Draslík je třetí nejčastější prvek v lidském těle po vápníku a fosforu. Draslík je elektrolyt, tedy látka přijímající kladný nebo záporný náboj, je-li rozpuštěna ve vodnatém prostředí krve. Sodík a chloridy jsou rovněž elektrolyty a organismus potřebuje mít tyto látky v rovnováze, aby mohl vykonávat řadu nezbytných funkcí. Téměř všechen draslík je obsažen uvnitř buněk.
Draslík je jedním z minerálů, které organismus potřebuje, aby plynule přenášel nervové impulsy. Velký význam má na činnost srdečního svalu. Sportovci těží z jeho účinků zejména při vytrvalostních disciplínách. Největší množství draslíku je přítomné ve vni
projít na článekV lidském organismu se draslík vyskytuje jako součást nitrobuněčné tekutiny. Společně se sodíkem se účastní přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak. Draslík významně ovlivňuje činnost svalů,
projít na článekPohanka se obvykle řadí mezi obiloviny, ve skutečnosti je ale příbuzná spíše s rebarborou nebo šťovíkem. Pochází z centrálních a severních oblastí Asie a konzumuje se hlavně její plod. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z miner
projít na článekSodík je pro náš organismus velmi důležitý. Je do těla neustále dodáván potravou, a to především ve formě kuchyňské soli. Po vstřebání do krve je sodík ukládán zejména ve vazivu. Sodné ionty jsou obsaženy v mimobuněčných tekutinách, zatímco draslík se vys
projít na článekČerstvá dýně obsahuje draslík, vitamín A a železo. Šťáva z čerstvé syrové dýně je součástí několika diet a také detoxikačních kůr, které vyznávají původní přírodní stravu. Dýně se odšťavňuje i se semeny a s kůrou. Jakmile jste dýni prohnali přes výkonnou
projít na článek