Pod magickým názvem ghriba se skrývají nádherně vláčné sušenky, které mívají nejčastěji příchuť ořechů, pomerančů, citronů nebo růží. Připravují se v severní Africe i v jiných zemích arabského světa. V Maroku jsem voňavé sušenky ghriba často dostávala jako chuťovku servírovanou k mátovému čaji. Každý recept může být trochu jiný, což je skvělé i pro vás, pokud se rozhodnete sušenky ghriba připravit. Nemáte doma mandle? Jednoduše je vyměňte za mleté vlašské ořechy, pistácie nebo lískové oříšky. Chcete vyzkoušet jinou příchuť? Vyměňte pomeranče za citrony, případně na dochucení použijte vodu z pomerančových květů nebo z růžových květů. Jen menší varování, arabské dezerty jsou dost sladké a výjimkou není ani tento recept. Tento variabilní recept si v mé kuchařce získal stálé místo hlavně díky tomu, že se nejedná o běžné suché sušenky, které jsou křupavé a je třeba si je namočit v kafi nebo čaji, aby si na nich člověk nevylámal zuby. Naopak jsou nádherně měkké a konzistencí spíš připomínají nadýchané perníčky. P. S.: Přípravu sušenek si můžete prohlédnout také online, pekla jsem je v pořadu Dobré ráno na ČT. Recept na marocké sušenky ghriba Co potřebujete 250 g mletých mandlí (ideální je mandle opéct na pánvi, poté rozmixovat najemno) 125 g cukru moučka 75 g másla 1 lžička prášku do pečiva 4 žloutky 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy (nebo citronové) 1 lžíce pomerančové kůry špetka soli moučkový cukr na obalení Jak na to Smíchejte všechny suché ingredience: mandle, cukr, prášek do pečiva, sůl a kůru z jednoho pomeranče. Poté přidejte všechny zbývající ingredience: pomerančovou šťávu, žloutky a lehce roztopené máslo. Promíchejte vařečkou. Těsto bude lehce lepivé, pro snadnější práci ho můžete nechat odpočinout půl hodinku v lednici. Připravte si talíř s moučkovým cukrem a plech vyložený pečicím papírem. Lžičkou nabírejte hrudky těsta a pokládejte si je do moučkového cukru. Dlaněmi poté z každé hrudky vytvarujte kuličku, obalte ji v cukru ze všech stran a položte ji na plech (nijak je nerozplácávajte, při sušení se trochu roztečou a vytvoří plochý tvar). Velikost kuliček si můžete určit sami podle toho, zda chcete menší nebo větší sušenky. Pečte na 180 °C cca 10-15 minut (podle velikosti vašich sušenek): sušenky by měly být lehce rozpláclé, popraskané na povrchu a dozlatova opečené. Po vytažení z trouba nechte sušenky asi 10 minut odpočinout přímo na plechu, po upečení jsou měkké a až po chvilce ztuhnou. Příspěvek GHRIBA: Marocké mandlové sušenky s pomerančem pochází z Ochutnejte svět
Tyhle sušenky dostaly jméno po kamarádce, která nemůže lepek. Ale kterou chceme také pohostit, když k nám zavítá. Sušenky se hodí i pro dospělé ke kávě, jako doplněk dětské svačiny nebo na pořádnou túru. Ponecháte-li recept jak je, mohou si na něm pochu
projít na článekDárková kazeta čajů BIO 30ns Kolekce ovocných čajů Bio vhodná nejen jako dárek je různorodou kombinací zajímavých i osvědčených chutí. Složení: Brusinkový ovocný čaj Bio Černý rybíz s rakytníkem
Dětské sušenky se špaldovou moukou s jemnou chutí jablíček - vhodné pro děti od 12. měsíce věku. Atraktivní mix smajlíků, které děti snadno uchopí. Základní specifikace Sušenky dětské jablečné 190g funkce: špaldová mouka bez
Při rekonstrukci webu přidávám články podle čtenosti a zájmu na webu původním. Recepty vždycky patří k těm nejčtenějším. A tenhle článek s našimi 3 nejoblíbenější recepty na zdravé mlsání bez mouky a cukru vás prostě baví. Aby ne, jejich příprava je velmi
projít na článekPoslali jsme do několika rodin balíčky s dětskými svačinami a těšili se na recenze. Jak vám chutnalo? Tady jsou vaše názory. Pizza tyčinky si zamilovali nejen dospěláci Markéta K. prozradila, že ty si oblíbila sama nejvíc, pro ní byly sk
projít na článek