Vše začíná kvalitou výchozí suroviny. Jakmile do Švýcarska dorazí dodávka surové kávy, provede se zkouška kvality testem. Polovina pražením, další část je ponechána v surovém stavu a malá část je uložena jako původní vzorek. Po naplnění testovacích misek dochází k vlastnímu testování. Barva i vůně závisí především na čerstvosti. Mistr pražení pozorně sleduje i velikost zrn, což je důležité pro pražení. Upražená káva je podrobena senzorickým testům, hodnotí se vzhled, aroma, vyzkouší se chuťové vlastnosti a závěrem se stanoví kvalita. Jako z kouzelné ruky se dá nazvat míchání různých druhů kávy. Zůstává totiž tajemstvím. Vznikají takto lahodné a vyvážené směsi kávových zrn arabiky nebo arabiky a robusty. Jednotlivé zelené kávy jsou zváženy přesně podle receptury. Pro stanovení poměrů míchané směsi je důležité, pro jakou přípravu kávy bude použita. Jestli pro kávu s mlékem, caffe créme, espresso, ristretto, cappuccino atd. Míchání kávových směsí je skutečné umění. Vyžaduje dlouholeté zkušenosti a vytříbený čich i chuť. Výsledkem je káva pro dokonalý požitek. Surová káva je nepoživatelná a její vlastnosti se rozvinou teprve v pražírnách. Při 180-220 stupních Celsia získává své charakteristické aroma, vůni i barvu. Mistr pražení kontroluje opakovaně rovnoměrný stupeň lesku zrna. Tradiční buben praží od deseti do dvaceti minut. Moderní proces pražení je řízen automaticky. Kyslík má negativní vliv na aroma kávy a současně působí její rychlé „stárnutí“. Aby se uchovala kvalita a čerstvost kávy, musí být správně zabalena. Používá se balení kávy vakuováním (hard pack) nebo v ochranné atmosféře (soft pack). Čerstvě pražená kávová zrna uvolňují oxid uhličitý. Prostřednictvím malého ventilu může uniknout bez vstupu kyslíku. Káva si takto zachovává své chuťové a aromatické látky a je dokonale připravena ke své cestě do vaší domácnosti, podniku, restaurace nebo kavárny.
Směs 100% kávy Arabica praží rovnoměrně z vytříděných kávových zrn. Již při prvním pohledu poznáte stejnoměrně a kvalitně upražená zrna. Jemné pražení přispívá k vyvážené, jemné a měkké chuti výsledného espressa. Káva je silně aromatická. Mr. Exlusiv je 1
projít na článekRok se s rokem sešel a my jsme pro vás připravili další podzimní akci na nemrznoucí kapaliny a směsi. Nemrznoucí kapalné směsi jsou teplonosným mediem, které hraje poměrně zásadní roli pro funkčnost a bezpečnost provozu topný
projít na článekDřevěné dekory v bytech jsou stále populární a nezaměnitelné Článek Kouzlo dřevěného dekoru v kuchyni se nejdříve objevil na Bathinterier.
Existuje více než osmdesát botanických druhů kávy. Představíme si dvě z nich. ARABICAŠedesát procent světové produkce pochází ze stromů Coffea arabica. Daří se jim v nadmořských výškách 600-2000 metrů. Rostou především ve střední a jižní Americe a na vých
projít na článekSvět kávových třešní je pestrý. Kávovník má delší, tmavě zelené listy. V nejvyšším produkčním věku nasazuje květy několikrát ročně. Například v Kolumbii kvete třikrát za rok. A tak často uvidíme na jednom stromě současně nezralé zelené třešně, zralejší žl
projít na článek