Toto cukroví známe pod jmény brabantské, išlské, ichelské nebo ischelské dortíčky. V této veganské verzi byl místo másla použit margarín Flora a místo žloutku půl lžičky prášku do pečiva. Ingredience: Těsto: 300 g hladké mouky 200 g vegan margarínu 100 g cukru moučky 0,5 lžičky citronové kůry 80 g mletých mandlí 0,5 lžičky prášku do pečiva Veganský margarín Flora Krém: 100 g vegan margarínu 20 g mletých mandlí 80 g mletého kokosu 100 g cukru moučky 1 vrchovatá lžička kakaa Poleva a ozdoba: 100 g čokolády na vaření 20 g vegan margarínu lískové oříšky Postup: Vegan margarín se nechá při pokojové teplotě změknout. Poté se všechny ingredience na těsto smíchají a koule těsta se nechá 30 minut odležet v lednici zabalená v igelitu. Z těsta se na pomoučněné ploše válí těsto tlusté 2-3 mm a vykrajují se z něj kolečka. Kolečka se vloží na plechy vystlané pečícím papírem. Pečou se v troubě na 160°C 8-10 minut. Krém: všechny ingredience se smíchají. Na vychladlá kolečka se krém nanáší například zdobítkem, druhým kolečkem se zašroubuje. Poleva: čokoláda s margarínem se za stálého míchání rozpustí v malém hrnci, nevaří se. Poleva se vloží do zdobítka a nanese na vrchní kolečka. Doprostřed se vmáčkne lískový ořech. Hotové brabantské dortíčky uchováváme v chladu nebo je na delší dobu zamrazíme. Obměna: Místo části moučkového cukru jsem použila sladidlo ze stévie. Původně se v receptu používají mleté vlašské ořechy, ale v Kauflandu zrovna měli jen mleté mandle. Zleva: brabantské cukroví, sušenky Spekulatius se zbylou polevou, zbytky upečeného těsta na brabantské. Výsledek: brabantské dortíčky vegan Cukroví se povedlo a chuť je velice podobná originálu z másla a žloutku. Brabantské dortíčky historie vegan Toto cukroví se k nám dostalo, stejně jako linecká kolečka, z Rakouska za časů Rakouska-Uherska. Brabantské dortíčky pak pocházejí z lázeňského města Bad Ischl v Horních Rakousech a recept na tzv. Ischler Törtchen byl znám již v 19. století. V tomto městě měl prý své letovisko císař František Josef I., který měl zdejší cukroví velmi rád a nechal si je dovážet na vídeňský dvůr. Proč se v Čechách dortíčky jmenují brabantské? Na internetu jsem o tom bohužel nic nenašla, ale napadá mě tato spojitost: Brabant je provincie v Belgii, kam spadá i Bruselský region a v roce 1958 se právě v Bruselu konala světová výstava, na které byly dortíčky cukrárnou Zauner z Bad Ischelu poprvé představeny. Zdroje: veganské cukroví Inspirováno tímto receptem. Část historie načtena odsud. veganské cukroví vegan cukroví brabantské cukroví brabantské dortíčky veganské vánoční pečení Příspěvek Brabantské či išlské dortíčky veganské pochází z
Ořechové košíčky připravené po vegansku. Místo žloutku použito arašídové máslo, místo másla margarín, místo kraví smetany kokosová smetana. Ingredience: Těsto: 230 g hladké mouky 150 g vegan margarínu (místo másla) 70 g moučkového cukru lžíce arašídové
projít na článekZajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyn
projít na článekS receptem na šťavnaté batátové brownies (veganské, bezlepkové) přišel nedávno domů přítel a já si ho okamžitě zamilovala. Tyhle brownies jsou plné zdravých ingrediencí, šťavnaté, přírodně slazené jen batátami a javorovým sirupem a tááák dobré. Stačí pár
projít na článekHummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Hummus má velký obsah železa , vitamínu C , kyseliny listové a vitamínu B6 . Díky cizrně má vy
projít na článekVeganský guláš z jednoho hrnce, který se mi dnes povedlo uvařit. Pokud se stejně jako já neradi zatěžujete vařením a mytím nádobí, zkuste tuto metodu: jednou týdně si uvaříte velké množství ragú/guláše a na několik dní máte o obědy postaráno. Postup je
projít na článek