Draslík

Draslík je třetí nejčastější prvek v lidském těle po vápníku a fosforu. Draslík je elektrolyt, tedy látka přijímající kladný nebo záporný náboj, je-li rozpuštěna ve vodnatém prostředí krve. Sodík a chloridy jsou rovněž elektrolyty a organismus potřebuje mít tyto látky v rovnováze, aby mohl vykonávat řadu nezbytných funkcí. Téměř všechen draslík je obsažen uvnitř buněk.

projít na článek

Minerál draslík

Draslík je jedním z minerálů, které organismus potřebuje, aby plynule přenášel nervové impulsy. Velký význam má na činnost srdečního svalu. Sportovci těží z jeho účinků zejména při vytrvalostních disciplínách. Největší množství draslíku je přítomné ve vni

projít na článek

Nedostatek draslíku

V lidském organismu se draslík vyskytuje jako součást nitrobuněčné tekutiny. Společně se sodíkem se účastní přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak. Draslík významně ovlivňuje činnost svalů,

projít na článek

Čaj z pohanky

Pohanka se obvykle řadí mezi obiloviny, ve skutečnosti je ale příbuzná spíše s rebarborou nebo šťovíkem. Pochází z centrálních a severních oblastí Asie a konzumuje se hlavně její plod. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z miner

projít na článek

Nedostatek sodíku v těle

Sodík je pro náš organismus velmi důležitý. Je do těla neustále dodáván potravou, a to především ve formě kuchyňské soli. Po vstřebání do krve je sodík ukládán zejména ve vazivu. Sodné ionty jsou obsaženy v mimobuněčných tekutinách, zatímco draslík se vys

projít na článek

Jak se dají zpracovat dýně

Čerstvá dýně obsahuje draslík, vitamín A a železo. Šťáva z čerstvé syrové dýně je součástí několika diet a také detoxikačních kůr, které vyznávají původní přírodní stravu. Dýně se odšťavňuje i se semeny a s kůrou. Jakmile jste dýni prohnali přes výkonnou

projít na článek