Mrkvový dort, citronový krém, mascarpono-citronová zmrzlina, presované plátky mrkve : Marco Pilloni Petr Kunc

(15 porcí) Mrkvový dort 175 g světlého cukru muscovado 3 vejce 140 g nastrouhané mrkve 100 g hrozinek 1 pomeranč (pouze kůra) 175 g samokypřící mouky 1 lžička jedlé sody 1 lžička mleté skořice 1/2 lžičky muškátového oříšku 175 g slunečnicového oleje Smíchejte cukr s olejem a postupně vmíchejte vejce. Přidejte všechny suché ingredience a poté mrkev. Vše dobře promíchejte a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte 20 až 25 minut při 160 °C. Citronový krém 10 žloutků 240 g cukru 4 citrony (pouze kůra) 180 ml citronové šťávy 3 g soli 100 g nesoleného másla 2 plátky želatiny Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Spojte všechny zbylé ingredience a vařte nad mírně vařící vodou tak, aby se dno nádoby nedotýkalo vody, dokud krém nedosáhne teploty 76 °C. Poté přidejte namočenou želatinu a zchlaďte. Mascarpono-citronová zmrzlina 120 g glukózy 100 ml plnotučného mléka 100 ml 48 % smetany 12 g pasty z kukuřičného škrobu (kukuřičný škrob smíchaný s trochou mléka) 100 g cukru 50 ml vody 500 g mascarpone 1/4 citronu (pouze šťáva) mletý pepř podle chuti Za stálého míchání přiveďte k varu glukózu, mléko, smetanu, pastu z kukuřičného škrobu a cukr. Nechte vychladnout, přidejte zbylé ingredience, dobře promíchejte a nechte zamrazit ve stroji na zmrzlinu. Presované plátky mrkve 100 g vody 30 g cukru 1 badyán 1 hřebíček špetka mleté skořice plátky mrkve Z vody, cukru a koření připravte lehký cukrový rozvar. Tenké plátky mrkve vložte do vakuového pytlíku, přidejte horký rozvar a nechte 3x projít vakuovačkou.

projít na článek

Citronový koláč, lékořicová zmrzlina : Marco Pilloni Petr Kunc

Dobrých cukrářů je dnes opravdu málo, ale to jsme probírali již v předešlém příspěvku. Jen připomínám, jestli jednoho máte, važte si ho. V opačném případě hledejte konzultaci profesionála, který může přinést do vašich dezertů novou energii. Stejně jako

projít na článek

Calvados Baba, kořeněný jablečný kompot, krém chantilly : Marco Pilloni Petr Kunc

(10 porcí) Baba 375 ml plnotučného mléka 60 g čerstvého droždí 10 g soli 125 g cukru 7 vajec 750 g chlebové hladké pšeničné mouky 175 g měkkého másla Droždí rozpusťte v malém množství mléka, přidejte trochu mouky, promíchejte a nechte nakynout.

projít na článek

Panna cotta z bílé čokolády a rozmarýnu, švestkový kompot, sušenky amaretti, pistácie : Marco Pilloni Petr Kunc

(6 porcí) Panna cotta 400 g 48% smetany 100 g bílé čokolády 50 g cukru 1 snítka rozmarýnu 1 plát želatiny 1 vanilkový lusk Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Přiveďte k varu smetanu, cukr, rozmarýn a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu

projít na článek

Horký čokoládový mousse, zmrzlina z tmavé čokolády, karamelová pěna s mořskou solí, želé z hořké čokolády, kakaová drobenka : Marco Pilloni Petr Kunc

(15 porcí) Horký čokoládový mousse 150 g 64% tmavé čokolády 500 g plnotučného mléka 5 g kukuřičného škrobu 60 g cukru 1/2 lžičky vanilkového extraktu 1 lžíce rumu nebo sherry špetka soli a skořice Čokoládu, cukr, sůl, skořici a polovinu mléka zah

projít na článek

Terina z hovězího jazyku v křenovém gelu, jablka, crème fraîche, petrželové pyré : David Viktorin

(10 porcí) Hovězí jazyk pozvolna uvařt e v osolené vodě společně s 200 g pokrájené mrkve, 100 g celeru, 200 g cibule, 100 g pórku, 150 g kořenové petržele a 1 lžící kuliček divokého koření. Pak jazyk ještě za tepla oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

projít na článek