkve 100 g hrozinek 1 pomeranč (pouze kůra) 175 g samokypřící mouky 1 lžička jedlé sody 1 lžička mleté skořice 1/2 lžičky muškátového oříšku 175 g slunečnicového

projít na článek

Dědeček, kapitola 3. — Bába a žumpa

Bylo vedro k nesnesení jako v pařníku a na zápraží brebentila zpařená bába. Dědečka chytl rapl a šel si pro malorážku, že bábu odpráskne, ale mě se včas zdařilo bábu plácačkou odehnat. Bába se splašila a zmateně pobíhala po dvorku narážejíc bruntálem do š

projít na článek

Sports Car Challenge letos vyhrál Němec Marco Fink

Letošní ročník uzavřela také Sports Car Challenge, která je poslední dobou doménou prototypových vozů, rozdělených do dvou divizí. Marco Fink zvítězil jak celkově, tak i v divizi 1.

projít na článek