Nemůžete jíst kvůli různým omezením mléčné výrobky? Nezoufejte. Rostlinné náhražky jogurtů, nápojů, másla, sýrů, ale třeba i zmrzlin najdeme dnes v regálech českých obchodů poměrně běžně. „V Česku je nabídka výrobků pro alergiky na mléčnou bílkovinu nebo pro lidi s laktózovou intolerancí velmi široká a dostupná. Nejedná se pouze o speciální obchody nebo lékárny. Dostupné jsou i v sítích obchodních domů a drogériích, které mají oddělení pro speciální výživu. Běžně jsou dostupné také v e-shopech s potravinami,“ potvrzuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková. Tyto výrobky bývají vyrobené z rostlinných zdrojů, především z luštěnin, ořechů, obilovin a semínek. Dále se při jejich výrobě nejčastěji používá palmový a kokosový tuk, které jsou díky obsahu nasycených mastných kyselin tuhé, a proto je jejich použití pro strukturu výhodné. Tuky a jejich množství jsou vstupní surovinou, která určuje nutriční hodnotu a také celkovou nutriční kvalitu náhražek. A na co si u alternativ dávat pozor? Dvě problematické živiny jsou bílkoviny a vápník. Obě jsou totiž v případě klasických mléčných výrobků celkem hojně zastoupené. Do rostlinných alternativ však musí být přidány přímo. Proto do svého jídelníčku zařazujte i takové, které tyto živiny obsahují. V rostlinných alternativách také chybí vitamín B12, který je pro činnost organismu klíčový. I ten se do nich proto musí přidávat. Vhodnou potravinou, která obsahuje vitamín B12, jsou veganské alternativy mléčných výrobků značky Violife. Produkty této značky jsou obohaceny o vitamín B12, a to dokonce tak, že 100 gramů výrobku obsahuje doporučené denní množství vitamínu 2,5 μg. Mléčné produkty jsou významnou složkou jídelníčků a různých receptů. Pro mnohé jsou ale jejich rostlinné alternativy stravitelnější a také vhodnější volbou, jak si dopřát potravinu s konzistencí a chutí sýru či jogurtu. Stoprocentně veganské produkty Violife navíc neobsahují cholesterol, GMO, laktózu a ani běžné alergeny jako jsou lepek, ořechy a sója. Neobsahují ani konzervanty. Díky tomu jsou vhodné opravdu pro každého. Příspěvek Jde to i bez mléka! pochází z 5kilo.cz
3 vejce 100 g hladké mouky 40 g škrobu (Solamyl, Maisena) 120 g cukru 20 g másla 100 ml mléka 1 lžička kypřicího prášku 1 špetka soli Troubu zahřejeme ma 190 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Mléko s máslem ohřejeme…
projít na článekTěsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky 3/4 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/4 hrnku rostlinného oleje 1 prášek do pečiva 3 žloutky Pudinkový krém: 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku cukr podle chuti 500 ml mléka 2 lžíce kakaa…
projít na článekNejprve smícháme všechny suché přísady, přidáme olej do mléka a suché přísady do hladkého těsta směsi. Rozložíme na vymazaný plech a posypeme lískovými oříšky a vtiskneme je i do těsta. Pečeme při 170 stupních cca 40 minut! Po pečení chleba odebereme z pl
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří
projít na článek6 vajec cukr moučka hladká mouka polohrubá mouka prášek do pečiva pudink mléko marmeláda Nejprve upečeme piškot: Ušleháme 6 bílků, přidáme 6 lžic moučkového cukru, postupně přidáváme žloutek po žloutku a stále šleháme, přidáme 3 lžíce hladké a 3 lžíce p
projít na článek