Jde to i bez mléka!

Nemůžete jíst kvůli různým omezením mléčné výrobky? Nezoufejte. Rostlinné náhražky jogurtů, nápojů, másla, sýrů, ale třeba i zmrzlin najdeme dnes v regálech českých obchodů poměrně běžně. „V Česku je nabídka výrobků pro alergiky na mléčnou bílkovinu nebo pro lidi s laktózovou intolerancí velmi široká a dostupná. Nejedná se pouze o speciální obchody nebo lékárny. Dostupné jsou i v sítích obchodních domů a drogériích, které mají oddělení pro speciální výživu. Běžně jsou dostupné také v e-shopech s potravinami,“ potvrzuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Tyto výrobky bývají vyrobené z rostlinných zdrojů, především z luštěnin, ořechů, obilovin a semínek. Dále se při jejich výrobě nejčastěji používá palmový a kokosový tuk, které jsou díky obsahu nasycených mastných kyselin tuhé, a proto je jejich použití pro strukturu výhodné. Tuky a jejich množství jsou vstupní surovinou, která určuje nutriční hodnotu a také celkovou nutriční kvalitu náhražek. A na co si u alternativ dávat pozor? Dvě problematické živiny jsou bílkoviny a vápník. Obě jsou totiž v případě klasických mléčných výrobků celkem hojně zastoupené. Do rostlinných alternativ však musí být přidány přímo. Proto do svého jídelníčku zařazujte i takové, které tyto živiny obsahují. V rostlinných alternativách také chybí vitamín B12, který je pro činnost organismu klíčový. I ten se do nich proto musí přidávat. Vhodnou potravinou, která obsahuje vitamín B12, jsou veganské alternativy mléčných výrobků značky Violife. Produkty této značky jsou obohaceny o vitamín B12, a to dokonce tak, že 100 gramů výrobku obsahuje doporučené denní množství vitamínu 2,5 μg. Mléčné produkty jsou významnou složkou jídelníčků a různých receptů. Pro mnohé jsou ale jejich rostlinné alternativy stravitelnější a také vhodnější volbou, jak si dopřát potravinu s konzistencí a chutí sýru či jogurtu. Stoprocentně veganské produkty Violife navíc neobsahují cholesterol, GMO, laktózu a ani běžné alergeny jako jsou lepek, ořechy a sója. Neobsahují ani konzervanty. Díky tomu jsou vhodné opravdu pro každého. Příspěvek Jde to i bez mléka! pochází z 5kilo.cz

projít na článek

Piškotová roláda z horkého mléka

3 vejce 100 g hladké mouky 40 g škrobu (Solamyl, Maisena) 120 g cukru 20 g másla 100 ml mléka 1 lžička kypřicího prášku 1 špetka soli Troubu zahřejeme ma 190 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Mléko s máslem ohřejeme…

projít na článek

Pudinkové dortíčky

Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky 3/4 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/4 hrnku rostlinného oleje 1 prášek do pečiva 3 žloutky Pudinkový krém: 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku cukr podle chuti 500 ml mléka 2 lžíce kakaa…

projít na článek

Berlínský chléb

Nejprve smícháme všechny suché přísady, přidáme olej do mléka a suché přísady do hladkého těsta směsi. Rozložíme na vymazaný plech a posypeme lískovými oříšky a vtiskneme je i do těsta. Pečeme při 170 stupních cca 40 minut! Po pečení chleba odebereme z pl

projít na článek

Pudinková žemlovka

Ingredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří

projít na článek

Pudinková dobrota

6 vajec cukr moučka hladká mouka polohrubá mouka prášek do pečiva pudink mléko marmeláda Nejprve upečeme piškot: Ušleháme 6 bílků, přidáme 6 lžic moučkového cukru, postupně přidáváme žloutek po žloutku a stále šleháme, přidáme 3 lžíce hladké a 3 lžíce p

projít na článek