Křížová kontaminace v potravinách: co to je a jak jí zabránit?

Kuchyně je jedním z hlavních zdrojů bakterií u nás doma. Ačkoli na první pohled to nevidíme, existují mikroskopická rizika, která obvykle přehlížíme, a ta mohou skončit kontaminací potravin, které jíme, a díky kterému můžeme onemocnět. Proto je důležité mít doma kvalitní produkty na čištění kuchyně. Některé potraviny, které se dostanou k vám domů, mohou obsahovat bakterie, jako E. coli, salmonela, listerie nebo campylobacter, proto je třeba přijmout zvláštní opatření, zajistit správné skladování a při manipulaci s nimi jednat obezřetně, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Příkladem velmi časté křížové kontaminace v domácnostech jsou případy, kdy na jednom a tom samém prkénku krájíme kuře a ihned poté rajčata. S kuřetem nebude žádný problém, protože při tepelné úpravě budou zničeny případné bakterie, ale rajčata budete jíst syrová v salátu, a tak hrozí riziko pozření bakterií, které mohly být přeneseny prostřednictvím krájecího prkénka. Zde máte 8 tipů, které vám pomohou zabránit křížové kontaminaci: Vařte při teplotě nad 70 °C. Při tepelné úpravě budou zničeny téměř všechny organismy nebezpečné pro vaše zdraví. Pokud tedy vaříte své potraviny při vyšší teplotě, než je ta uvedená, neexistuje žádný problém s kontaminací.Uchovávejte potraviny při bezpečných teplotách. Nedoporučuje se nechávat uvařené potraviny více než dvě hodiny při pokojové teplotě, protože při teplotách 5-60 °C se bakterie rozmnožují. Musíte je zkonzumovat co nejdříve nebo je uchovat v lednici. Proto se také nedoporučuje rozmrazovat potraviny při pokojové teplotě.Uchovávejte potraviny oddělené v hermeticky uzavřených nádobách, které zabrání možným kontaktům.Ruce si myjte vždy před vařením a po manipulaci syrových potravin či změny z jedné potraviny na druhou, ať už jsou syrové nebo uvařené.Používejte kvalitní suroviny. K vaření používejte kvalitní produkty a zkonzumujte je co nejdříve, tak zabráníte nákaze nemocí způsobených křížovou kontaminací.Oddělte syrové a vařené potraviny. Abyste zabránili křížové kontaminaci, nezapomeňte dezinfikovat stůl vždy, když manipulujete se syrovými potravinami.Pozor na dřez: je dalším prostorem, kde může docházet ke křížové kontaminaci, pokud čistíme syrové potraviny a namočíme je ve dřezu poté, co jsme zde manipulovali s jinými potravinami, hrozí větší riziko, že dojde ke kontaminaci. Proto je důležité dezinfikovat dřez vždy před namočením potravin. Můžete použít Dezinfekční univerzální čistič ve spreji Sanytol a poté povrch opláchnout vodou.Dezinfikujte pravidelně kuchyni. Pro tuto oblast se skvěle hodí produkty pro čištění kuchyně, jako spreje Sanytol. S těmito čističi budete moci hloubkově dezinfikovat svou kuchyni a zničit 99,9 % choroboplodných zárodků. Zneškodnit bakterie, které se v této oblasti vyskytují nejčastěji, a zároveň odstranit zbytky mastnoty. Pokud bude povrch v přímém kontaktu s potravinami, bude dostačující opláchnout povrch po aplikaci produktu Sanytol. Na oblasti, kde mastnota přetrvává, doporučujeme použít Dezinfekční čistič na kuchyně Sanytol, protože ten obsahuje více odmašťujících prostředků. The post Křížová kontaminace v potravinách: co to je a jak jí zabránit? appeared first on Sanytol.

projít na článek

Výsledky výzkumu tradiční čínské medicíny

Jak dopadl výzkum, který vedly PhDr. Eva Křížová, PhD. a MUDr. Ludmila Bendová? Čtěte v článku.

projít na článek

ČEHO SE NEBÁT V DOBĚ JEDOVÉ

  Škodlivé látky konzumujeme (nejen v potravinách) nevědomky či dobrovolně, často prý pod vlivem zloducha-reklamy. Popletený spotřebitel pak neví, co činí… Vědí to odborníci?

projít na článek

ÉČKA V POTRAVINÁCH -úvodník

Éčka neboli konzervanty, barviva, stabilizátory a jiné látky, nás na obalech potravin tak trochu děsí. Vyskytují se zprávy o alergických reakcích, hyperaktivních dětech a jiných zdravotních problémech, které souvisejí s obsahem éček.Pojďme se jim tedy pod

projít na článek

Hledáme další věřitele společnosti ARDA Development s.r.o., IČO: 05060419 jednatel Petr Samek

se sídlem Křížová 2598/4, Praha 5 - Smíchov, PSČ: 150 00 ( viz.obchodní rejstřík)   za účelem společného postupu pro možné podání návrhu na insolveční řízení. Zároveň je to varování pro budoucí obchodní partnery, aby byli více obezřetní při uzavírání za

projít na článek

Vyjádření ke stávce 27.11.2023

Vážení rodiče, zaměstnanci Mateřské školy Zvídálek se rozhodli připojit k výstražné stávce, která se uskuteční dne 27. 11. 2023. V tento den bude zcela uzavřen provoz mateřské školy na obou pracovištích – Komenského a Koláčkovo náměstí. Stávkou protestu

projít na článek