Hrníčkový recept na korpus pro výrobu lehkého piškotového dortu je složen z bílků, mouky a cukru. Někdy je dortový korpus provzdušněný práškem do pečiva. Piškotové dorty, zadělávané rozšlehanými vejci vznikly během renesance, pravděpodobně ve Španělsku. Nejstarší recept na šlehaný piškot neobsahuje žádný tuk. Vyrábí se šleháním bílků a moučkového cukru a jemným vmícháním mouky. Našlehání bílků poskytne vzduchové bubliny ve vytvořené pěně, což umožní, aby korpus byl po upečení provzdušněný a vláčný. Tento typ korpusu se nazývá pěnový korpus. Některé druhy piškotů se pečou v nenamazaných formách, aby se zlepšilo kynutí koláče tím, že se těsto přichytí a vyšplhá po stranách formy. Pro lepší udržení vlhkosti korpusu se někdy vyrábí z bramborového škrobu.Různé moderní variace receptů na základní piškot někdy přidávají máslo nebo žloutky, aby byl korpus vlhčí. Vyrábí se šleháním žloutků s cukrem a poté střídavým přimícháváním ušlehaných bílků a mouky. U některých dortových korpusů se nejdříve našlehá tuk a cukr před zapracováním vajec a mouky. Tento typ máslového korpusu by nebyl možný bez prášku do pečiva, který objevil anglický výrobce potravin Alfred Bird v roce 1843 a umožnil, aby piškot mohl vykynout výše.
Tenhle úžasný koláč dělám už roky, protože je tak snadný a chutný. Každý se diví, co v něm je. Tento koláč se může péct, když jíte večeři, po které si vychutnáte horký jablečný koláč jako dezert. Mňam! Tajemství úžasné chuti je v pudinku, který se přidává
projít na článekKorpus: 320 g hladké mouky 180-200 g cukru 12 g kypřicího prášku 1 špetka soli 20 g kakaa 250 ml mléka 125 ml slunečnicového oleje 2 vejce 1 lžíce rumu (není nutné) Krém: 400 g bílého jogurtu 400 g zakysané smetany 250 g…
projít na článekNa 1 korpus (potřebujeme 2): 6 vajec 120 g cukru krupice 130 g hladké mouky 30 g másla 20 g kakaa 1 špetka soli 1 lžička prášku do pečiva máslo na vymazání formy Na krém: 750 g mascarpone 600 ml smetany ke šlehání 115 g…
projít na článekPostup: Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem asmíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nimnerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zap
projít na článekČerstvé jahody jsou plné vitamínů, ale co s nimi, když je jahod plno. Co takhle jahodový koláč? Jahodový koláč s tvarohem je prostě báječný. Lehounký tvaroh, měkoučký korpus a slaďoučká jahodová chuť, která se vám rozlije na patře. Umíte si představit lep
projít na článek