Fermentované tofu

Tofu, pro mnohé kus hmoty bez chuti, pro jiné výborný zdroj proteinů či dokonce i chutě, kterou nenaleznete v ničem jiném. Ať už je to tak nebo tak, ona bílkovinová kostka mne inspirovala k tomu, abych se s ní dostal až na její hranici chuti. Než jsem před časem začal svůj tehdejší půst, vybral jsem si několik receptů, které jsem zaručeně chtěl zkusit. Ať už to byly různé recepty s kešu, jakožto náhražka mléka, či kadeřávek a jiné zelené plodiny. Taktéž jsem šel po stopách tofu. Chtěl jsem ho dostat do jiné chuťové dimenze. Navedla mne na to i kniha, kterou jsem před časem dostal a kterou velmi často a rád čtu - „The Art of Fermentation“ (S.E.Katz), ve které je jedna minikapitola právě o fermentování, tedy kvašení tofu. Údajně by mělo chutnat podobně jako vyzrálý roztíratelný francouzský sýr, ba dokonce možná i lépe. Přišlo mi to celé postavené na hlavu, už jen z toho důvodu, že cesta k vyzrálému sýru je opravdu spletitá, zatímco tofu? Vzpomněl jsem si na svou rozpravu s mým vietnamským trhovcem Honzou, když mne jednou napadlo, že bych se na fermentované tofu zeptal. Odpověděl mi, že kvašené tofu jí hlavně buddhističtí mniši a údajně je zdrojem velmi bohatých vitamínů. Nedalo mi to a když si něco vezmu do hlavy, málo co mne zastaví. Fermentované tofu se dá docílit několika cestami. Vždy se jedná o dlouhodobý proces, který se bohužel nedá nikterak urychlit. Co k tomu tedy budete potřebovat? 2 pevné bloky biotofu (většinou se prodává 1 zabalený blok) 100gr bílého Shiro Misa 15gr červeného misa (může se klidně vynechat) 30ml saké 3 – 4 lžičky Mirinu 2 ks tkaniny (dá se použít tkanina na odstřeďování sýru nebo také látková plenka, obojí funguje výborně) Nejprve vytáhněte tofu, protože v obalu často bývá i trochu vody, která je v tomto případě nežádoucí, proto tofu položte na kuchyňský papír a druhým čistým papírem ho lehce přitlačte, abychom dostali pryč zbytkovou vodu. Tofu nechte na papíře ještě dalších 15 minut. Mezitím vytvořte směs z ostatních surovin tak, aby vám vznikla dobře roztíratelná pasta. Do uzavíratelné misky nejprve naneste pastuna ní položte látku a na ní následně tofu, opět látku, nakonec na látku naneste zbytek pasty.Tofu tak bude ze všech stran zabalené látkou a zároveň na něm bude zvrchu i zespod prosakovat miso, které rozjede fermentaci. Celou nádobu uzavřete a vložte do ledničky na 4 dny. Po 4 dnech tofu vytáhněte, očistěte kuchyňským papírem, látku i nádobu umyjte, a již očištěné tofu vložte do umyté a osušené nádoby, ale opět zabalené v suché látce. Nádobu s tofu vložte do nejzazších míst lednice a minimálně 6-8 týdnů na něho nemyslete. Sám vím, že to není nic jednoduchého, zvláště, když se tofu již po 4 dnech fermentace dá takto jíst, ale věřte mi, výsledek bude famózní a budete velmi překvapeni. Po měsíci je již tofu plně fermentované, nicméně může se na něm objevit růžová plíseň, která však není nikterak škodlivá (viz Art of Fermentation) a nožíkem ji jednoduše setřete a pokračujte v lednici dál. Po dvou měsících celé tofu změkne do konzistence ušlechtilého roztíratelného sýru. Navíc s chutí, která je mu velmi podobná. PS: Na celém postupu je nejhorší to čekání. Samotné naložení je otázka pár minut. PS: Využití je vcelku bohaté. Můžete si ho namazat na chleba, zakápnout sójovkou a jíst jako přílohu nebo třeba rozdrobit do salátu. Dnes jsem si pro vás vybral tuto píseň od Kensingtonu. https://www.youtube.com/watch?v=PgAQ2CuSIIY

projít na článek

Tofu

Tofu se stalo běžnou součástí našeho jídelníčku. Pochází z Číny, kde se začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku,

projít na článek

1,4 milionů tun mělněných masných výrobků za 8,499 miliard euro

V červnovém čísle časopisu Fleischwirtschaft vyšla statistika loňské výroby mělněných masných výrobků (tzv. Wurstwaren) v Německu. Celková produkce dosáhla 1,40 mil. t a meziročně se zvýšila o 1,9 %. Přesto se nepodařilo vyrobit tolik, jak tomu bylo před

projít na článek

Tempeh s citrónovou trávou

Někdy mám chuť na rychlovku a ideálně i dosti jednoduchou. Nakrájet, prohodit, šup šup a je po všem. Nicméně, můj problém je ten, že nakonec to u žádné jednoduché rychlovky stejně neskončí. (o: Od pondělí 11. března nám začíná půst. Chápu, že pro větš

projít na článek

Syndrom dráždivého tračníku a probiotika

Boj se syndromem dráždivého tračníku je běh na dlouhou trať. Pokud chcete své potíže eliminovat, je potřeba zasáhnout na více frontách a upravit svůj jídelníček, vyhýbat se nadměrnému stresu a zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu. Vhodným doplňkem jsou

projít na článek

Čo by si mal jesť pre skvelé, silné a zdravé vlasy

Rib eye steak. Príprava? Medium rare. T-bone steak, či u nás najpopulárnejší steak zo sviečkovice. Že to znie ako perfektná večera a nie recept na lepšie a kvalitnejšie vlasy? My tvrdíme, že to môže byť oboje! Bielkoviny v steaku, a s nimi aj niektoré ďal

projít na článek