Guláš patří k české kuchyni asi odjakživa. To však neznamená, že musí být nutně připraven z masa a podáván s houskovým knedlíkem. Zkuste odlehčenou, veganskou variantu a uvidíte, že vám zachutná. Příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat (asi na 3 porce): - 1 červenou cibuli, stroužek česneku - 500g hlívy ústřičné - 150 - 200g uzeného tempehu (1 kostku) - sladkou papriku (koření), trochu chilli - kukuřičnou či jáhlovou mouku na zahuštění - miso pastu nebo sojovou omáčku - trochu rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být) - rýži natural (nebo basmati) Na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a celý stroužek česneku. Po chvíli přidáme sladkou papriku a sušené chilli a společně ještě krátce restujeme. Hlívu opláchneme a nakrájíme na menší kousky, tempeh na kostky. Přidáme do hrnce, chvíli ještě orestujeme, poté zalejeme trochou horké vody a necháme dusit. Jakmile hlíva změkne, dochutíme miso pastou a zaprášíme moukou do pažadované hustoty (já jsem použila asi 2 lžíce jemné kukuřičné mouky). Nakonec můžeme zjemnit rostlinnou smetanou (sójovou nebo ovesnou) Podáváme s rýží natural a zeleninovým salátkem. Uvidíte, že vás tato dobrota uspokojí a zasytí stejně jako české klasika :-).
200 g quinoi200 g rýže basmati80 g sušených rajčat,200 g hlívy ústřičnésvazek naťové cibulky,5 snítek bazalky5 snítek hladkolisté petrželky1 citron4 stroužky česnekuUrčeno pro 4 porce. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nasekanou naťovou cibulku a
projít na článekJelikož jsem se hlavně zásluhou manžela stala milovnicí vysokohorské turistiky, ráda bych se s Vámi podělila o pár tipů, jak se vhodně stravovat během horské túry. Přesto, že pravděpodobně ne všichni z Vás chodí na dlouhé vysokohorské túry, ale spíše na j
projít na článekJsem prepper. Nepřipravuji se na zombie apokalypsu nebo na jaderný výbuch nad mým domem, ale chci mít jistotu, že moje rodina bude v horších časech mít zajištěné všechno potřebné. A skladování obří hromady konzerv mi nikdy nepřišlo jako to správné řešení.
projít na článek