Chodské koláče vegan

V práci máme tradici, že kdo má narozeniny, musí pro ostatní přichystat hostinu. Na tu svojí jsem připravila slanou část chlebíčky s domácím hummusem (video recept mám na Instagramu), ozdobené nakládanými paprikami. A sladkou část chodské koláče. Ještě nikdy jsem je nedělala a chtěla jsem je zkusit, protože mám narozeniny v říjnu a podle starých lidových tradic se v říjnu konala posvícení a podávaly se na nich třeba právě posvícenské koláče. (Pořad Naše tradice a díl o posvícení. Kdo miluje lidové tradice, doporučuji také pořad Foklorika. Ještě existuje Na hranici tradic.) Chodské koláče veganské Ingredience jsem musela upravit do veganské podoby. Místo cukru jsem použila sladidlo ze stévie Stevien. Za 100 Kč z Kauflandu. 1 lžička stevienu = 2 lžičky cukru. Sladidlo ze stévie místo cukru Místo másla jsem použila veganskou Ramu. Za 67 Kč z Kauflandu. Rama máslo vegan Místo žloutků jablečné pyré. 1 žloutek = 1 lžíce pyré. Místo kravího tvarohu jsem vyrobila tvaroh z tofu. Koláče se mi moc nepovedly, protože jsem dala do těsta moc mléka a bylo pak lepivé a nedalo se pořádně vyválet, takže byly některé koláče moc tlusté. Ale chuťově byly dobré. Ingredience na cca 6 středně velkých koláčů: Těsto 1 kg polohrubé mouky 40 g droždí 80 g krupicového cukru nebo Stevien 500 ml sojového mléka 2 lžíce jablečného pyré 100 g vegan másla 1 lžička soli 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry Tvarohová náplň 1 bílé tofu půl plechovky kokosové smetany lžíce citronové šťávy 1 lžíce cukru Tvarohová a povidlová náplň. Ta tvarohová chutnala jako šlehačka. Povidlová náplň 150 g povidel 1 lžička skořice 200 ml sojového mléka Maková náplň 300 ml sojového mléka 200 g mletého máku 20 g vegan másla 30 g cukru (rum může být) Ozdobení: mandlové lupínky rozinky trochu oleje na potření okrajů Postup Těsto: Vytvoří se kvásek. Do teplého mléka se nadrobí droždí, přidá se lžička cukru a nechá se 20 minut vzejít. Do velké mísy se proseje mouka, přidá se kvásek, zamíchá a nechá se dalších 30 minut kynout na teplém místě.  Přidají se zbylé ingredience: cukr, rozpuštěné máslo, jablečné pyré, sůl, citronová kůra. Těsto se vypracuje a následuje dalších 30 minut kynutí. Poté se těsto rozdělí na pomoučněném vále cca na 6 dílů, udělají se z nich bochánky a nechají se znovu 30 minut kynout. Náplně: Tvarohová: všechny ingredience se rozmixují mixérem. Povidlová: tuhá povidla se skořicí se rozmíchají mlékem. Maková: mléko s cukrem a máslem se přivede k varu, poté se přidá mák a krátce se vše povaří. Tvorba koláčů: Z každého bochánku se vyválí koláč už na plechu nebo na válu a pak se přenese. Placka se dá vyválet válečkem nebo i roztahat rukama, když těsto lepí a pořádně to nejde. (To byl můj případ.) Koláč před upečením Náplně se vloží co cukrářských zdobítek a koláče se dle libosti ozdobí. (Já jsem spěchala a náplně jsem tam dávala lžící.) Nakonec se koláč nazdobí mandlemi a rozinkami. Okraje se pomažou olejem. V předehřáté troubě se koláče pečou při 180°C asi 20 minut. Koláče v troubě Výsledek: Chuť dobrá. Některé měly bohužel tlustší těsto. A taky jsem zapomněla pomazat okraje olejem. Jinak spoustě lidem chutnaly a říkali, že není poznat, že jsou veganské.   Upečený koláč Upečený koláč Příspěvek Chodské koláče vegan pochází z

projít na článek

Vanilkové rohlíčky vegan

Tradiční vánoční cukroví upečené bez použití živočišných přísad. Recept Ingredience: 200 g vegan margarínu 60 g moučkového cukru 20 g vanilkového cukru 280 g hladké mouky 80 g mletých vlašských ořechů 1 lžíce arašídového másla Vegan margarín Pos

projít na článek

Ořechové košíčky veganské cukroví

Ořechové košíčky připravené po vegansku. Místo žloutku použito arašídové máslo, místo másla margarín, místo kraví smetany kokosová smetana. Ingredience: Těsto: 230 g hladké mouky 150 g vegan margarínu (místo másla) 70 g moučkového cukru lžíce arašídové

projít na článek

Brabantské či išlské dortíčky veganské

Toto cukroví známe pod jmény brabantské, išlské, ichelské nebo ischelské dortíčky. V této veganské verzi byl místo másla použit margarín Flora a místo žloutku půl lžičky prášku do pečiva. Ingredience:  Těsto: 300 g hladké mouky 200 g vegan margarínu 1

projít na článek

Ochutnávka šneků, koláče Quiche lorraine a žádost o ruku pod Eiffelovou věží

Úkol byl jasný: představit francouzský pokrm. Jak to ale udělat? Třídy Sexta, 4.A a 4.B upustily od klasických prezentací v PowerPointu a s francouzskou gastronomií se vypořádaly každá po svém.

projít na článek

Zahradní slavnost v sobotu od 14 hod

Už tuto sobotu nás čeká zahradní slavnost. Bohužel počasí nám tentokrát nepřeje... Ale nebojte, akci přesouváme dovnitř. O nic nepřijdete!!! Akci zahájí děti z mateřské školky. Poté přiletí dravci. Kafičko, koláče, pivečko, sýry, malování na obličej, tvo

projít na článek