Lyofilizovaný hrášek

Nejednou jsem zde varoval čtenáře našeho blogu, že slupka je nepřítel lyofilizace, který musí být... ne zničen, ale alespoň poškozen. Zejména různé bobuloviny je potřeba jakýmkoliv způsobem narušit, protože slupka v přírodě je od toho, aby se voda nedostala ven. V lyofilizátoru se tak stává překážkou. Jak je to ale s hráškem? Příprava Protože jsem vzal zavděk opět mrazeným hráškem, byl jsem ušetřen dlouhého loupání lusků. V tomto případě nám nejde toliko o kvalitu výsledného produktu, jako o test samotný. Díky tomu stačilo nasypat na každý tác cca 1,5 kg kuliček a naložit do AMARU. Zamrazení Oproti minulé kukuřici si hrášek přebral AMARU hned po příjezdu a tak se zamrazení ujal sám lyofilizátor. V důsledku je to nákladnější, než zamrazení v mrazícím boxu, ale zase je proces plně automatický a do vykládání nepotřebuje zásah uživatele. Hrášek už byl po transportu z obchodu trochu rozmrzlý. Přesto mu stačilo na dosažení potřebné teploty kolem -25°C necelých 14 hodin mrazení. Sušení Nastaveno obvyklých 30 hodin sušení, avšak podle grafu by stačilo dokonce o 1 - 2 hodiny méně. Určitě, kdybych nakládku opakoval, vyzkouším postupně vždy hodinu ubrat a proces by se mi tak optimalizoval na ideální dobu. Výsledek Posuďte sami na videu níže:https://youtu.be/OgrC6hni2psDokonale suché a přitom stále zelené kuličky, které lze rukou rozdrtit na prášek. V případě hrášku totiž funkci slupky zastupuje samotný lusk. Povrch kuliček pak vodu v podobě páry nikterak nezadrží a dokonce (podle rychlosti sušení) ani nezdrží. Využití Sušený hrách vydrží velmi dlouho sám o sobě. Díky tomu, že lyofilizace z produktu odebere ještě více vody, než konvenční metody sušení, trvanlivost lze předpokládat ještě delší. Navíc jej lze rozemlít v běžném mixéru na prášek jemný jako pudr, který funguje nejen jako dochucovadlo, ale i jako perfektní barvivo. Fantazii se meze nekladou.

projít na článek

Nemoc dna – co jíst

Jídelníček při dně dovoluje jíst mléko a mléčné výrobky, kromě pikantních sýrů, zeleninu můžete všechnu mimo zakázané druhy (zakázané druhy jsou špenát, chřest, zelený hrášek), ovoce vše kromě fíků. Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze použ

projít na článek

Domácí léčba kožních cyst

Existuje poměrně velké množství vnějších vlivů působících na pleť. Tyto okolnosti mohou například způsobit bulky a modřiny a mohou se objevit jak na kůži, tak také pod jejím povrchem. Cysty jsou uzavřené váčky v kůži, naplněné obvykle tekutinou, hnisem ne

projít na článek

Duben játra (dřevo)

V dubnu se energie jara probouzí v plné síle. Nejvíce jsou v tomto období zatížení a ohrožená játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu. Jsou jedním z důležitých detoxikačních orgánů a zaslouží si naší pozornost. Mimo jiné ukládají vi

projít na článek

Květen srdce (oheň)

Květen je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší. Máme větší potřebu trávit čas venku. Příroda láká svoji krásou a svěžestí jak zvířata, lidi, tak i všeobjímající energii.

projít na článek

Červen tenké střevo (oheň)

Tradiční čínská medicína v červnu zaměřuje svou pozornost na činnost tenkého střeva. Je to orgán, kde probíhá trávení a vstřebávání živin. Trávicí šťávy (vytváří je slinivka, játra a samotné tenké střevo) rozloží potravu na základní stavební jednotky, kte

projít na článek