Nejednou jsem zde varoval čtenáře našeho blogu, že slupka je nepřítel lyofilizace, který musí být... ne zničen, ale alespoň poškozen. Zejména různé bobuloviny je potřeba jakýmkoliv způsobem narušit, protože slupka v přírodě je od toho, aby se voda nedostala ven. V lyofilizátoru se tak stává překážkou. Jak je to ale s hráškem? Příprava Protože jsem vzal zavděk opět mrazeným hráškem, byl jsem ušetřen dlouhého loupání lusků. V tomto případě nám nejde toliko o kvalitu výsledného produktu, jako o test samotný. Díky tomu stačilo nasypat na každý tác cca 1,5 kg kuliček a naložit do AMARU. Zamrazení Oproti minulé kukuřici si hrášek přebral AMARU hned po příjezdu a tak se zamrazení ujal sám lyofilizátor. V důsledku je to nákladnější, než zamrazení v mrazícím boxu, ale zase je proces plně automatický a do vykládání nepotřebuje zásah uživatele. Hrášek už byl po transportu z obchodu trochu rozmrzlý. Přesto mu stačilo na dosažení potřebné teploty kolem -25°C necelých 14 hodin mrazení. Sušení Nastaveno obvyklých 30 hodin sušení, avšak podle grafu by stačilo dokonce o 1 - 2 hodiny méně. Určitě, kdybych nakládku opakoval, vyzkouším postupně vždy hodinu ubrat a proces by se mi tak optimalizoval na ideální dobu. Výsledek Posuďte sami na videu níže:https://youtu.be/OgrC6hni2psDokonale suché a přitom stále zelené kuličky, které lze rukou rozdrtit na prášek. V případě hrášku totiž funkci slupky zastupuje samotný lusk. Povrch kuliček pak vodu v podobě páry nikterak nezadrží a dokonce (podle rychlosti sušení) ani nezdrží. Využití Sušený hrách vydrží velmi dlouho sám o sobě. Díky tomu, že lyofilizace z produktu odebere ještě více vody, než konvenční metody sušení, trvanlivost lze předpokládat ještě delší. Navíc jej lze rozemlít v běžném mixéru na prášek jemný jako pudr, který funguje nejen jako dochucovadlo, ale i jako perfektní barvivo. Fantazii se meze nekladou.
Jídelníček při dně dovoluje jíst mléko a mléčné výrobky, kromě pikantních sýrů, zeleninu můžete všechnu mimo zakázané druhy (zakázané druhy jsou špenát, chřest, zelený hrášek), ovoce vše kromě fíků. Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze použ
projít na článekExistuje poměrně velké množství vnějších vlivů působících na pleť. Tyto okolnosti mohou například způsobit bulky a modřiny a mohou se objevit jak na kůži, tak také pod jejím povrchem. Cysty jsou uzavřené váčky v kůži, naplněné obvykle tekutinou, hnisem ne
projít na článekV dubnu se energie jara probouzí v plné síle. Nejvíce jsou v tomto období zatížení a ohrožená játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu. Jsou jedním z důležitých detoxikačních orgánů a zaslouží si naší pozornost. Mimo jiné ukládají vi
projít na článekKvěten je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší. Máme větší potřebu trávit čas venku. Příroda láká svoji krásou a svěžestí jak zvířata, lidi, tak i všeobjímající energii.
projít na článekTradiční čínská medicína v červnu zaměřuje svou pozornost na činnost tenkého střeva. Je to orgán, kde probíhá trávení a vstřebávání živin. Trávicí šťávy (vytváří je slinivka, játra a samotné tenké střevo) rozloží potravu na základní stavební jednotky, kte
projít na článek